Kolumnit

Kuva: Jussi Pohjavirta

Kolumni: Maata pitkin matkaava kokee enemmän

Loma houkuttelisi, mutta lentolippujen hinnat ovat nousseet ja ilmastoahdistus painaa. Staycation – eli loma, jossa jäädään tutkimaan omaa kotiseutua, mutta majoitutaan vaikkapa hotelliin – on kokemukseni mukaan hyvä vaihtoehto, mutta jossain vaiheessa kotikaupungin tarjonta on auttamatta koluttu.

Kuulostaako tutulta?

Olin pari viikkoa sitten matkalla Belgiassa. Tunnustettakoon heti, että lensin menomatkan, koska aikataulut eivät venyneet muuhun. Tulomatkan takaisin Antwerpenistä matkasin sen sijaan maata pitkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyään Euroopasta pääsee keväisin ja kesäisin Tukholmaan yöjunalla. Ruotsalainen Snälltåget puksuttaa Berliinistä Kööpenhaminan kautta Malmöön ja lopulta, 17 tunnin ja kahdeksan minuutin matkan jälkeen, Tukholmaan. Yöjunalla voi matkata myös toiseen suuntaan.

Epäilen, että kuullessaan matka-ajan moni tuhahtaa ja suuntaa nopeasti tutuimmalle lentojenvertailusivustolle. Varsinkin, kun Tukholmasta täytyy vielä tulla laivalla Suomeen. Turkuun pääsee noin kymmenessä tunnissa, Helsinkiin matkaava viettää merimaisemissa toiset 17 tuntia.

Kotimatkalleni kertyi yhteensä 44 tuntia bussi-, juna- ja laivamatkustamista. On selvää, että maata pitkin matkustaminen on realistinen vaihtoehto vain, mikäli siihen on reilusti aikaa. Matkustin itse kahden pysähdyksen taktiikalla: vietin yön Berliinissä ja toisen Tukholmassa. Pysähdykset tekevät matkasta elämyksellisen.

Jos olisin lentänyt suoraan kotiin, en olisi tänä keväänä mussuttanut donitsia auringonpaisteessa Alexanderplatzilla.

Bussi Belgiasta Saksaan maksoi 50 euroa, juna istumapaikalla Tukholmaan 67 euroa ja laivahytti 89 euroa. Yhteensä 206 euroa, eli suurin piirtein saman verran kuin lentolippu olisi maksanut. Toki maksoin lisäksi noin 150 euroa majoituksista matkan varrella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maata pitkin matkustava kokee kuitenkin reilusti enemmän kuin lentomatkustaja ja päätyy näkemään paikkoja, joita ei muuten välttämättä koskaan näkisi.

Jos olisin lentänyt suoraan kotiin, en olisi tänä keväänä mussuttanut donitsia auringonpaisteessa Alexanderplatzilla tai syönyt jäätelöä Tukholman Vanhassakaupungissa. Juna ylitti Juutinrauman sillan auringonnousun aikaan ja maisemat olivat upeat. Laivamatkalla pääsin nuuhkimaan raikasta meri-ilmaa ja katsastamaan laivan viihdetarjonnan.

Maata pitkin matkaava tarvitsee kasapäin kärsivällisyyttä ja korvatulpat. Se onnekas, joka osaa nukkua julkisissa kulkuvälineissä, nauttii tästä matkailumuodosta eniten. Itse kuulun tähän joukkoon, ja kymmenen tunnin yöbussi Antwerpenistä Berliiniin meni hujauksessa: nukahdin noin tunnin matkan jälkeen ja heräsin viittä vaille perillä.

Jos lentäminen ahdistaa ympäristösyistä, tai kaipaat uusia kokemuksia, kannattaa antaa mahdollisuus maata pitkin matkustamiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se nimittäin tuntuu aivan seikkailulta.

Kirjoittaja on Kainuun Sanomien kesätoimittaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä