Paikallisuutiset

Korona iski tsunamin lailla matkailu- ja ravintolapalveluihin – Osuuskauppa KPO:n MaRa-toimialalla myynnin menetykset ”lähenevät kahdeksannumeroista lukua”

Mennyt pikkujouluaika oli ja tuleva uudenvuoden juhlinta on matkailu- ja ravintola-alalle dramaattisesti erilainen kuin ennen. Bisnesmielessä kumpikin pyyhkiytyi pois.

Pelkästään normaalisti niin tuottoisan joulukuun menetyksestä ei ole kyse. Koronapandemia alkoi moukaroida koko maailmaa helmikuussa ja Suomea toden teolla viime maaliskuussa. Kesän hengähdystauon jälkeen syksy muuttui nopeasti synkäksi.

– Vuosi on ollut todella rankka. Ei voi puhua, että koronakriisi olisi ollut pelkkä myrsky toimialalla. Ihan globaalistikin voi puhua tsunamista, jonka korjaamiseen menee useampia vuosia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin paketoi pian päättyvän mustanpuhuvan vuoden KPO:n MaRa-toimialajohtajaRiku Asukas.

– Menetykset ovat meilläkin valtavat. Matematiikka toimii sillä tavalla, että mitä isompi toimija on, sen isommat ovat menetyksetkin.

KPO:n kohdalla kyse ei ole yhdestä eikä kahdesta miljoonasta eurosta.

– Meidän myynnilliset menetyksemme lähenevät kahdeksannumeroista lukua verrattuna vuoteen 2019. Joulukuu näyttää vielä syksynkin odotuksia heikommalta, Asukas kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailu- ja ravintolapalvelutMaRa ry:n viime viikolla julkaiseman laajan kyselyn tulokset ovat kuin konsanaan Eppu Normaalin klassikkobiisistä karmeita tarinoita ja rupisia riimejä.

Pikkujoulumyynti romahti ja reilu viidesosa alan yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla puolen vuoden kuluttua. Se tarkoittaa useita tuhansia yrityksiä ja pahimmillaan useita kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Kun KPO:n tapainen monialayritys pyörittää700 miljoonan euron liikevaihtoa (vuonna 2019), se pystyy ottamaan yhden toimialan rajujakin iskuja vastaan paljon paremmin kuin alan lukuisat pienet yritykset.

Jossain vaiheessa on johtopäätöksiäkin silti tehtävä. Viime viikolla KPO ilmoitti luopuvansa vuodenvaihteessa Vaasassa sijaitsevan Villa Sandvikenin ravintolatoiminnasta. Syy on yksinkertainen: kysyntä on romahtanut erilaisten yksityistilaisuuksien peruunnuttua toinen toisensa jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun KPO:n toimialue ulottuu Korsnäsistä Kärsämäelle, koronatartuntojen tilanne ja niiden myötä rajoitustoimet ovat olleet hyvin erilaisia. Ääripäinä Vaasa, jossa epidemia hetkellisesti räjähti ja Kokkola, jossa tilanne on pysynyt koko ajan suhteellisen rauhallisena.

Hotellien käyttöasteissa Kokkola oli lokakuussa ykkönen (63,6) valtakunnassa ja Vaasa heikoin (14,0). Kun kaupunkien välillä on vain 120 kilometriä, se kuvastaa kuinka tässä kriisissä on tapahtunut asioita suuntaan jos toiseenkin tosi nopeasti.

Kokkolassa hotellien täyttöasteen nousuun vaikutti oleellisesti UPM:n Pietarsaaren tehtaiden huoltoseisokki, joka toi alueelle peräti 1 600 ulkopuolista työntekijää.

Tilastokeskus julkistaa marraskuun majoitustilastot keskiviikkona (23.12.)

Hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden kannalta KPO:n suuruus ja monialaisuus on ollut siunaus. Kenellekään ei ole hankalasta syksystä huolimatta isketty käteen lomautuslappua. Työtehtävät vain ovat muuttuneet.

– Kaikissa niissä kaupungeissa, joissa meillä on hotelli- ja ravintolatoimintaa – Vaasassa, Kokkolassa ja Ylivieskassa – osa henkilöstöstä on tällä hetkellä marketeissa töissä. Siellä on edelleen vilkasta, koska ihmiset pysyvät kotonaan, eivät matkustele ja ovat etätöissä, Riku Asukas sanoo.

Kun takana on äärimmäisen hankala vuosi, miltä näyttää alkava?

– Vaikka rokotukset saataisiin lähiviikkoina Suomessa käyntiin, totuus lienee, että menee aika kauan kuin niiden antama suoja muuttuu tarpeeksi kattavaksi, Riku Asukas arvioi.

Tarkoittaa siis sitä, että ainakin kevätkausi on jo tavallaan menetetty?

– Kyllä se valitettavasti tuntuu siltä. Jos katsotaan hotellien varaustilanteita tai kokousvarauksia, kovin hiljaista on vielä. Vaikka rokotukset saataisiin lähiviikkoina Suomessa käyntiin, totuus lienee, että menee aika kauan ennen kuin niiden antama suoja muuttuu tarpeeksi kattavaksi.

Sen sijaan ensi kesään kohdistuvat suureet toiveet. Siitä kertoo sekin, että Kokkolassa viime kesänä väliin jäänyt Mustakari Memories -tapahtuma kertoi viime viikolla ensi kesän esiintyjistään.

– Kesään meillä on kova usko. Sitä kautta myös odotetaan huomattavasti positiivisempaa syksyä kuin tämä mennyt syksy. Tosin tässä on nähty, että monta kertaa arviot ovat menneet pieleen. Paljon on ihmisten ja yksilöiden käyttäytymisestä kiinni, Asukas pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä