Kohonneet korot saavat nyt miettimään lainanottoa kaksi kertaa

Lainojen korkeat korot näkyvät nyt sekä yritysten että kuluttajien maailmassa. Vakavaraisina ja menestyvinäkin pidettyjä yrityksiä hakeutuu nyt konkurssiin tai yrityssaneeraukseen. Kuluttajien halu puolestaan hakea esimerkiksi suuria asuntolainoja on niin ikään laskusuunnassa. Moni pohtii nyt uuden lainan ottamista hartaammin kuin aiempina vuosina.

Lainojen vertailu entistä tärkeämpää

Koronneiden korkojen myötä lainojen vertailusta on tullut entistä suositumpaa. Moni lainaa pohtiva suuntaakin nykyisin oman pankin puhelinpalvelun sijaan ensimmäiseksi nettiin vertailemaan pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjouksia. Esimerkiksi LoanScouter auttaa kuluttajia löytämään vakuudettomia lainoja aina 70 000 euroon asti.

Lainojen vertailun syytä ei tarvitse kauaa pohtia. Sillä tavoin kuluttajat voivat nopeasti säästää satoja tai jopa tuhansia euroja. Lainavertailupalvelut ottavat huomioon paitsi nimelliskoron, myös muut lainaan liittyvät kulut. Näin kuluttajat voivat oikeasti löytää itselleen edullisimmat lainapalvelut netin kautta.

Kotiin panostetaan yhä

Monet kotitaloudet pohtivat nyt entistä hartaammin varsinkin suurten lainojen, kuten asuntolainojen ottamista. Monet ovat valmiit luopumaan myös kalliista ulkomaan matkoista, tai siis ainakin lykkäämään niitä paremman taloudellisen tilanteen aikaan.

Koska aikaa vietetään nykyisin entistä enemmän kotona, moni on valmis satsaamaan kodin viihtyvyyteen myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Lainaa ja kulutusluottoja haetaan yhä ahkerasti esimerkiksi sisustamista ja kodin remontointia varten. Remonttilainaa voi yhtä hyvin käyttää myös kesäisin kesämökin kunnostamiseen.

Lainojen ottaminen vaikuttaa talouteen laajemminkin

Erityisesti yritysten investointihalukkuus voi laskea korkeampien korkojen myötä. Kun lainojen kustannukset ovat suuremmat, yritykset saattavat harkita kahteen kertaan, kannattaako uusi investointi tehdä vai ei. Tämä varovaisuus voi puolestaan hidastaa talouskasvua, kun yritykset päättävät odottaa parempia aikoja investoidakseen.

Toinen merkittävä sektori, joka reagoi koronmuutoksiin, on kiinteistömarkkinat. Asuntolainojen kustannusten nousu voi viilentää asuntokauppaa, koska potentiaaliset ostajat saattavat lykätä asunnon ostoa. Tämä voi johtaa markkinoiden jäähtymiseen ja hintojen laskuun, vaikuttaen laajemmin koko talouteen.

Suomessa asuntojen hinnat ovatkin poikkeuksellisesti laskeneet moni paikoin. Sijainti vaikuttaa yhä oleellisesti siihen, miten hyvin asunto pystyy arvonsa säilyttämään, mutta edes PK-seutu ei ole säästynyt kuluttajien varovaisuudelta. Toisaalta Suomessa asuntomarkkinat olivat näin jälkikäteen ajateltuna ylikuumentuneet ja monin paikoin rakennettiin viime vuosina varsinkin pieniä kerrostaloasuntoja yli tarpeen.

Rakennussektori muodostaa myös Suomen bruttokansantuotteesta varoittavan suuren osuuden, noin 15 prosenttia. Tällöin rakennusalan vaikeuksilla on suuria vaikutuksia myös koko maan talouteen, kuten tällä hetkellä voidaankin nähdä.

Korkokatto tuo helpotusta

Netissä paitsi vertaillaan paljon lainoja, myös haetaan varsinkin pienempiä kulutusluottoja. Netistä onkin mahdollista saada kulutusluottoja huomattavasti takavuosia edullisemmin. Kulutusluotoille on asetettu korkokatto ja lisäksi lainan muillekin kuluille on asetettu maksimimäärä.

Netistä voikin saada kulutusluottoa nykyisin varsin järkevällä korolla. Näitä vakuudettomia lainoja voi käyttää esimerkiksi kodin kohentamiseen, ajoneuvon hankintaan, lomamatkoihin tai ihan vain laskupinon selvittämiseen. Netistä hakiessa kulutusluotto on mahdollista saada pankkitililleen jopa jo saman päivän aikana, joten tällaiset luotot sopivat myös tilanteisiin, kun äkillinen lainantarve iskee.

Ylivelkaantumista vältettävä

Yksi huolenaihe korkeampien korkojen aikana on ylivelkaantumisen riskin kasvu. Kun korot nousevat, lainanlyhennys voi ylittää joidenkin lainanottajien maksukyvyn, mikä voi johtaa maksuvaikeuksiin. Tämä pätee sekä yritysten että kotitalouksien budjetteihin. Korkoihin onkin syytä paneutua nyt entistä huolellisemmin.

Myös pankit itse voivat reagoida koronmuutoksiin tiukentamalla lainaehtojaan. Ne tekevät tämän usein vähentääkseen juuri riskiä siitä, että lainanottajat eivät pysty maksamaan lainaansa takaisin. Korkeammat korot muokkaavatkin talouden maisemaa monin tavoin, pakottaen sekä yksittäisiä kuluttajia että yrityksiä talouden nousukautta varovaisempaan rahankäyttöön ja lainanottoon.