Kotimaa

Kuntien valtionosuuksien yllätysleikkaus jaksotetaan

Hallituspuolueet ovat sopineet kuntien valtionosuuksien lisäleikkauksen jaksottamisesta. Arkistokuva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hallituspuolueet ovat sopineet kuntien valtionosuuksien lisäleikkauksen jaksottamisesta, kertoo valtiovarainministeriö (VM). Lisäleikkausta ei tehdä ensi vuonna, vaan se jaksotetaan vuosille 2025–2027.

Ministeriö sanoo valmistelevansa täydentävää hallituksen esitystä valtionosuuslain muuttamisesta.

Alkuperäinen ilmoitus lisäleikkauksesta on aiheuttanut tyrmistystä kuntakentällä. Kunnat olivat jo päättäneet ensi vuoden veroprosenteistaan, kun VM viime perjantaina yllättäen ilmoitti valtionosuuksien lisävähennyksestä. Taustalla oli vuoden 2022 verotuksen valmistuminen, joka muutti laskelmia vuoden 2024 valtionosuuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan tilanne on kunnille erittäin hankala. Hänen mukaansa jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kunnille vaikeaan tilanteeseen.

– Hallituspuolueet ovat lisäksi sopineet etsivänsä ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa vaikutuksia kuntien talouteen vuodesta 2025 alkaen, Ikonen sanoi tiedotteessa maanantaina.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä