Paikallisuutiset

Kuvia ja tavaraa Kälviän koulujen historiasta - Kälviän museon kesänäyttelyssä voi astella koulupolkua 1800-luvulta nykypäivään

Erkki Nissi ja Jukka Mansikkamäki ovat ahkeroineet Kälviän kotiseutumuseon kesänäyttelyn parissa. Näyttely kulkee kälviäläisten koulupoluilla. Kuva: Paavo Mansikkamäki

Kutosen todistuksella voi päätyä pörssiyhtiön perustajaksi. Tämä historiallinen yksityiskohta löytyy Kälviän museon kesänäyttelystä, jonka teemana on tänä vuonna koulunkäynti.

Näyttelyssä on esillä kälviäläisen Josef Lassilan koulutodistus. Sen on allekirjoittanut Juho Siirilä, joko piti yksityistä koulua Kälviällä. Lassila lyöttäytyi myöhemmin yhteen Frithjof Tikanojan kanssa ja syntyi Lassilla&Tikanoja, nykyisin pörssiyritys. Lassilan todistuksessa komeilee täysi rivi kutosia. Tosin tuohon aikaan arvosteluasteikko oli yhdestä kuuteen.

Lucinan jäljissä - Koulunkäyntiä Käläviällä -näyttelyssä on esillä esineitä ja valokuvia 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka. Näyttelyssä on esillä kaikenlaista koulunkäyntiin liittyvää aineistoa ja iso joukko valokuvia. Mukaan on muun muassa jo aiemmin mainitun Juho Siirilän opettajanpöydän pulpetti, jonka sisältä löytyy vielä Siirilän aikaisia papereita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siirilä perusti Kälviälle ensimmäisen yksityisen kansakoulun, jota Josef Lassilakin kävi.

Kälviällä on menossa varsinainen Lucina Hagman hulina, joten kouluaihe oli luonteva valinta Kotiseutuyhdistyksen kesänäyttelyn teemaksi. Näyttelyä ovat olleen kokoamassa Jukka Mansikkamäki ja Erkki Nissi.

– Halusimme näyttelyyn koulua käyneiden eli oppilaiden näkökulman, kertoo Jukka Mansikkamäki.

Erkki Nissillä on kokemusta koulumaailmasta. Hän on työskennellyt pitkään Halkokarilla opettajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Materiaalia on saatu Kälviän kouluilta, Kotiseutumuseon omista kokoelmista tai lainattu yksityisiltä. Esimerkiksi Siirilän pulpetti on saatu lainaksi Siirilän koulutalon nykyisiltä asukkailta.

Suurin osa valokuvista on löytynyt kunnanarkistosta. Siellä on tallennettuna kuvia, joita kerättiin aikoinaan, kun vietettiin Kälviän koulujen 10-vuotisjuhlaa.

Nykypäivääkin on näyttelyssä mukana. Jukka Mansikkamäki kuvasi keväällä Kälviän kouluja ilmasta. Kuvissa näkyy myös oppilaita välituntipuuhissaan.

Lucinan jäljissä - Koulunkäyntiä Käläviällä -näyttely Kälviän kotiseutumuseossa. Avoinna 2.–9.7. joka päivä ja lisäksi heinäkuun viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä