Lainahakemus ja lainatarjous heti - tästä syystä suomalaiset nostavat vakuudetonta lainaa

Kuva:

MAINOS - NORDSEK.COM - 

Vakuudeton kulutusluotto on pankkien suosituin lainatuote heti asuntolainan jälkeen. Kulutusluottoa nostetaan keskimäärin 8 000 - 12 000 euroa ja maksuaikaa otetaan 5 - 8 vuotta.

 

Kulutusluoton suurimpina etuina ovat nopeus ja joustavuus. Lainahakemuksen tekeminen onnistuu minuuteissa, sillä tarjouspyyntöön riittää perustiedot hakijasta ja lainan tarpeesta. Lainatarjoukset voi saada heti katsottavaksi, sillä myös pankit tekevät nykyään automaattisen lainapäätöksen.

 

Näitä tietoja pankki kysyy lainahakemuksessa

Lainahakemuksessa kysytään tietoja, jotka vaikuttavat lainapäätökseen. Näitä tietoja ovat hakijan työtulot, menot, velat, työsuhteen kesto ja muoto, kotitalouden lukumäärä ja perustiedot hakijasta.

 

Lainahakemuksessa ilmoitetaan henkilötunnus, jonka perusteella pankit hakevat tietoja hakijasta. Näitä tietoja ovat mm. luottotiedot, pankkien tiedot muista veloista ja muut rekisteritiedot.

 

Annettujen tietojen perusteella pankki tekee alustavan lainapäätöksen. Luottopäätöksessä pankit arvioivat hakijan maksukykyä. Sitä parempi maksukyky hakijalla on, sitä isompaa lainaa tarjotaan.

Lainahakemukseen ei tarvita liitteitä

Hakemuksessa ilmoitetaan omat palkkatulot, mutta liitteitä ei tarvitse toimittaa vielä alustavaan lainapäätökseen. Ennen lainan maksua tilille pankit pyytävät lähettämään tuloista todisteen. Yleisimpiä todisteita ovat palkkatosite tai verotustodistus.

 

Voit toimittaa liitteet allekirjoitetun lainasopimuksen jälkeen. Liitteet toimitetaan pankille yleensä oma-palvelun kautta, johon voidaan kirjautua omilla verkkopankkitunnuksilla.

 

Laina voidaan maksaa tilille, kun toimitetut liitteet on tarkistettu ja annetut tiedot ovat samoja kuin lainahakemuksessa on ilmoitettu. Lainapäätös voidaan vielä hylätä, mikäli liitetiedoista ilmenee väärin ilmoitettuja tietoja.

Alustava lainatarjous heti katsottavaksi

Pankit antavat useinalustavan lainatarjouksen heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Alustava päätös annetaan heti, sillä pankkien ei tarvitse tehdä työlästä vakuuksien arviointia.

 

Osa pankeista lähettää lainatarjouksen 6 - 8 tunnin sisällä hakemisesta, joten lainavertailu kannattaa tehdä vasta muutaman tunnin päästä hakemisesta.

 

Alustava lainatarjous tarkoittaa, että kuluttaja voi allekirjoittaa lainasopimuksen ja toimittaa tarvittavat liitteet pankille. Kun kaikki tarvittavat tiedot on toimitettu, voidaan laina maksaa tilille. Pankki voi vielä hylätä päätöksen, mikäli virheitä näkyy ilmoitetuissa tiedoissa. Mikäli annetut tiedot ovat oikein, maksetaan laina tilille usein 1 - 2 arkipäivässä.

Kulutusluottoa nostetaan arjen joustoihin

Kulutusluotto on hyvin joustava lainatuote. Vakuudetonta lainaa voidaan nostaa kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin, sillä pankit eivät määrää lainan käyttökohdetta.

 

Kulutusluoton käyttötarkoitus riippuu usein lainasummasta. Pieniä muutaman tuhannen euron luottoja nostetaan laskujen maksuun, kodinkoneisiin ja shoppailuun. Isompia lainasummia nostetaan auton hankintaan, lainojen yhdistämiseen, matkusteluun ja remontointiin.

 

Kulutusluottoa voidaan käyttää myös osana vakuudellisen rahoituksen omarahoitusosuutta. Esimerkiksi mökin tai kodin hankinnassa voidaan vakuudellisen lainan tueksi ottaa normaalia vakuudetonta kulutusluottoa, kun omat säästöt eivät riitä.

 

 

Nopeudesta ei tarvitse maksaa ekstraa

Yleinen myytti on se, että nopea laina on aina kallista. Osa tästä myytistä johtuu takavuosien pikavippi toimijoista, jotka tarjosivat erittäin nopeaa ja kallista luottoa kenelle vain.

 

Nykyään pikavipit ovat poistuneet markkinoilta, sillä uusi korkokatto rajoittaa uusissa laina sopimuksissa maksimikoron 20% tasolle. Tämän päälle voidaan vielä periä 150 euroa vuodessa muita kuin korkokuluja, joten todellinen vuosikorko voi nousta erityisesti pienissä lainoissa vielä jopa 40% tasolle.

 

Pankit tarjoavat nykyään nopeaa pikalainaa netistä ilman vakuuksia, joten kallista lainaa ei tarvitse nostaa edes kiireessä. 

Lainojen vertailu säästää kuluissa

Ennen lainan nostamista on hyvä vertailla kuluja keskenään. Todellinen vuosikorko on paras mittari siihen, mikä laina on aidosti edullisin.

 

Vertailemalla lainan kokonaiskuluja ja todellista vuosikorkoa selvitetään myös paras lainatarjous. Koska vakuudettomien kulutusluottojen erot liittyvät kuluihin, on muilla ominaisuuksilla vain vähän eroja. Kaikki vakuudettomat lainat ovat nopeita ja joustavia käyttää, joten siitä ei kannata maksaa ylimääräistä.

 

Lainavertailu paljastaa nopeasti, mistä pankista löytyy paras korko. Koska lainatarjoukset ovat asiakaskohtaisia, ainoa tapa selvittää tarjottu korko eri pankeista on kilpailuttaa lainatarjoukset keskenään.

 

Lainaa voidaan hakea yksin tai yhdessä

Kuluttaja voi hakea lainaa yksin tai toisen hakijan kanssa. Pankit antavat mielellään lainatarjouksen kahdella tai useammalla takaajalla, jolloin lainan takaisinmaksu riski pienenee.

 

Kahdella takaajalla voidaan saada alhaisempi korko ja suurempi lainasumma, sillä kahden hakijan palkkatulot ovat suuremmat kuin yksin. Lainaa varten takaajilla tulee olla puhtaat luottotiedot ja riittävästi säännöllisiä tuloja.

 

Kulutusluottoa voidaan myöntää vähintään 20-vuotiaalle, jolla on kotipaikka Suomessa. Palkkatulot määrittävät, kuinka paljon lainaa pankit myöntävät.