Paikallisuutiset

Lapsia on hukkunut tänä kesänä poikkeuksellisen paljon – Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:stä muistuttaa vanhempien vastuusta: "Jos teet rannalla somepäivityksen, lapsi ehtii sillä välin hukkua"

Kun rannalla istuva vanhempi näpyttää puhelimellaan yhden somepäivityksen, lapsi ehtii siinä välissä hukkua. Hukkuminen ei ole fyysinen ja äänekäs henkiinjäämiskamppailu, vaan muutamia kymmeniä sekunteja kestävä hiljainen taistelu. Kun ihminen taistelun jälkeen vajoaa pinnan alle, ryhdytään laskemaan minuutteja.

– Suomen vesissä näkyvyys on niin huono, että pinnan alle joutuneen tilanne on todella vakava. Hukkuva löytyy harvoin ajoissa, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n viestintäasiantuntijaNiko Nieminen varoittaa.

Tilastojen valossa tyypillisin hukkuja on keski-ikäinen mies. Tänä vuonna hukkuneista 54 ihmisestä 44 on ollut miehiä. 18 hukkuneista on menettänyt henkensä vesiliikenteessä ja 12 uidessa. Niemisen mukaan hukkuneiden kokonaismäärä on viime vuosien tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuonna kesäkuussa hukkui yhdeksän ihmistä ja heinäkuussa 30. Tänä vuonna kesäkuussa on hukkunut 20 ihmistä ja heinäkuussa kymmenen. Valitettavasti hukkuneiden määrä kulkee käsi kädessä sään kanssa: kesäkuu oli lämmin ja heinäkuun alku kylmä, mutta nyt on taas helteitä.

Valitettavasti hukkuneiden määrä kulkee käsi kädessä sään kanssa: kesäkuu oli lämmin ja heinäkuun alku kylmä, mutta nyt on taas luvassa helteitä. Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n viestintäasiantuntija.

Vuonna 2013 oli edellisen kerran yhtä lämmin kesäkuu kuin tänä vuonna ja silloin myös hukkui yhtä paljon ihmisiä kuin tämän vuoden kesäkuussa.

Kokkolan uimarannoilla ei ole tänä kesänä ollut yhtään vaaratilannetta.
Kokkolan uimarannoilla ei ole tänä kesänä ollut yhtään vaaratilannetta. Kuva: Antti Varonen

Vaikka hukkuneiden kokonaismäärässä ei näy piikkiä, on Niemisen silmiin pistänyt kesän aikana hukkuneiden lasten määrä: viime vuonna ei hukkunut yhtään alle 15-vuotiasta, mutta tänä kesänä hukkuneita lapsia on jo kuusi. Luku on poikkeuksellisen suuri, sillä tutkimusten mukaan vuodessa hukkuu keskimäärin neljä lasta.

– Mitään suoraa syytä ei voi tietenkään sanoa, mutta ennaltaehkäisykeinoja on paljon. Vanhemmilla on aina vastuu omista lapsistaan, ja lapset täytyy pitää käden mitan päässä: jos teet rannalla somepäivityksen tai luet lehteä, lapsi ehtii sillä välin hukkua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nieminen ei itse päästäisi lapsia koskaan yksin rannalle. Jos niin haluaa kuitenkin tehdä, täytyy ensin varmistaa, että lapsi on riittävän vanha, osaa uida ja tuntee rannan pohjaprofiilin. Rannan tulisi olla valvottu ja lapsen mukana pitäisi olla sekä pelastustaitoisia ystäviä että pelastusvälineeksi kelpaava kanisteri tai ämpäri.

– Ja pelastusliivit kannattaa aina pukea kaikista pienimpien ja uimataidottomien lasten päälle koko rantareissun ajaksi. Vaikka liivit saattavat olla epämukavat, tärkeintä on, että lapsi pysyy niiden avulla pinnalla.

Hukkumisvaara ei kuitenkaan koske vain lapsia. Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain yli sata ihmistä. Se on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Kuten lasten, myös aikuisten hukkumisista suurin osa voitaisiin välttää oikealla asenteella ja varautumisella. Pelastusliivit auttaisivat vesiliikenteessä, ja korkki pitäisi pitää kiinni sekä ennen uintia että ennen veneilyä. Veteen tai vesille ei saisi koskaan lähteä yksin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Enkä ymmärrä sitä, miksi ihmisten on pakko lähteä suoraan ulapalle uimaan, kun he voisivat uida saman matkan rannan suuntaisesti. Jos jotakin sattuisi tapahtumaan, jalat voisi silloin laittaa pohjaan.

Mutta toisinaan arviointikyky vain yksinkertaisesti pettää. Ajatellaan, että oma kunto ja uimataito ovat riittävän hyvällä tasolla.

– Mutta kannattaa muistaa, että avovesi on kylmempää kuin hallissa ja kylmä vesi kangistaa nopeasti. Saunan jälkeen voi olla nestehukkaa, ja mahdollisesti nautittu alkoholi huonontaa arviointikykyä. Jokainen meistä voi saada myös krampin tai sairaskohtauksen: ja kun se tapahtuu vedessä, se on kohtalokasta, Nieminen muistuttaa.

Fakta

Vesiturvallisen kesän vinkit

Käytä aina pelastusliivejä.

Alkoholi ei kuulu vesille.

Pidä lapset käden mitan päässä ja valvo heitä.

Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

Ota aina kaveri mukaan.

Opettele lapsen kanssa, kuinka veden äärellä ja vedessä toimitaan.

Tarkista veneesi merikelpoisuus ja oikea varustus.

Käytä järkeä.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä