Kolumnit

Lassi Ojanperän kolumni: Urheilufanaatikot, katsokaa e-urheilua – Suomi pärjää siinä paremmin kuin jalkapallossa

Lassi Ojanperä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pitkälle on päästy siitä aikakaudesta, kun videopelit olivat vain nörttien viihdettä kellareissa. Systeemien kehitys sekä yleinen näkemys ovat auttaneet sen muuttamisessa oikeaksi urheilulajiksi. Niin kuin kaiken muunkin missä voi kilpailla, myös videopelien ympärille on syntyneet oma kilpailut, oikeat e-urheiluyhteisöt. Videopelien pelaaminen huipputasolla on tullut jäädäkseen, ja näen sen suosion olevan nousemassa.

En puhu parin videopelifanaatikon järjestämistä pikkukekkereistä, vaan oikeista urheilutapahtumista, joissa parhaimmista parhaimmat mittelevät sadoista tuhansista euroista.

E-urheilun vertaaminen perinteisempään urheiluun jakaa porukkaa. Jotkut näkevät sen täysin erillaisena verrattuna perinteiseen urheiluun, koska siinä ei ole liikettä kuin virtuaalisessa maailmassa. Osa kokee e-urheilun olevan oikea laji siinä samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi shakkikin. Joillekin sana ”elektroninen urheilu” ei herätä minkäänlaisia ajatuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

E-urheilussa on kaikkea sitä, mitä perinteisemmässä urheilussa on, kuten esimerkiksi jalkapallossa: armotonta omistautumista lajille, päättömästi harjoituksia ja saudiorganisaatioita ostamassa parhaimmat pelaajat markkinoilta äärettömillä summilla.

Toisin kuin jalkapallossa, suomalaiset pärjäävät maailmalla videopelien pelaamisessa. Sinivalkoisissa laseissa e-urheilun seuraaminen on siten jännittävämpää maailmankartalla. Tästä voi muun muassa kiittää Starcraft II -maailmanmestaria Joona "Serral" Sotalaa, Dota 2:n parhaimmistoa Topias ”Topson” Taavitsaista tai näin paikallisesta näkökulmasta Formula 1 esports -kuskia Joni Törmälää.

Jos väännetään vielä puukkoa jalkapallofanien haavassa, Suomi ylsi kahdeksan parhaan joukkoon Fifa-jalkapallovideopelin MM-kisoissa.

Sen, että Suomi pärjää videopeleissä, ei tulisi olla ainoa syy miksi seurata e-urheilua. Siinä missä muutkin lajit, e-urheilu synnyttää tunteita, tarinoita ja draamaa. Näitä puolia kaikki urheilusta kiinnostuneet voivat arvostaa lajissa kuin lajissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalliset seurat ovat ottaneet myös huomioon e-urheilun. Esimerkiksi Kokkolan Urheiluautoilijat ja Lohtajan Veikot ovat ottaneet ensiaskeleensa e-urheilun parissa omien jaostojensa kautta.

Perinteisemmän urheilun seuraajille toivoisin avarakatseisuutta e-urheilun potentiaaliin. Myönnän, että joidenkin pelien seuraaminen saattaa olla haastavaa varsinkin sellaisille, jotka eivät tiedä niistä mitään. Kuitenkin on olemassa pelejä, joita voi seurata kuka vain urheilusta kiinnostunut. Esimerkiksi perinteisemmän urheilun seuraajalle voisi sopia jalkapallopeli Fifa tai sitten F1 esports.

Itse nautin myös perinteisestä urheilusta. Halusin vain tuoda esille osion, joka saattaa olla joillekin pimennossa. Antakaa e-urheilulle mahdollisuus.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kesätoimittaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä