Mielipiteet

Laura Sahlgrenin ja Virpi Karhun mielipidekirjoitus: Luontokato voi romuttaa taloutemme

Valtioneuvoston sivulla 20. maaliskuuta julkaistun esiselvityksen mukaan lainsäädäntömme on puutteellinen luontokadon pysäyttämiseksi. Selvityksessä kerrotaan, että vaaditaan ”erittäin kunnianhimoista luontopolitiikkaa ja -lainsäädäntöä” luontokadon pysäyttämiseksi sekä YK:n ja EU:n asettamille tasoille pääsemiseksi.

Selvityksen mukaan Suomi tarvitsee viranomaisia ja yksityisiä koskevat tavoitteet, ekosysteemitilinpito- ja indikaattorijärjestelmän monimuotoisuuden ja luonnon tilan seuraamiseksi sekä ilmastolain kaltaisen koordinoivan suunnittelujärjestelmän.

Tarvitaan myös muutoksia maankäyttö-, rakennus-, metsä-, vesi- ja ympäristönsuojelulakeihin: erilaiset suunnitelmat ja päätökset tulee hyväksyä vain, jos niillä ei ole luontokielteisiä vaikutuksia tai jos haitat kompensoidaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa luonnon monimuotoisuuden väheneminen johtuu kestämättömästä metsätaloudesta, laiduntamattomuudesta sekä rantojen ja kosteikkojen umpeutumisesta, yhdyskuntarakentamisesta, erilaista myrkyistä luonnossa ja ilmastonmuutoksesta. Näistä syistä jo noin kolmasosa eläin- ja kasvilajeistamme on uhanalaisia.

Luontokato voi romuttaa myös taloutemme, jonka bruttokansantuotteesta yli 50 % perustuu luontopääomille.

Ympäristöjärjestöjen kyselyssä helmikuussa 2023 vain kahdessa eduskuntapuolueessa oltiin valmiita luontokadon pysäyttämisen vaatimiin toimenpiteisiin. Toivomme muidenkin puolueiden ajoissa näkevän tarpeen lakimuutoksille ja eri toimijoiden taloudelliselle ohjaukselle.

Kirjoittajat ovat kokkolalaisia kansanedustajaehdokkaita, Sahlgren vihreiden ja Karhu vasemmiston.

Haluatko kommentoida juttua? Lähetä toimitukselle viesti tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä