Paikallisuutiset
Lukijan mielipide: EU:n pitkät tummat varjot kasvavat
EU-johto pui parhaillaan muutamien jäsenmaiden hyödyksi annettavaa 500 miljardin lahjarahaa ja 250 miljardin lainarahaesitystä. Jos EU:ssa tuo esitys hyväksytään, on kääntänyt paheet hyveiksi ja voi sanoa myös niin, että hyveet paheiksi.
Asiasta eri mieltä olevilta voi kysyä: – Eikö paheiden palkitseminen, eli EU:n etelävaltiot asioidensa huonosta hoidosta EU:lta saamat ja kaavaillut ruhtinaalliset, vastikkeettomat avustukset kerro siitä, että mitä huonommin asiansa hoitaa, sitä suuremman palkinnon saa?
Siis se pahe, että päättäjät möhlivät oman maansa talouden konkurssikuntoon, onkin EU:ssa nyt hyve josta nyt halutaan palkita todella ruhtinaallisesti. Tämä asia näkyy uusiutuvat aina yleismaailmallisten vaikeiden aikojen koettaessa.
Lähihistoria kertoo, että 2008–2009 laman aikana asioiden huonosta hoidosta ja aiemmista valheista palkittiin monia Etelä-Euroopan maita, eli paheet olivatkin hyveitä palkkioista pääteltynä. Samoin on nyt koronatautitilanteessa. Mitä huonommin hoidit koronakriisin, sitä suuremmat, jopa viidensadan miljardin palkkiot ovat nyt luvissa. Ainakin jos EU-komission esitykset toteutuvat.
On se varsin outoa ajatuksenjuoksua se, että asiansa kohtuullisen hyvin hoitaneiden maiden päättäjät panisivat nyt veronmaksajansa lahjoittamaan jatkossa maksamansa ”veromarkat” Etelä-Euroopan maihin, että kyseiset maat voisivat ostaa meidän vientituotteitamme meiltä saamillaan lahjarahoilla.
Vaihtoehtona edellä olevalle voisi toimia paremmin se, että annetaan nuo 500 miljardia € asiansa hoitaneiden maiden palkkakuluihin, jotta ne voivat valmistaa lahjoituksina hyödykkeitä asiansa möhlineille. Tämä ehkä voisi paremmin estää rahojen päätymisen vääriin käsiin.
Edellä kuvatusta voi päätellä, että kun ennen kohtuullisen hyvin talousasian hoitaminen oli hyve, niin nyt se onkin pahe ja kansalaiset pannaan maksumiehiksi ja heitä rangastaan kuin paheidentekijöitä konsanaan ja saatetaan vastuuseen asiansa möhlineiden maiden paheista, joista onkin tullut nyt hyve.
Pitäisi korkeille päättäjille olla selvää se, että kun asioiden huonosta hoidosta saa EU:lta ruhtinaalliset palkkiot, tätä linjaa tulee jatkaa ja tehostaa.
Ylläkuvattu tarkoittaa myös sitä, että EU:n korkean johdon oikeudentuntoon ei ole luottamista, eikä ole ollut koko EU:n olemassaolon aikana. Kaikki se vähäinen hyvä, joka EU:n perussopimukseen on kirjattu, on petetty jo moneen kertaan ja tullaan jatkossakin pettämään.
Kysymys asiassa kuuluu, että miksi näin? Miksi ei noudateta yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja asioita, eli EU:n perussopimusta ja muita perussopimusta täydentäviä hyviä sopimusehtoja?
Tuntuu sille, että kun perussopimus ei turvaa riittävän hyvin EU-eliitin etuja ja intressejä, keinottelua ja kohtuuttomia perusteettomia verottomia tuloja ja muita mukavuuksia, niin joustetaan nyt sovitusta, kyllä kansa maksaa.
Tämä kehitys voi johtaa koko EU:n hajoamiseen, josta liittokansleri Angela Merkel esitti jo huolensa.
Heikki Häyrynen
Nivala