Kotimaa

Luonnonvarakeskus aloittaa susien pannoitukset, tavoitteena selvittää tuulivoimaloiden vaikutuksia eläinten liikkumiseen

Susi keväthangella Kuhmon rajavyöhykkeellä toukokuussa 2020. Kuva: Jussi Nukari

Hankkeessa pannoitetaan 10-15 sutta vuodessa.

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa helmikuussa susien pannoitukset osana tutkimusta, jossa on tarkoitus selvittää tuulivoimaloiden vaikutuksia eläinten liikkumiseen, ympäristön käyttöön ja lisääntymisen onnistumiseen.

Susien ohella tutkitaan myös metsäpeurojen, maakotkien ja porojen liikkumista sekä lisääntymistä tuulivoima-alueilla ja niiden ympäristöissä.

Susia on suunniteltu pannoitettavan 3–5 reviirille, joiden alueille on suunniteltu lähivuosina tuulivoimaloita. Pannoitusalueet ovat Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Satakunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarkoituksena on varustaa gps-lähettimellä useampi susi kultakin reviiriltä. Tavoitteenamme on erityisesti lisääntyvän parin pannoittaminen, sillä aikuiset sudet ovat asettuneet pysyvästi tietylle alueelle ja siten saamme tietoa nimenomaan tuulivoimalan vaikutuksesta niiden liikkumiseen ja elinpiirin käyttöön. Samoille susille vaihdetaan panta noin joka toinen vuosi. Yhteensä hankkeessa pannoitetaan vuosittain 10–15 sutta, tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta kertoo tiedotteessa.

Luken mukaan tietoa tuulivoimatuotannon vaikutuksista eläinten tilankäyttöön ei voida saada muulla tavalla kuin pannoituksilla. Ne ovat luvanvaraisia, ja toimintaa valvovat esimerkiksi aluehallintovirasto ja Suomen riistakeskus.

Hankkeessa merkittyjen eläinten hyvinvoinnista huolehditaan Luken mukaan kaikissa vaiheissa.

– Kaikki toimenpiteet suunnitellaan, arvioidaan ja toteutetaan niin, että niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän stressiä tai muuta haittaa eläimelle. Kaikki pannoitukseen osallistuvat henkilöt on koulutettu tutkimuseläinten käsittelyyn, ja merkintätyötä konsultoi eläinlääkäri, ohjelmajohtaja Katja Holmala Lukesta kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä