Mielipiteet
Marjatta Petäjävuoren mielipidekirjoitus: Huonokuuloinen ei kaipaa huutamista vaan selkeää puhetta
Toukokuun 15.–19. vietetään Kuuloliiton lanseeraamaa Selkeän puheen viikkoa, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten ymmärrystä selkeän puheen merkityksestä viestinnän saavutettavuudelle ja tehdä viestinnästä saavutettavampaa. Selkeä puhe tukee viestin vastaanottamista kaikenlaisissa tilanteissa.
Mitä selkeä puhe on?
- Selkeä huulio
- Huolellinen artikulaatio
- Rauhallinen puhenopeus
- Sopiva äänenvoimakkuus
- Riittävästi taukoja
Suomessa on 800 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen kuulonalenema. Heistä monille puheen seuraaminen on erilaisista apuvälineistä huolimatta hankalaa. Alkavalla viikolla vietetään Kuuloliiton lanseeraamaa Selkeän puheen viikkoa, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten ymmärrystä selkeän puheen merkityksestä viestinnän saavutettavuudelle ja tehdä viestinnästä saavutettavampaa. Selkeä puhe tukee viestin vastaanottamista kaikenlaisissa tilanteissa.
Puhujan puhetapa vaikuttaa puheen ymmärrettävyyteen ja puheesta selvän saamiseen.
Selkeä puhe on rauhallista ja hyvin artikuloitua. Jokainen äänne ja sana erottuvat hyvin toisistaan. Lauseiden ja eri aiheiden välissä kannattaa pitää taukoa, jotta kuulija pysyy varmasti perässä.
Moni sortuu huonokuuloisen kohdatessaan huutamaan, mikä ei ole tarpeellista, vaan se yleensä päinvastoin haittaa ymmärtämistä. Äänenvoimakkuuden tulee olla tilanteeseen sopiva: siihen vaikuttavat esimerkiksi tilan koko, akustiikka, taustahäly sekä kuulijoiden määrä ja etäisyys puhujaan. Hälyisä ja kaikuisa tila vaikeuttavat kuulemista, vaikka puhe olisikin selkeää. Taustahälyä aiheuttavat esimerkiksi muiden ihmisten keskustelu samassa tilassa, taustamusiikki, ilmanvaihto ja liikenne.
Kun on kyse esimerkiksi viranomaisesta, selkeä puhe on jo velvollisuus, sillä myös kuulovammaisilla on oikeus tiedonsaantiin.
Kuulovammaisille on tärkeää nähdä kasvosi keskustellessa. Kaikki ihmiset hyödyntävät enemmän tai vähemmän tiedostamattaan ihmisen huuliota eli päättelevät puheen sisältöä puheen näkyvistä piirteistä kuten huulten, kielen ja leuan liikkeistä. Kuulovammaisista isolle osalle huulioluku on välttämätön osa kommunikaatiota ja siksi puhujan on tärkeää huolehtia siitä, että hänen kasvonsa näkyvät hyvin ja ovat suunnattu suoraan kohti kuulijaa.
Meidän mielestämme selkeä puhe on periaatekysymys: haluatko, että jokainen ihminen ymmärtää viestisi? Kun on kyse esimerkiksi viranomaisesta, selkeä puhe on jo velvollisuus, sillä myös kuulovammaisilla on oikeus tiedonsaantiin.
Selkeä puhe palvelee kuulovammaisten lisäksi esimerkiksi maahanmuuttajia ja heitä, joiden tiedonkäsittelytaidot ovat heikentyneet. Selkeästä puheesta hyötyvät itse asiassa aivan kaikki, myös itse puhuja. Tulkinnanvara ja siten väärinkäsitysten vaara pienenee, ymmärrämme toisiamme paremmin.
Kirjoittaja on Keski-Pohjanmaan Kuulo ry:n puheenjohtaja.
Halutako jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.