Mielipiteet

Minkinpoikanen arkistokuvassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Timo Pärkän mielipidekirjoitus: Kokonainen elinkeino vaikeuksissa, mitä tekee hallitus?

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkkä haluaa kuulla hallitukselta konkreettisia reagointeja turkistarhauksen tulevaisuuteen.

Lintuinfluenssan leviäminen turkistarhoille on vakava paikka monella tavalla. Lintuinfluenssan tarttuminen turkiseläimiin aiheuttaa ymmärrettävää huolta viruskannan muuttumisesta siten, että riski ihmisille haitallisen kannan kehittymiseen kasvaa. Ruokaviraston 1. elokuuta tekemän hallintopäätöksen mukaan kaikki minkit on lopetettava niillä tiloilla, joilla lintuinfluenssaa on havaittu. Kettujen ja supikoirien lopettamisesta päätetään tapauskohtaisesti.

Lintuinfluenssan aiheuttamaa yleistä huolta väheksymättä tulisi ottaa huomioon myös turkiselinkeinon harjoittajat ja lopetusmääräyksestä saatavan ”tapporahan” oikeudenmukaisuus. Suomalainen turkis on maailman parasta, eettisintä ja sen tuotanto hyvin tarkan seurannan ja valvonnan alla. Ala toimii markkinaehtoisesti ja tiedostaa hyvin siihen kohdistuvat riskit, mutta tällaiset poikkeustilanteet pitäisi jo kyllä valtiovallankin huomioida, kuten tapahtui edellisen hallituksen kaudella.

Turkiselinkeino joutui suuriin vaikeuksiin ensin koronapandemian ja Venäjän aiheuttaman hyökkäyssodan seurauksena. Näihin haasteisiin Marinin hallitus osaltaan vastasi keskustalaisministerien vahvasti vaikuttaessa ja hallitus tuki vaikeuksiin ajautunutta elinkeinoa historiallisen vahvasti - vaikka turkistarhauksesta oltiin Marinin hallituksen piirissä montaa mieltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta nyt hallitus tai hallituspuolueiden kansanedustajat eivät reagoi mitenkään. Hiljaisuus on suorastaan korviahuumaavaa! Onko hallitus lainkaan toimintakykyinen, kun sen piiristä ei ole tullut minkäänlaista kommenttia korvausten koosta tai elinkeinon harjoittamisen oikeutuksesta? Vai eivätkö pohjalaismaakuntien ihmisten elinkeinot ja työpaikat kiinnosta Kokoomusta? Tätäkö on Perussuomalaisten mainostama aluepolitiikka – eli Helsingin lähiöiden maahanmuuttoaluepolitiikkaa? Ja missä ovat maa- ja metsätalousministeri Essayahin lausunnot asiasta? KD:kin kyllä ennen vaaleja viljeli korulauseita maatalouselinkeinojen tukemisen puolesta. Ja onko RKP niin omissa tunnontuskissaan hallitukseen menosta, että ei voi selkeästi ottaa kantaa oman ydinkannatusaluettansa kohdanneeseen ahdinkoon?

Kaikkien minkkien lopettaminen kaikilta todetuilta lintuinfluenssatartuntoja saaneilta tiloilta tekee kertaheitolla tyhjäksi turkisyrittäjien vuosien työn mm. jalostuksen osalta. Ruokaviraston päätös voidaan rinnastaa korona-ajan sulkuihin ja siitä seuranneille yrityksille koronarajoituksista aiheutuneisiin ansionmenetyksiin. Silloin hallitus sentään toimi ja viranomaispäätöksistä aiheutuneita ansionmenetyksiä korvattiin.

Eläintautilain mukaan Ruokaviraston päätöksellä lopetetuista tarhaeläimistä korvataan niiden tarhaajille eläinten käypä arvo. Korvaus ei ole oikeudenmukainen, jos päätöksillä tehdään lähes mahdottomaksi laillisen elinkeinon harjoittaminen jatkossa – markkinat, kuluttajien asenteet lopulta ratkaiskoon turkistaloudenkin kohtalon. Mutta tässä kriisitilanteessa arvoa pitää antaa sille työlle, joka on tehty vuosikymmenten kuluessa ja uusinvestointeja tehtäessä.

Timo Pärkkä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

puheenjohtaja

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä