Mielipiteet

Mika Lintilän mielipidekirjoitus: Aluepolitiikan aika on aina

Aluepolitiikka on turvallisuuspolitiikkaa. Kauttaaltaan asuttu Suomi on turvallisin Suomi. Asumattomat alueet ovat Suomelle turvallisuuspoliittinen riski, ja näin myös on kenraali evp. Arto Räty todennut.

Käytännössä se tarkoittaa, että ympäri Suomen on turvattava tasapainoinen kehitys ja tasa-arvoiset palvelut. Yritysystävällisellä politiikalla takaamme työpaikat kautta maan ja ylläpidämme kilpailukykyämme myös kansainvälisesti.

Aluepolitiikan keskeisin tehtävä on turvata alueiden tasapainoinen kehitys, ja siten ihmisten tasavertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan. Jokaisella on oltava mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, koulutukseen sekä liikkumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulkemisessa avaintekijänä on toimivan liikenneinfran vahvistaminen. Nykyiset tiet on laitettava kuntoon ja nykyisiä raideyhteyksiä nopeutettava. Uusiin suurväylähankkeisiin ei ole nyt varaa.

Autoilussa tällä hetkellä suuri epäkohta on käyttövoimavero, joka pitää poistaa, koska sille ei nykyhinnoin ole enää perusteita. Vero kurittaa heitä, jotka joutuvat pakosta käyttämään paljon autoa. Autoilun verotus kaipaa laajempaakin uudistusta. Se on tehtävä tavalla, joka tekee autoilun suhteellisesti edullisemmaksi siellä, missä teiden kunnossapito on heikompaa ja missä ei ole toimivaa joukkoliikennettä.

Koulutusmahdollisuudet ovat myös tärkeä osa alueellista tasa-arvoa. Kaikilla kuuluu olla mahdollisuus laadukkaaseen ja tasa-arvoisesti saavutettavaan koulutukseen kodin varallisuudesta tai postinumerosta riippumatta.

Toisen asteen koulutuksen pitää olla laadukkaampaa ja vastata muuttuvan työelämän tarpeisiin. Jokaisessa maakunnassa pitää olla tulevaisuudessakin vähintään yksi korkeakoulu, joka tukee yritysten kehitystoimintaa ja uusien työpaikkojen luomista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopuksi haluan muistuttaa investointien merkittävästä vaikutuksesta alueiden kehittymiseen. Investoinneilla on suora vaikutus työpaikka-, väestö- sekä elinympäristön kehitykseen. Suomessa on alkamassa ja jo meneillään suuri investointibuumi, joka perustuu uuteen teolliseen vallankumoukseen, puhtaaseen teknologiaan ja kotimaiseen energiaan. Niiden avulla istutamme uusia aluekehityksen kasvun versoja.

Ne sijaitsevat maakuntien Suomessa.

Kirjoittaja on elinkeinoministeri ja kansanedustajaehdokas (kesk.) Toholammilta.

Halutako jatkaa keskustelua. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä