Paikallisuutiset

Millaisia juttuja haluaisit lukea Keskipohjanmaasta? – ”Nyt kuuntelemme toiveita sisältöön liittyen”

Keskipohjanmaan toimittajat Anni Saari ja Tiina Ruotsala sekä päätoimittaja Sanni Aho keskustelevat toimituksessa. Kuva: Anni Ågren

Millaisia juttuja haluaisit lukea Keskipohjanmaasta? Mitkä aiheet juuri sinua kiinnostaisivat? Kerro siitä meille. Toimitus kerää lukijoilta toiveita ja vinkkejä kesän sisältöihin.

– Haluamme tehdä kiinnostavaa journalistista sisältöä. Nyt kuuntelemme toiveita sisältöön liittyen, kertoo Keskipohjanmaan va. päätoimittaja Sanni Aho.

Toimitus on saanut viime kuukausien aikana paljon palautetta kevään aikana tehdyistä muutoksista ja uudistuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme saaneet valtavasti palautetta, joka on kuitenkin koskenut asioita, joihin me toimituksessa emme pysty vaikuttamaan. Me toimituksessa teemme mielellämme sellaisia juttuja, jotka kiinnostavat lukijoitamme, mutta esimerkiksi jakelua tai laskutusta koskeville asioille me emme voi mitään, Aho sanoo.

Keskipohjanmaassa on jo usean vuoden ajan ollut aamuvarhaisesta iltamyöhään toimiva uutisdeski, jossa toimittaja on vuorossa reagoimassa nopeisiin uutistilanteisiin ja hoitamassa esimerkiksi lehden etusivulle kiinnostavimmat jutut. Kevään uudistuksissa deskityöstä on pidetty kiinni.

— Uutisdeskin työ on yksi toimituksen kivijaloista ja se palvelee laajasti koko aluetta. Vuorot ovat hektisiä, mutta palkitsevia.

Keskipohjanmaan päätoimittaja Sanni Aho esittelee verkkolehden etusivua. Kuva: Anni Ågren

Haluaisitko esimerkiksi päästä kurkistamaan jonnekin ulkopuolisilta suljettuun paikkaan? Keskipohjanmaan toimittaja Tiina Ruotsala vie mielellään lukijat paikan päälle livestriimin avulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minähän tekisin striimejä vaikka kuinka paljon. On mukava olla läsnä siinä tilanteessa, kun jotain tapahtuu ja viedä lukijoita sellaisiin paikkoihin, joihin he eivät muuten pääsisi. Ja ihmisiä on ihan loputtoman kiva tavata ja haastatella, Ruotsala kertoo.

Ruotsala teki ensimmäiset striimilähetyksensä vuoden 2022 keväällä.

– Olimme Juhani Hannilan kanssa lintutornilla seuraamassa lintujen kevätmuuttoa. Striimi oli hirmuisen suosittu ja sain siitä paljon positiivista palautetta. Moni lukija muisteli esimerkiksi omia luontokerhoaikojaan.

Toinen mieleen painunut livestriimi oli puutarhailta, joka tehtiin Aspegrenin puutarhalla Pietarsaaressa. Silloin Ruotsala pääsi esimerkiksi torjumaan myyriä hautaamalla maahan silakoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luonnossa ja ulkona on mukava olla. Haaveilen myös raviaiheisen striimin tekemisestä.

Keskipohjanmaa on läsnä pohjalaismaakuntien arjessa myös sosiaalisessa mediassa. Keskipohjanmaan sometoimittajaharjoittelija Emmi Lehojärven työnkuvaan kuuluu sosiaalisen median sisältöjen luominen ja suunnittelu.

– Teen sisältöjä pääpainotteisesti Instagramiin ja tulevaisuudessa myös TikTokiin. Lähden esimerkiksi keikoille mukaan tekemään videoita someen, Lehojärvi kertoo.

Lehojärvi tekee mielellään videoita eläimistä, kesätapahtumista ja nuoria ja nuoria aikuisia koskettavista aiheista.

– Oma tavoitteeni on, että lukijoille tulisi sellainen olo, että somekanavamme toimivat linkkeinä meihin. Sitä kautta meihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja vaikkapa tykkäilemällä voi viestittää, mitkä aiheet kiinnostavat, Lehojärvi sanoo.

Journalismia voi nykyään tehdä muutenkin kuin perinteisen tekstin ja kuvan keinoin. Keskipohjanmaan toimituksessa on esimerkiksi iloittu viime aikoina Emmi Lehojärven tuuliturbiinin huipulta tekemästä videosta.

– Siinä murskattiin kaikki ennakkoluulot siitä, millainen journalistisen videon pitäisi olla. Kaikkia asioita ei aina tarvitse tehdä niin kuin ne on tehty viimeiset sata vuotta, Keskipohjanmaan ja Kalajokilaakson toimittaja Eetu Kupulisoja sanoo.

Yksi Keskipohjanmaassa melko uusi juttutyyppi on tekstipohjainen liveseuranta, joita Kupulisoja on päässyt tekemään jo muutamia.

– Olenhan minä ollut mukana ainakin Kokkolan kaupunginjohtajan valinnassa ja puukottajakäräjillä. Liveseurannan tekeminen on hyvin nopeatempoista, siinä ei auta jäädä miettimään. On myös aika vaativaa pystyä erottamaan se olennainen asia ja pystyä tiivistämään se, Kupulisoja sanoo.

Kupulisoja tekee mielellään juttuja liikunnasta ja liikenteestä. Toisaalta hän uskoisi tylsistyvänsä, jos olisi vain yhden aihepiirin toimittaja. Aiheesta kun tuppaa innostumaan siihen perehtyessään, vaikka se etukäteen tuntuisi kuinka tylsältä tahansa.

– Olisi kiva jotenkin osallistaa lukijoita vielä enemmän.

Kerro meille, millaisia juttuja haluaisit lukea Keskipohjanmaa-lehdestä. Vastaa kyselyyn osoitteessa www.keskipohjanmaa.fi/kysely.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä