Ruoka

Nappaa kesän maut talteen – hilloa aprikooseja, pakasta lehtikaalipestoa ja säilö tomaatteja etikkaan näillä joka keittiön ohjeilla

Kesän makuja voi säilöä monella tavalla. Niitä voi hillota, kuivata, pakastaa tai säilöä etikkaan.

Kun säilöt, pidä huolta hyvästä keittiöhygieniasta. Pese kädet, katso ettei hiuksia pääse putoamaan ruokaan ja varmista, että kaikki työvälineet ja purkit ovat puhtaita.

Hillot säilyvät puhtaissa purkeissa ainakin vuoden, pakkaseen tehty pesto muutamia kuukausia ja etikkaan säilötyt vihannessäilykkeet muutamista viikoista muutamaan kuukauteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säilyvyyttä edistävät purkkien ja rasioiden puhtaus ja myös raaka-aineiden tuoreus. Älä siis laita säilykkeisiin sellaisia raaka-aineita, joita et muutenkaan söisi.

Etikka, suola ja sokeri antavat ruokaan makua ja vaikuttavat säilyvyyteen. Bakteerit eivät pääse kasvamaan happamassa etikassa.

Hillosokerin käyttö taas parantaa marjojen ja hedelmien ravintoarvojen säilyvyyttä, sillä sokerin ansiosta hillojen keittoaika on lyhyehkö. Hillosokeri myös sitoo itseensä vettä, jolloin home ei pääse leviämään hillossa.

Pidä pikkelilientä valmiina

Monille kylmäsäilytystila tarkoittaa yhtä jääkaappia, jolloin säilykkeitä ei voi tietenkään tehdä koko talveksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etikkasäilykkeitä voi kuitenkin tehdä helposti vain muutamaksi viikoksi. Pieni annos satokauden pikkelöityjä kurkkuja tai tomaatteja piristää arkiruokailuja.

Punaviinietikan happopitoisuus on väkiviinaetikkaa matalampi.

Pidä elokuussa annos pikkelilientä valmiina jääkaapissa, ja voit tehdä nopean satokausisalaatin mistä tahansa vihanneksista.

Muistisääntö perinteiselle pikkeliliemelle on 1:2:3, eli yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Mausta liemi suolalla, yrteillä tai vaikkapa chilillä ja valkosipulilla.

Kesän makujen säilöjälle syksy ja talvi voivat olla mukavaa aikaa ruoanlaiton vinkkelistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säilykevarastot – tarkoittivatpa ne sitten erilaisia hilloja, liemeen säilöttyjä päärynöitä, kuivatettuja yrttikimppuja, pakastettuja tahnoja tai vaikkapa itsetehtyä ketsuppia – ovat keittiön selkäranka. Ne nopeuttavat arkiruoan valmistusta ja tuovat iloa pimeneviin päiviin.

Monipuolinen varautuminen kesällä pienentää myös syksyn kauppalaskua.

Kirpeää hilloa aamiaiselle

Aprikoosit eivät kestä pitkää säilytystä. Jos haluat nauttia niistä vielä satokauden jälkeen, valmista niistä hilloa.

Tämän jutun reseptissä hillo maustetaan sitruunamehulla, ja se tekee hillosta juuri sopivan kirpeää.

Aprikoosit eivät säily tuoreina pitkään, vaan osasta kannattaa tehdä hilloa.

Aprikoosihillo on tuttu sacherkakun välistä, mutta anna sen piristää myös unelmatortun välissä. Parhaiten hillo pääsee kuitenkin oikeuksiinsa aamupalapöydässä paahtoleivän ja valkohomejuuston kanssa.

Supertahnaa lehtikaalista

Muutamassa minuutissa valmistuva vegaaninen lehtikaalipesto on supertahna, joka sopii lähes mihin vain. Kokeile levitteenä leivän kanssa, nosta lusikallinen tomaattisen lihakeiton tai pastan päälle tai pyöräytä uudet perunat pestossa.

Lehtikaalipestoa kannattaa valmistaa nyt kun lehtikaalin ja yrttien satokausi on parhaimmillaan. Lehtikaalilla on kuitenkin hyvä kylmänkestävyys, joten jos on istuttanut lehtikaalia maahan, pääsee satoa korjaamaan pitkälle syksyyn saakka.

Pelkkää lehtikaaliakin voi pakastaa. Silloin se kannattaa leikata pieneksi ja ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä ennen pakastusta.

Marinoidut kirsikkatomaatit ovat makean etikkaisia, ja ne ovat oiva pari paahdetun leivän päällä mozzarellan tai kotijuuston kanssa. Käytä tomaatteja myös salaatteihin ja pastakastikkeisiin.

Aprikoosihillo

600 g aprikooseja

½ dl vettä

2½ dl hillosokeria

2 rkl sitruunan mehua

Kun kaapeissa on aprikoosihilloa ja laadukasta paahtoleipää, alat odottaa malttamattomasti aamupalaa.

Pese aprikoosit ja poista kivet. Laita aprikoosit kattilaan ja lisää mukaan vesi ja hillosokeri. Keittele hilloa noin 15 minuuttia.

Kuori vaalea vaahto pois ennen kuin purkitat hillon.

Vegaaninen lehtikaalipesto

2 dl valmista kastiketta

noin 2 dl lehtikaalia tiukkaan painettuna

kourallinen tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, oreganoa tai lehtipersiljaa)

1 dl kuorittuja manteleita

puolikkaan sitruunan mehu

½ tl suolaa

rouhaus mustapippuria

1 pieni valkosipulinkynsi

1 dl mietoa vaaleaa oliiviöljyä tai rypsiöljyä

Pilko lehtikaali pienemmäksi. Mittaa kaikki ainekset astiaan ja soseuta sauvasekoittimella nopeasti tasaiseksi. Pestoon saa jäädä rakennetta manteleista.

Pesto säilyy noin viisi päivää jääkaapissa. Lisää aina pieni loraus öljyä pinnalle, niin säilyvyys paranee.

Lehtikaalipesto säilyy jääkaapissa noin 5 päivää ja pakastimessa noin 2 kuukautta. Pestosta saa myös hyvän salaatinkastikkeen notkistamalla sitä öljyllä.

Jos valmistat pestoa pakastimeen, lusikoi se puhtaisiin rasioihin tai annospusseihin. Kun pakastat pestoa, laita annospussit vielä erilliseen muovipussiin tai ilmatiiviiseen rasiaan, jotta valkosipulin ja yrttien maku ei tartu pakkasen muihin ruokiin.

Pakkasessa pesto säilyy noin pari kuukautta.

Etikassa marinoidut kirsikkatomaatit

750 g kirsikkatomaatteja

1½ dl vettä

1½ dl punaviinietikkaa

¾ dl sokeria

1½ tl suolaa

10 kokonaista mustapippuria

kourallinen tuoretta oreganoa

3 valkosipulinkynttä

Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit. Aseta pellille ja mausta suolalla tasaisesti. Paahda 120-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Kuumenna kattilassa vesi, etikka ja sokeri. Mausta mustapippureilla.

Lado varovasti tomaatit, ohueksi leikatut valkosipulin siivut ja kourallinen oreganoa steriloituun lasipurkkiin. Kaada liemi päälle ja sulje purkki tiiviisti.

Tomaatteja maustavat tuore oregano ja valkosipuli. Etikkana käytetään punaviinietikkaa.

Tomaatit säilyvät jääkaapissa hyvin steriloidussa avaamattomassa purkissa noin kuukauden.

Kaalia kahdella tapaa

Kaalissa on kaikki kohdallaan. Kaali on halpaa, arkista ja terveellistä. Se on monen ruokakulttuurin perusvihannes, josta kannattaa valmistaa maistuvia lisukkeita jääkaappiin seuraavaa ruokailua odottamaan.

Kaalin historia ulottuu kauas. Se on C-vitamiinipitoisuutensa ja säilyvyytensä ansioista monen kansan terveyden tukipilari.

Kiinankaalista tehtävä fermentoitu kimchi on Etelä-Korean kansallisruokaa, hapankaali kuuluu saksalaisen ruokakulttuurin kulmakiviin ja skandinaaviset kaalikääryleet ovat lohturuokien parhaimmistoa.

Moni on ehkä törmännyt virolaiseen kaalisalaattiin myös Suomenlahden tällä puolen. Se on kaalisalaattien aatelia. Se sopii ruoan kuin ruoan pariksi. Kokeile vaikka lihaleikkeleen kaveriksi patongin väliin tai sellaisenaan sivusalaattina kotilounaiden kanssa.

Virolainen kaalisalaatti on hieman makeaa ja maistuu usein lapsillekin.

Tästä reseptistä valmista salaattia tulee yksi iso purkillinen, ja oikein puhdistetussa purkissa salaatti säilyy hyvänä useamman viikon.

Tsukemono on yleistermi japanilaiselle pikkelöidyle lisukkeelle. Hapokkaaseen liemeen voi laittaa oikeastaan mitä tahansa kauden kasviksia, mutta kesäkaali ja kiinankaali sopivat siihen erinomaisesti.

Älä pelästy ohjeessa olevaa suolan määrää. Tsukemonoa syödään vain pieni keko esimerkiksi riisiruoan kanssa, jolloin siinä pitää olla koukuttavaa ytyä.

Tässä ohjeessa olevan kurkun voi vaihtaa vaikkapa sokeriherneeseen tai paprikaan.

Japanilainen tsukemono kaalista

Neljälle tai kuudelle pieneksi lisukkeeksi

200 g kesäkaalia

⅓ isosta kurkusta

2 lehtisellerin vartta

1 tl suolaa

1 tl sokeria

½ dl riisiviinietikkaa

Tsukemono on yleistermi japanilaiselle pikkelssille.

Pilko kaali reiluiksi paloiksi. Huuhtele ja leikkaa kurkku ja lehtiselleri.

Sekoita keskenään suola, sokeri ja riisiviinietikka. Kaada liemi kasvisten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua kylmässä ainakin puoli tuntia.

Tsukemono säilyy raikkaana jääkaapissa noin 4–5 päivää.

Virolainen kaalisalaatti

1 kg kesäkaalia

3 porkkanaa

5 valkosipulin kynttä

½ dl rypsiöljyä

Liemi:

1 l vettä

1 dl sokeria

1 rkl suolaa

1½ dl väkiviinaetikkaa

Raasta kaali ja porkkanat. Siivuta valkosipuli.

Laita kaali, porkkanat ja valkosipuli isohkoon kattilaan, ja sekoita mukaan öljy. Valmista liemi kuumentamalla vesi, sokeri ja etikka. Lisää suola ja kaada kuuma neste kaaliraasteen päälle.

Anna jäähtyä kannen alla täysin ja purkita hyvin steriloituihin purkkeihin. Kaada liemi mukaan.

Salaatti säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Vinkit

Näin desinfioit lasipurkit

Pese astianpesuaineella säilöntäpurkit ja kannet. Laita astiat likoamaan yön yli kylmään veteen.

Keitä lasipurkkeja kansineen muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Huomioi, etteivät muoviset tiivisteet kestä pitkään kiehuvassa vedessä. Pestyt astiat voi myös kuumentaa 125-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan.

Nostele pihtien avulla purkit puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja purkita hillot tai muut säilykkeet heti kuumiin lasipurkkeihin. Täytä pintaan saakka, jotta purkkiin ei jää turhaa ilmatilaa. Sulje purkit heti kuumana.

Varmista, että purkit reunat ovat puhtaat, sillä sokerinen hillo toimii kuin liima ja purkkia voi olla vaikea saada myöhemmin auki.

Kun säilöt, pidä huolta hyvästä keittiöhygieniasta.

Varmista, että kaikki työvälineet ja purkit ovat puhtaita.

Kaali on C-vitamiinipitoisuutensa ja säilyvyytensä ansioista monen kansan terveyden tukipilari.

Lehtikaalipesto säilyy jääkaapissa noin 5 päivää ja pakastimessa noin 2 kuukautta. Pestosta saa myös hyvän salaatinkastikkeen notkistamalla sitä öljyllä.
Vihannesten ja marjojen vitamiinit säilyvät hyvin säilykkeissä.