Paikallisuutiset

Nuohoojaa saa odottaa noin viikon, polttopuut alkavat olla jo myyty: "Nyt on semmoinen syksy, etten muista vastaavaa", sanoo kokkolalainen nuohooja

Käytöstä poistettuja tulisijoja otetaan uudelleen käyttöön, sähkökiuas vaihdetaan puukiukaaseen. Nuohoojille riittää nyt töitä.

Sähkön hinnan nousu on saanut kotitaloudet ottamaan käyttöön tulisijoja, jotka ovat olleet pitkään käyttämättä. Tämä on tietänyt töitä nuohoojille, joiden käyntiä on joutunut odottamaan jopa kuukauden.

Tulisija, joka on ollut käyttämättä kolme vuotta, pitää nuohota ennen käyttöönottoa.

– Kuumin sesonki on jo mennyt. Meille on reilun viikon tai puolentoista viikon jono, sanoo Pohjanmaan Nuohouspalvelun omistajaJanne Penttilä Kokkolasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaalla toimiva yritys on toisen polven nuohousyritys, joka on toiminut jo 40 vuotta. Yrityksessä työskentelee kuusi nuohoojaa.

– Nyt on ollut semmoinen syksy, etten muista vastaavaa kahdenkymmenen vuoden ajalta, Penttilä sanoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Normaaliin vuosinuohoukseen saa yleensä varata aikaa puoli tuntia tai tunnin. Tänä syksynä vaihtelu on ollut suurta, ja aikataulut ovat venyneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun mennään kohteeseen, niin siellä saakin varata nuohoamiseen tunnin tai kaksi. Onneksi asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä.

Nuohous voi kestää pitempään myös siksi, että savuhormin on tukkinut naakan, ampiaisen tai mehiläisen pesä.

Tänä syksynä nuohousfirmoista on kyselty myös neuvoja, minkälaisen tulisijan taloon voisi asentaa. Tarvetta on sekä lämmittämiseen että ruoan valmistamiseen.

– Ihan yleisin muutos on ollut, että ihmiset ovat hankkineet pieniä kamiinoita, joissa on liesi tai uuni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös vanhan puukiukaan tilalle on päätetty vaihtaa tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi puukiuas.

Janne Penttilällä on riittänyt hommia kesästä saakka. Asiakkaat tilaavat nuohouksen, kun he ottavat uusia tulisijoja käyttöön.
Janne Penttilällä on riittänyt hommia kesästä saakka. Asiakkaat tilaavat nuohouksen, kun he ottavat uusia tulisijoja käyttöön. Kuva: Markku Jokela

Kun tulisijan ottaa pitkän tauon jälkeen käyttöön, sitä pitää ryhtyä lämmittämään varovaisesti ja kuivalla puulla. Täyttä pesällistä ei kannata heti lämmittää, Penttilä opastaa.

– Pelkkä savuvahingosta voi tulla tuhansien eurojen lasku, vaikka mikään ei pala tai hajoa, Penttilä sanoo.

Normaalin vuosihuollon yhteydessä nuohooja yleensä kysyy, onko tulisija toiminut niin kuin asiakas on halunnut. Aina kyse ei ole nuohouksen onnistumisesta.

Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto, siinä oleva takkakytkin kannattaa napsauttaa päälle helpottamaan takan sytyttämistä. Silloin huoneeseen syntyy ylipaineinen tila, jossa takka vetää paremmin.

Kokkolalainen nuohoaja Janne Penttilä ei muista vastaavaa syksyä 20 vuoden ajalta. Alkusyksystä nuohoukseen oli yli kuukauden jono.
Kokkolalainen nuohoaja Janne Penttilä ei muista vastaavaa syksyä 20 vuoden ajalta. Alkusyksystä nuohoukseen oli yli kuukauden jono. Kuva: Markku Jokela

Ylivieskassa Ilmastointi- ja nuohouspalvelu Miettunen Oy:ssa on saatu purettua kuukauden jonot muutaman päivän mittaisiksi.

– Tällä hetkellä meillä on neljä nuohoojaa töissä ja olemme joutuneet pidentämään päivää melko lailla, kertoo yrityksen toimitusjohtajaTeppo Miettunen.

Käytöstä jo poistettuja tai vähemmällä käytöllä olleita tulisijoja kuten hellojen on otettu paljon käyttöön. Tämä on vaatinut nuohouksen lisäksi myös hormien korjaamista.

Varaava tulisija on lämmön tuoton kannalta paras ratkaisu. Kaminat ja kevyttakat lämpenevät nopeasti mutta nuohooja pitää niitä hätävararatkaisuna, joka ei ole pidemmän päälle järkevä.

– Huoltovarmuus on erittäin tärkeä asia miettiä. Normaali tulisija toimii aina, Miettunen sanoo.

Nuohooja antaa myös neuvontaa. Janne Penttilältä on kysytty paljon, voiko hormiin liittää uuden tulisijan.
Nuohooja antaa myös neuvontaa. Janne Penttilältä on kysytty paljon, voiko hormiin liittää uuden tulisijan. Kuva: Markku Jokela

Miettusen mukaan monet ovat myös vaihdattaneet puulämmitteisen kiukaan sähkökiukaan tilalle. Tai pihasaunaa aiotaan käyttää myös talvella.

– Siellä pystyy saunomaan ja peseytymään, jos tulee sähköstä pula.

Miettunen huomauttaa, että puulla toimivaa keskuslämmityskattilaa ei voi käyttää, jos tulee sähkökatko. Kiertovesipumppu ei toimi ilman sähköjä, joten patterit jäähtyvät.

Tämän vuoksi omakotitaloasujan kannattaa huolehtia, että kiertovesipumppu on kytketty pistorasiaan.

– Sitten invertterillä (vaihtosuuntaaja) ajaa aggregaatista sähköä, niin keskuslämmitys toimii normaalisti, Miettunen neuvoo.

Fakta

Kuinka usein nuohotaan?

Vakituiset asunnot: Kerran vuodessa.

Vapaa-ajan asunnot: Kolmen vuoden välein.

Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija nuohotaan ennen käyttöönottoa.

Ennen nuohoojan tuloa huolehdi esteetön pääsy tulisijalle.

Järjestä esteetön ja turvallinen pääsy savuhormille.

Lähde: Nuohoojat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä