Paikallisuutiset

Omakotiliiton teettämä vertailu: Omakotiasuminen halvinta Pietarsaaressa

Vertailun halvin kunta on Pietarsaari, jossa vuotuiset asumiskulut ovat 4 484 euroa. Kuva: Pirkko Högkulla

Sähkölämmitteisten omakotitalojen vuotuiset asumiskustannukset ovat laskeneet Suomessa keskimäärin reilut 400 euroa viime vuodesta, selviää Omakotiliiton tilaamasta selvityksestä.

Selvityksessä on käytetty tyyppitalona 120 neliömetrin sähkölämmitteistä omakotitaloa, joka sijaitsee tuhannen neliömetrin kokoisella tontilla. Selvitys tehtiin kuntien sähkö-, vesi- ja jätemaksujen sekä kiinteistöveron perusteella. Mukana oli sata kuntaa.

Asumiskustannusten lasku johtuu sähköenergian hinnan alenemisesta. Sähkön hinta on selvityksen mukaan laskenut lähes viidenneksellä viime vuodesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkön hintana on käytetty raportissa kunnan alueella toimitusvelvollisen sähkön myyjän toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa. Hinnat vaihtelevat 8,5 ja 20 sentin välillä kilowattitunnilta. Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kertoo liiton tiedotteessa, että osa kuluttajista maksaa sähköstä edelleen huomattavasti enemmän, koska heillä on voimassa kallis määräaikainen sopimus.

Vertailun muut osa-alueet ovat sen sijaan kallistuneet. Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin lähes puolella viime vuodesta. Kiinteistövero on noussut keskimäärin 6,5 prosenttia ja vesimaksut 5,5 prosenttia.

Vertailussa selvisi, että hinnoissa on merkittäviä aluekohtaisia eroja. Kalleimmat asumiskustannukset ovat Paraisilla, jossa sähkölämmitteisen omakotitalon asumismenoihin menee vuodessa 7 091 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Sastamala, Järvenpää, Kemiönsaari ja Lempäälä.

Vertailun halvin kunta on Pietarsaari, jossa vastaavat vuotuiset asumiskulut ovat 4 484 euroa. Seuraavaksi edullisimmat asumiskustannukset ovat Seinäjoella, Kauhavalla, Forssassa ja Loimaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ero halvimman ja kalleimman kunnan välillä on noin 2 600 euroa vuodessa.

Eniten asumiskustannukset ovat nousseet Rantasalmella, Omakotiliiton vertailussa käytetyllä laskentatavalla 1 063 euroa. Kunnassa sähkö-, vesi- ja jätemaksut ovat selvityksen mukaan kallistuneet huomattavasti.

– Rantasalmi on harmillinen esimerkki asumiskustannuksiin liittyvien päätösten yhteisvaikutuksesta. Kun kustannuksista päätetään siilomaisesti eri tahoilla, ei kokonaisuuteen kiinnitetä huomiota, Silander sanoo tiedotteessa.

Asumiskustannukset ovat laskeneet eniten Raaseporissa, yli 2 400 euroa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä