Kotimaa

Maahanmuutosta ja ilmastosta saatiin aikaan linjaukset, nyt odotetaan RKP:n kantaa – Orpo toivoo kaikilta hallitusneuvottelupuolueilta hyväksyntää

Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo (kok.) haluaa jatkaa hallitusneuvotteluita nykyisellä kokoonpanolla. Kuva: Lauri Heikkinen

Sekä maahanmuuttokysymyksistä että ilmasto- ja energiakysymyksistä on paperi valmiina, kertoi hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) perjantai-iltana tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.

Orpo kertoo toivovansa, että kaikki voivat hyväksyä perjantaina löytyneet linjaukset.

RKP:n eduskuntaryhmä on lauantaina aamulla koolla ja katsoo läpi hallitusneuvottelutilannetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Orpo kertoo ilmoittaneensa, että lauantaina hallitusneuvotteluissa ovat lähtökohtaisesti mukana kaikki ryhmät.

– Sitten jos (RKP:n) ryhmäkokous aiheuttaa jotain muutoksia, niin se on sitten toinen kysymys, sanoi Orpo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi perjantaina aamupäivällä, että jos neuvotteluissa ei tule perjantaina riittäviä tuloksia, hallitusneuvottelut katkeavat. Perjantai-iltana Purra totesi, että tilanne ei ole ohi ennen kuin RKP:n ryhmäkokous on tehnyt päätöksensä.

Tällä viikolla hallitusneuvotteluissa on ratkottu perussuomalaisten vaatimuksesta maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Maahanmuutto on neuvotteluiden suurin kiistakapula, ja STT:lle kuvaillaan, että ilmastokysymyksiin neuvottelut tuskin kaatuvat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin kutsumana RKP:n eduskuntaryhmä on koolla lauantaina.

Perussuomalaisten Riikka Purra ei ollut perjantaiaamupäivästä luottavaisella mielellä. Hän vaati, että vaikeiden kysymysten ratkaisut pitää saada iltaan mennessä valmiiksi tai neuvottelut keskeytyvät. Kuva: MAURI RATILAINEN

STT:lle kuvaillaan, että RKP:ta on hiertänyt se, että perussuomalaiset yrittää päättää siitä, missä aikataulussa hallitusneuvotteluita käydään.

Henriksson sanoi Säätytalolla perjantaina hieman ennen kello kuutta iltapäivällä, että tilanne ei ole helppo, mutta neuvottelut jatkuvat.

Tietoja neuvotteluista oli tähän mennessä tihkunut varsin vähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

STT:n tietojen mukaan perussuomalaiset olisivat ainakin jollain tavalla antamassa periksi työperäisen maahanmuuton tulorajasta. Ennen vaaleja perussuomalaiset ovat puhuneet 3 000 euron tulorajasta, ja sen jälkeen 2 500 euron tulorajasta. Hallitusneuvottelut ovat kuitenkin vielä pahasti kesken, joten tilanne voi muuttua.

Tulorajan muutoksesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Anna-Maja Henriksson (r.) vakuutti, että töitä tehdään tosissaan hallituksen muodostamiseksi. Kuva: MAURI RATILAINEN

Eri puolueet ovat asettaneet hallitusyhteistyölle maahanmuuttoon tai ilmastotoimiin liittyviä ehtoja, ja niitä on siksi pidetty neuvotteluiden avainkysymyksinä.

Purra ja Orpo ovat molemmat sanoneet maahanmuuton olevan kahdesta kiistakohteesta vaikeampi.

Toisaalta puolueiden pitää löytää yhteisymmärrys monista muistakin isoista ongelmakohdista, kuten terveydenhuollon tulevaisuudesta ja valtiontalouden miljardisopeutusten sisällöstä.

Purra pitää erittäin järkevänä, että muissa ryhmissä neuvottelu ei etene.

– Kuten sanoin alkuviikosta, mielestäni tämä tsekkaus olisi pitänyt tehdä heti alkuun, jotta täällä ei tuhlata ihmisten aikaa ehkä turhaan, Purra sanoi.

Vaikka muut ryhmät eivät virallisesti neuvottele, heidän edustajiaan on nähty ainakin Säätytalossa siitä huolimatta. Yksittäiset neuvottelijat ovat voineet esimerkiksi tehdä omia töitään tai kokoontua oman puolueensa väen kesken.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 19.36.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä