Mielipiteet

Pääkirjoitus: Abortin vastustajat tiivistävät rivejään Euroopassakin – Suomen aborttilakiuudistus parantaa naisen itsemääräämisoikeutta

Ihmiset protestoivat torstaina aborttilainsäädännön tiukennusta vastaan Poznanin kaupungissa Puolassa.

Tasavallan presidentti vahvisti viime vuoden lopulla raskauden keskeyttämisestä annetun lain (ns. aborttilaki) muutokset. Jatkossa raskaus voidaan keskeyttää yksin raskaana olevan pyyntöön perustuen kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka, eikä abortille vaadita perusteita. Vuodelta 1970 olevassa laissa raskauden keskeyttämiseen vaadittiin useimmissa tapauksissa kahden lääkärin lausunto, ja raskauden keskeytykselle tuli esittää peruste. Muutos astuu voimaan perjantaina 1. syyskuuta.

Naistentautien ja synnytysten professori Oskari Heikinheimo arvioi HUSin artikkelissa, että lakiuudistus nopeuttaa aborttiin pääsyä keskimäärin viikolla. Muutos parantaa myös potilaan itsemääräämisoikeutta. Potilas on tähän saakka joutunut käymään keskeytyksen vuoksi lääkärissä kaksi kertaa, ja lakimuutoksen myötä toinen käynneistä jää pois.

THL:n tilastojen mukaan vuonna 2021 Suomessa tehtiin 7600 raskaudenkeskeytystä. Raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet viimeisen vuosikymmenen aikana selvästi. Vuonna 2021 tehtiin vajaa kymmenen prosenttia vähemmän keskeytyksiä kuin vuonna 2020. Erityisesti alle 20-vuotiaille tehtyjen keskeytysten määrä on vähentynyt viime vuosina merkittävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen linja on päinvastainen monessa muussa maassa tapahtuneiden aborttilakien muutosten kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Korkeimman oikeuden reilu vuosi sitten tekemä päätös antoi osavaltioille vapaat kädet päättää abortista. Vaikka enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa aborttioikeutta, enää noin puolet osavaltioista sallii abortin ja puolet kieltää sen käytännössä kokonaan tai rajoittaa sitä voimakkaasti.

Euroopassa abortin vastustajat ovat saaneet jalansijaa osana Anti-gender-liikehdintää, joka vastustaa seksuaalioikeuksia, ihmisten oikeuksia päättää omasta kehostaan, identiteetistään ja ihmissuhteistaan. Puola kielsi viime vuonna naisilta oikeuden aborttiin lähes kaikissa tapauksissa. Unkarissa astui viime vuonna voimaan asetus, jonka perustella naisten täytyy kuunnella alkion sydämenlyöntejä ennen aborttia.

EU kehottaa jäsenvaltioitaan varmistamaan turvallisen ja laillisen abortin yleisen saatavuuden. Se kehottaa myös jäsenmaita varmistamaan, että alkuraskauden aikana pyynnöstä tehty abortti on laillinen ja että se on tarvittaessa laillinen myös myöhemmässä vaiheessa, jos raskaana olevan henkilön terveys tai henki on uhattuna. EU:n päätöslauselma ei sido jäsenmaita oikeudellisesti mihinkään. Se voi vain kehottaa, pitää valitettavana tai tuomita jyrkästi.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä