Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Kauramaitoa kouluihin - EU on tukenut kouluissa juotavaa rasvatonta maitoa kolme vuosikymmentä

Maito on tuttu juoma kouluruokailussa. Kuva: Emilia Tiitto

Kauramaitotuki on nousemassa maidon rinnalle kouluruokailussa, mikäli EU asian siunaa. Yle uutisoi tiistaiaamuna monen suomalaisen europarlaamentikon uskovan, että EU saattaa tukea tulevaisuudessa myös kauramaidon käyttöä suomalaisissa päiväkodeissa ja peruskoulussa.

EU on tukenut suomalaisissa kouluissa juotavaa rasvatonta maitoa unioniin liittymisestä saakka eli lähes kolme vuosikymmentä, miksipä ei myös kauramaitoa. Päätös seuraavasta tukikaudesta tehdään tämän vuoden lopussa.

Asia ei ole esillä ensimmäistä kertaa. Europarlamentti äänesti koulujakelutuen jatkosta viimeksi keväällä 2023. Tuolloin esitys tuen laajentamisesta kasvijuomiin kaatui selvin äänin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauratuotteet ovat tuttuja keskipohjalaisillekin, perustivathan nuoret Annamari ja Marjaana Jukkola Mö-kaurameijerin viitisen vuotta sitten Lohtajan Alaviirteentien vanhaan meijeriin. Kaurameijerissä valmistuvat maidottomat, soijattomat ja sataprosenttisesti kasvipohjaiset tuotteet.

Paikallisuuteen pohjaavat lohtajalaiset tuottajat ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan kun sen sijaan ruotsalainen kaurajuomavalmistaja Oatly epäonnistui röyhkeässä markkinoinnissaan pahanpäiväisesti ainakin Suomessa ja Britanniassa.

Yrityksen kauramaitokampanja, jossa tarkasteltiin ”suomalaisia maitomyyttejä” ja kumottiin niitä, aiheutti kuluttajissa lähinnä pahennusta. Mainonnan eettinen neuvosto antoi huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnista. Myös Britannian mainonnan itsesääntelyorganisaatio kielsi Oatlyn mainoksia harhaanjohtavien väitteiden takia

Nyt ruotsalainen kaurajuomayhtiö Oatly on lobannut aktiivisesti maitotuen laajentamista kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin. Tosin Ylelle antamassaan kommentissa yhtiön yhteiskuntasuhdejohtaja Cecilia McAleavey korostaa, ettei yhtiön tavoitteena ole syrjäyttää lehmänmaitoa, vaan saada kasvipohjaiset tuotteet sen rinnalle yhdeksi vaihtoehdoksi. Silti kampanjan keihäänkärkenä on kasvijuomien selvästi lehmänmaitoa pienempi ilmastokuorma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokaisella on oikeus lobata omaansa, myös ruotsalaisella Oatlylla. Suomalaisten maidontuottajien ja kuluttajien näkökulmasta kyseinen lobbari ei liene paras eikä luotettavin. Yksi mahdollisuus on, että koko koulutukijärjestelmä lakkautetaan tai siirretään kansalliselle tasolle.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä