Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Kolmen suuren puolueen aika - Ennätyksellisesti kansanedustajia Keskipohjanmaan vaikutusalueelta

Kuten ennakoitua oli, perussuomalaisten nousu oli edellisvaaleihin verrattuna mittava. Vaasan ja Oulun vaalipiireissä perussuomalaisten nousu näkyi lisääntyneinä paikkamäärinä. Menettäjänä oli Keskusta. Kansan viesti on selvä, nyt suuri yleisö kaipaa muutosta.

Keskustan tappio kertoo pitkästä hallitusvastuusta ja aika oppositiossa olisi nyt tarpeen. Se ei ole paikallaan junnaamista, vaan myös sitä eteenpäinmenoa mitä puolueen vaalisloganit julistivat.

Perussuomalaisten edellinen hallitustaival katkesi puolueen hajoamiseen ja hetkelliseen sinisten nousuun, mutta siellä taas yhteistä suuntaa olisi löydyttävä vähintään kokoomuksen kanssa hallitusneuvotteluissa. Perussuomalaisten vuosien aktiivinen kiertäminen tuotti nyt maakunnissakin tulosta, mutta varmasti myös nuorten kannustaminen uurnille ja näkyminen sosiaalisessa mediassa oli ratkaisevassa roolissa vaalituloksen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaalitulos on oikeistopuolueiden juhla, mutta myös demarit kasvattivat kannatustaan. Kokkolalaisen Tiina Isotaluksen (sd.) jäi varapaikkaan. On kuitenkin todettava ehdokasasettelun tärkeys. Isotaluksen ja toisen kokkolalaisen Emilia Teerikankaan (sd.) yhteenlasketulla äänimäärällä olisi jo noustu eduskuntaan. Jos kiinteistöalalla tärkeintä on sijainti, sijainti ja sijainti on näin pienen alueen eduskuntavaalien ehdokasasettelussa huomioitava asettelu, asettelu ja asettelu.

Pieneltä alueelta tulevia kansanedustajia on nyt ennätyksellinen määrä.

Eduskuntavaalit olivat Keksipohjanmaan vaikutusalueelle voitto, sillä loppuun asti sunnuntai-iltana saattoivat jännittää Janne Jukkola (kok.) sekä Pia Sillanpää (ps.) eduskuntavaalipaikoista. Yllättävä nousija eduskuntaan oli myös sieviläinen Antti Kangas (ps.) sekä Timo Mehtälä (kesk.) Haapavedeltä. Peltokankaan (ps.) haravoimat kärkiäänet eivät olleet kenellekään yllätys, ja vaalia edeltäneistä kohuistaan huolimatta Lintilä (kesk.) jatkaa eduskunnassa. Henriksson (rkp.) ja Östman (kd.) jatkavat myös eduskunnassa, joten pieneltä alueelta tulevia kansanedustajia on nyt ennätyksellinen määrä.

Viimeisten viikkojen aikana eduskuntavaalit nousivat pääministerivaaleiksi. Lopullisissa keskusteluissa nähtiin Riikka Purran ja Sanna Marinin yhteenottoa ja Petteri Orpon osa näiden reunalla. Tulevista hallitusneuvotteluista ei tule helppoja, jos vastaava sanan säilä heiluu hallitusneuvotteluissa televisiokameroiden tavoittamattomissa.

Äänestysprosentti oli 71,9 prosenttia, mikä oli edellisvaalien tasoa. Ennakkoäänestys iski ihmisiin, mutta sunnuntain varsinaisena äänestyspäivänä uurnille ei lähdetty niin innokkaasti. Meno hiipui loppusuoralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Annika Saarikko totesi vaalien jälkeen olevansa tulokseen pettynyt. Muuta ei oikein voi ollakaan, mutta keskustalaiset eivät myöskään ole onnistuneet puhuttelemaan koko kansaa. Nyt on oikea aika antaa vastuuta toisille.

Tarkemmat vaalitulokset ovat luettavissa Keskipohjanmaan printtiversiosta tiistaina.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä