Pääkirjoitukset

Loma-ajat remonttiin. Kuva: Katimari Partanen

Pääkirjoitus: Koulujen loma-aikoja pitäisi nyt arvioida uudestaan

Perusopetuksessa lukuvuodessa on 190 työpäivää. Nykymallissa koulut ovat päättyneet ja valmistujaisia on juhlittu viikon 22 lauantaina, joka useimmiten asettuu kesäkuun puolelle. Koulut alkavat Keskipohjanmaan levikkialueella keskiviikkona muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi Halsualla koulu alkoi jo tiistaina, Kaustisella torstaina ja Kalajoella ensi viikon maanantaina.

Kalajoen valinta on poikkeuksellinen, joka näkyy oppilaille lyhyempänä joululomana. Asia on harmittanut erityisesti lasten vanhempia. Yhtenä perusteluna myöhäisemmälle koulujen alkamisajankohdalle on ollut esimerkiksi se, että Kalajoen matkailussa tarvitaan vielä elokuussa työntekijöitä. Päätös on ollut rohkea kokeilu - ja miksipä ei sitä kokeilla voisi!

Pidemmästä joululomasta ei tarvitsisi kuitenkaan luopua, jos kevätlukukaudelle saataisiin lisää pituutta. Esimerkiksi länsinaapurissa Ruotsissa koulujen päättymispäivä ei ole kaikilla valtiollisesti sama, mutta monet koululaiset aloittivat lomansa reilua viikkoa suomalaisia myöhemmin. Tämän pidennyksen ansiosta koulujen lomat taas päättyvät vasta myöhemmin elokuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtion määräämästä yhteisestä päättäjäispäivästä tulisi jo luopua. Emme enää elä sellaisessa argraariyhteiskunnassa, jossa lapsia kaivataan kesäkuun alussa kotiin pelloille kylvötyöhön tai lokakuussa perunannostolomalle. Viimeisenä koulukuukautena toukokuu on pyhäpäivineen repaleinen ja kesäkuun alku vielä kovin vaihtelevalla säällä. Lisäksi viimeisellä kokonaisella kouluviikolla eivät oppilaat paljoa koulua käy. Koulujen loppumista siirtämällä reilulla viikolla saataisiin aikaan kaksi kokonaista kouluviikkoa sekä yksi vajaa alkuviikko, jolloin voisi ihan hyvin pyhittää aikaa jalkapalloturnauksiin.

Niin on muuttunut ilmastokin ja siinä samalla koulumaailma. Nyt olisi aika tarkastella muuttunutta toimintaympäristöä ja koululaisten loma-aikojen ajankohtia tarkemmin.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä