Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Koulut alkavat, mutta festareita riittää vielä – Tapahtumakesä on ollut onnistunut Keski-Pohjanmaalla

Hausmylly kävi Himangalla 8. heinäkuuta. Ensimmäistä kertaa järjestetty Satamarock ylitti kävijätavoitteet. Kuva: Joona Alamikkelä

Peruskoulu jatkuu Keski-Pohjanmaalla ensi viikolla. Kokkolassa ja Kannuksessa päivä osuu keskiviikolle, mutta esimerkiksi Ylivieskassa lomaillaan yksi päivä pidempään.

Lomat loppuvat, mutta kesä jatkuu – ainakin kesätapahtumissa mitattuna.

Kokkolassa koulunalkajaisviikon lopulla järjestetään Kahakka-olutfestivaali. Kaiken ytimessä on kuusi pienpanimoa, mutta viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma loistaa myös esiintyjäkiinnityksillään. Vanhalla tullipakkahuoneella keikkailevat Egotripistä tuttu Knipi ja kansanvälisen soundin suomalainen uranuurtaja, taiderockbändi 22-pistepirkko, joka julkaisi viime vuonna kriitikoiden kiittelemän paluulevynsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen paikallisesti iso juttu on Kokkolan Venetsialaiset, jonka esiintyjäkattaus muistuttaa Mustakari Memoriesia mutta astetta nuorekkaammalla otteella. Käärijän lisäksi mukana ovat muun muassa Gettomasa ja Etta. Lisäksi Kahvila Sahan pihapiirissä järjestetään keskiviikkona ja torstaina Kokkola Sea Jazz -tapahtuma. Viikonloppuna Kälviän Jokikylässä on Käläviän kesäteatterifestivaalien vuoro.

Festaritiedotteiden perusteella kesä tähän saakka on ollut menestys.

Kesäkuinen Sun Pampas Ylivieskassa teki ennätyksen. Festivaalilla vieraili 3 000 kävijää, jopa tuhat enemmän kuin viime kesänä. Yleisö löysi vakiintuneeseen tapaansa myös Mustakari Memoriesiin Kokkolassa.

Toki outuja sattumuksiakin on mahtunut matkaan. Autojen ja musiikin Arska ja Wheelspeeders -juhannusfestivaali Kalajoella keskeytettiin yllättäen kesken tapahtuman. Jälkipyykin pesu jatkuu yhä. Keskipohjanmaalle festivaalin järjestäjä Artjom Totsenoi kertoi heinäkuussa, että Arska- ja Wheelspeedersista aiotaan tehdä dokumenttielokuva. Näkökulma jää tosin järjestäjän käsiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Astetta paremmin ensikertalaisilla sujui heinäkuun puolella Himangalla, jossa Satamarockiin myytiin 1 300 lippua. Avaus oli kova, sillä järjestäjien alustava yleisötavoite oli 700–800 myytyä lippua. DIY-henkinen tekeminen, somenäkyvyys ja oikein kohdennetut esiintyjät olivat toimiva yhdistelmä.

Haapavesi Folk Music Festivalin yleisömäärä, yli 13 000, oli suurin sitten poikkeusvuosia edeltäneen ajan. Kovat lukemat saavutettiin Kaustisen Kansanmusiikkijuhlillakin. Putkeen meni myös Ykspihlajan asukasyhdistyksen järjestämällä Ykspihlajan Kulttuuriviikolla, joka oli yleisömenestys. Tapahtumia myytiin jopa loppuun.

Kesän jännittävintä seurattavaa on ollut Kokkolan Viinijuhlien kohtalo. Viime viikonloppu Kokkolassa oli aurinkoinen. Tosin vasta sunnuntaina. Perjantain ja lauantain pilasi kova sade, mikä rokotti kolmatta kertaa järjestetyn tapahtuman lipunmyyntiä.

Viinijuhlat joka tapauksessa järjestettiin, mikä ei ollut mikään itsestäänselvyys sen jälkeen, kun järjestäjät kesäkuussa tiedottivat ohjelmakattauksen rajusta supistamisesta ja lavamäärän karsimisesta. Tiedossa oli myös se, että järjestäjä Nordic Live Productionsiin kohdistui isoja velkasaatavia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina promoottori Tommi Mäki kuulosti kuitenkin helpottuneelta. Hän kertoi Keskipohjanmaalle, että Kokkolan Viinijuhlilla kävi ”lähes 10 000 ihmistä”. Tarkemmin hän ei lukuja suostunut avaamaan. Festivaalin kävijäennätys on viime vuodelta, jolloin Kokkolan Tapahtumapuistossa vieraili noin 13 000 ihmistä.

Viikonloppuna vaasalainen Nordic Live Productions järjesti viinijuhlat myös Espoossa, jossa kävijämäärät saatiin nousuun. Uskoa on. Tommi Mäen mukaan Kokkolan Viinijuhlat järjestetään taas ensi vuonna. Se olisi hyvä uutinen Keski-Pohjanmaan tapahtumakesälle 2024.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä