Pääkirjoitukset

Hautapuron tila kasvattaa Hereford-, Limousin- ja Simmental-nautarotuja.

Pääkirjoitus: Metsäkatoasetuksesta on löydettävä sopiva porsaanreikä navettainvestoinneille

Europarlamentaarikot hyväksyivät jo huhtikuussa metsäkatoasetuksen äänestyksessä selvin luvuin. Nyt metsäkatoasetus on hyväksytty jokaisessa jäsenvaltiossa ja se on astumassa voimaan kesäkuussa.

Suomi on vastustanut asetusta, koska se vaikuttaa maatiloihin, joilla on nautakarjaa. Päätöksen takana eivät ole myöskään Ruotsi, Latvia, Puola ja Bulgaria. Metsäkatoasetuksen mukaan naudanlihan, kaakaon, kahvin, palmuöljyn, soijan, puun, kumin, puuhiilen ja painettujen paperituotteiden tuottamiseksi ei pidä kaataa puita.

Suomen osalta tämä voisi tarkoittaa sitä, että naudanlihantuotantoon rakennettavien navettojen alta ei tulisi kaataa puita. Tilanne on myös epäselvä, sillä asetuksen mukaan navettainvestointeja ja puuston kaatoa katsastetaan myös taannehtivasti. Mikäli puustoa on kaadettu, ei näitä tuotteita oteta enää EU:n alueella jalostettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maa- ja metsätalousministeriö vetosi tiedotteessa huhtikuussa, että navettainvestointeja suunnittelevat nauta- ja lypsykarjatalouden tuottajat jäisivät vielä odottamaan selventävää tulkintaa asetuksen sisällöstä komissiolta. Uusien navettojen investoinnit ovat harvinaisia ja robottinavettojen avajaiset isoja tapahtumia. On hyvin todennäköistä, että isojen uusien navetoiden alta on kaadettava puu jos toinenkin, mutta selventävää tulkintaa tarvitaan metsän määritelmässä.

Samaan aikaan umpimetsiin raivataan tieverkostoja ja puita kaadetaan tuulivoimaloiden alta.

Samaan aikaan umpimetsiin raivataan tieverkostoja ja puita kaadetaan tuulivoimaloiden alta. Keskipohjanmaan vaikutusalueelle nousevien satojen tuulivoimaloiden edestä raivataan kertaheitolla enemmän puustoa kuin muutaman vuosittaisen navettainvestoinnin vuoksi. Tuulivoimayhtiöiden omistuspohja on ulkomailla, navetoiden omistajat vielä Suomessa ja vieläpä ihan paikallisissa käsissä.

Metsäkatoasetuksen tarkoituksena on estää Amazonin sademetsän tuhoa. Eri raaka-aineiden tuotantolaitoksille raivataan nimittäin Etelä-Amerikassa valtavia plantaaseja avoimeksi ja samalla ajetaan maapalloa keuhkoahtaumaan. Sademetsien suojelu on tärkeä toimenpide, mutta niin myös kestävästi lähituotettu ruoka. Metsäkatoasetus tuntuu toteutuessaan yhdeltä järjettömistä pienten ihmisten elämään vaikuttavista säädöksistä, ja toivoisin että sen noudattamatta jättämiseen löytyy selkeä porsaanreikä. Pohjolan pedanttius vaatisi tämän asetuksen kohdalla rennomman otteen.

On hyvä ajatus, että maailman toisella puolella tehotuotetun lihan pääsyä Euroopan markkinoille estetään poliittisin keinoin. Asetus jätti kuitenkin metsäiset maat eriarvoiseen asemaan tulkitsemaan navettojen rakentamista. Kohtuutonta on myös se, että liian tiukalla tulkinnalla muutenkin rohkeutta vaativat investointipäätökset odottavat linjanvetoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä