Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Ollaanko Pohjanmaalla oltu liian sinisilmäisiä – Närpiön ihmeestä häpeäksi

Thaimaalaisten poimimista marjoista tulikin verimarjoja, kun Keskipohjanmaa selvitti lokakuussa 2021, että poimijoille jäi koko marjakesästä käteen muutama satanen. Tyly laskutus kutisti monien thaimaalaispoimijoiden ansiot mitättömiksi. Vuotta myöhemmin Oulun käräjäoikeus vangitsi luonnonvara-alalla toimivan Polarica Oy:n toimitusjohtajan ja pääomistajan sekä yhden toisen henkilön. Epäilty rikosnimike eli ihmiskauppa koventui törkeäksi ihmiskaupaksi.

Entä miten käy närpiöläisille kurkuille ja tomaateille? Tuleeko niistä mätäkasviksia? Helsingin Sanomat julkaisi viikonvaihteessa laajan artikkelin närpiöläisillä kasvihuoneilla paisuvasta rikostutkinnasta, jossa poliisi epäilee kiskontaa ja jopa seksipalveluiden järjestämistä.

Marjanpoimijoiden kohdalla suomalaisilla oli thaimaalaissyntyinen rikoskumppani. Närpiössä puolestaan epäiltynä vietnamilainen yhteisö ja paikallinen yrittäjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Närpiötä on ylistetty maahanmuuttajien työllistämisestä. Vastaavaa kiitosta on satanut Pietarsaaren seudulle. Rinnan ahkerien aasialaisten kanssa on kuitenkin kasvanut myös suoranainen ihmiskauppa.

Jo vuonna 2006 Pietarsaaren poliisi kertoi tutkivansa etnisen ravintolan yrittäjien ihmiskauppaa. Neljä vuotta myöhemmin idyllinen rannikkokaupunki nousi otsikoihin laajemmassa rikosvyyhdissä, jossa neljä ulkomaalaistaustaista ravintoloitsijaa syyllistyi ihmiskauppaan ja törkeisiin kiristyksiin. Kolme vuotta myöhemmin pohjalaisessa Vähässäkyrössä kirgisialainen työnjohtajan tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen ihmiskaupasta. Hän värväsi 26 maanmiestään pakkotyötä muistuttaviin oloihin puualan yritykseen.

Suomessa tapahtuvan ihmiskauppaa tukee kantaväestön ja maahanmuuttajien tiivis, rikollinen yhteistyö. Aasialaisten kohdalla rikoksia on vaikea selvittää, sillä Suomessa suunsa aukaisevien sukulaisia uhataan näiden kotimaassa esimerkiksi väkivallalla. Puhutaan jopa vietnamilaismafiasta. Lisäksi kielitaidottomat maahanmuuttajat ovat maamiestensä armoilla. Närpiön tapauksessa on jopa pyritty estämään suomen- tai ruotsinkielen oppiminen.

Etovaa on myös viimeinen poliisin nostama rikossyyte huhtikuulta 2023. Vietnamista on yritetty löytää sopiva henkilö ja rekrytoida hänet Suomeen kasvihuoneyrittäjän seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ahneus saa myös suomalaisen vakavaraisen yrittäjän käärimään lisää rahaa ulkomaisten työntekijöidensä selkänahasta. Ollaanko Suomessa oltu liian pitkään sinisilmäisiä työperäisessä maahanmuutossa? Pitäisikö viranomaisvalvontaa tehostaa?

Närpiön ihme on kääntymässä pohjalaishäpeäksi. Valitettavasti se langettaa varjonsa muidenkin alan toimijoiden ylle.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä