Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Säästöjä kannattaa lykätä, jotta talous ei sukella lisää valtion ”avustuksella”

Purje-lava Tehtaankadulla Kokkolassa. Säästöt vaikuttavat kaupankäynnin volyymiin, siksi niitä kannattaa suunnata oikeaan ajankohtaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Taloustieteessä on vallalla hyvin yleisesti käsitys, että julkiseen talouteen tulee tehdä leikkauksia nimen omaan nousukaudella, ei kasvun ollessa hidasta tai ajankohtana, jolloin talous on vajoamassa taantumaan.

Suomen kansantalouden kasvu on nyt todella hidasta ja sen arvioidaan painuvan joksikin aikaa lievään taantumaan. Kansantaloustieteilijä Sixten Korkman (Ylen A-Studio tiistaina 29.8.) ei halunnut käyttää termiä ”kojootin hetki”, jolloin taloudellinen pohja putoaa kuin huomaamatta alta ja aletaan yhtäkkiä syöksyä alaspäin. Sen sijaan Korkman varoitti lievästä taantumasta, joka menee kyllä ohi. Korkmanin mukaan nyt ei ole odotettavissa finanssikriisiä kuten 2008 ja 1990-luvun alussa. Hän ennustaa ”vain” reaalitalouden vaikeuksia, jos kohta mittavia sellaisia. Tämän vuoksi Korkman lykkäisi valtion säästökuuria parempaan taloudelliseen aikaan.

Suhdanteisiin voidaan vaikuttaa keskuspankkien korkopolitiikalla. Nostamalla korkoja on taklattu inflaatiota. Korkojen nousu on taas hillinnyt kasvua, mutta se on pitkällä aikavälillä ollut viisasta, jos matalaa inflaatiota pidetään tavoittelun arvoisena asiana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen hallitus valmistelee virkamiesten kanssa parhaillaan uutta budjettia. Siihen on tulossa liuta säästöjä ja verojen laskua. Säästöt kohdistuvat pienituloisiin ja vaikutuksia yksittäisiin perheisiin tulee useasta suunnasta. Sama perhe ja yksinasuva kärsii sekä työttömyysturvan leikkauksesta, lääkekustannusten noususta ja asumistuen heikennyksistä. Kansantaloudellisesti säästöt vaikuttavat heikentävästi palveluiden hankintaan ja kulutustavaramyyntiin. Rakentaminen ja remonttibisnes alkavat sakata. Pienituloisen ihmisen tulonsiirrot tuskin koskaan jäävät pankkitilille pientä korkoa kasvamaan. Kaikki tulonsiirrot kiertävät nopeasti takaisin lisäämään kulutuskysyntää ja investointeja.

Suomen kansantalous on kovasti velkaantunut, ja on ymmärrettävää, että uusi hallitus haluaa tervehdyttää taloutta ja pysäyttää velkaantumista. Pitkässä juoksussa velkaantumista onkin taitettava. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä heikon kasvun vallitessa tai taantuman aikana. On parempi odottaa edes pienen talouskasvun alkamista. Tällöin säästöt eivät nakerra orastavaa kasvua vaan päinvastoin hillitsevät inflaation laukkaamista.

Samalla kannattaa joustaa tiukassa maahanmuuttopolitiikassa. Jotta Suomi voi hoitaa vanhukset ja lapset, tarvitaan työntekijöitä. Jos niitä ei löydy kotimaasta, on katsottava ulkomaille. Tietenkään ei kannata tehdä samoja virheitä kuin Ruotsissa ja muissa suurissa maahanmuuton maissa, jotka ovat päästäneet maansa jakaantumaan ja eriarvoistumaan ja siten luoneet sytykkeitä väkivallalle. Suomen tie voisi olla tässäkin se oikea tie ja esimerkki muulle maailmalle. Tätä myös ekonomisti Korkman korosti tiistaina A-Studiossa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä