Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Sähkön hinta puhuttaa taas ‒ asiakkaat ihmettelevät, mikä sähkösopimus olisi sahaavissa hinnoissa paras

Sähkön hinta on noussut jälleen puheenaiheeksi. Kuva: Jukka Lehojärvi

Tuskin menneen talven sähkön kallis hinta ehti painua unoholaan, kun vaiva putkahti uudelleen pinnalle. Tällä kertaa keskellä kesää matalan kulutuksen aikaan. Onneksi näin. Jos nykyisenkaltainen tuotantovaje olisi tullut talvella, olisimme nähneet vieläkin rajumpia pakkashintoja.

Viime perjantaina pörssihinnat alkoivat sahata Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosreaktorin ajettua tuotantonsa alas. Onneksi ykkönen ja kolmonen ovat jatkaneet sähköntuotantoa normaalisti. Olkiluodon vian lisäksi sähkön pörssihintaa heilutteli samanaikaisesti sattuneet korjaustyöt Suomen ja Ruotsin valtakunnallisessa sähkönsiirtoverkossa. Kaiken kukkuraksi Loviisan ydinvoimalan toinen reaktori oli vuosihuollossa eikä tuullut lainkaan. Suomen aurinkovoimakin tuotti alkuviikosta tuulivoimaa enemmän virtaa.

Ehkä olemme siirtyneet pysyvästi alati muuttuvien sähkönhintojen maailmaan. Välillä sähkö on ilmaista ja jo seuraavalla viikolla se voi maksaa 30-50 senttiä kilowattitunti. Siinä on kuluttaja ihmeissään, minkälaisen sopimuksen itselleen allekirjoittaa. Asiantuntijat neuvovat kuluttajaa miettimään sähkönkulutustaan ja tekemään johtopäätökset sen mukaan. Jos todella voi säädellä kulutustaan, pörssisähkö käy, mutta jos ei halua miettiä tulevaa, kannattaa hankkia toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueella muun muassa Kokkolan Energia ja Korpelan Voima tarjoavat asiakkailleen toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta, joiden hinnat ovat ainakin vielä alemmalla tasolla kuin viime talvena.

Alueella muun muassa Kokkolan Energia ja Korpelan Voima tarjoavat asiakkailleen määrätyin väliajoin tarkistettavaa sopimusta, jotka ovat vielä alemmalla tasolla kuin viime talvena.

Uuteen sähkömarkkinaan pitää vain tottua. Kun Suomeen rakennetaan koko ajan uutta tuulivoimaa, tiedetään, että hyvällä tuulisella ilmalla sähkö on kysynnän ja tarjonnan lain mukaan halpaa. Mutta kun ei tuule ja on vielä pakkasta, hinnat hipovat pilviä. Tämän vuoksi ei olisi huono asia, jos markkinoita vakauttamaan voitaisiin rakentaa lisää sähköntuotantoa, joka olisi ennen muuta suhteellisen vakaalla ja varmalla pohjalla. Koska tuulella ja aurinkovoimalla ovat suuret kausivauhtelut, jäljelle jäänee vain lisäydinvoiman rakentaminen. Suomessa valmisteltiin suurta investointia Pyhäjoelle, mutta se kariutui tunnetuista syistä idänpoltiikkaan ja Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan. Sen jälkeen on ollut hiljaista. Tätä voidaan pitää outona, varsinkin kun sähkön kulutuksen ennustetaan lisääntyvän liikenteen sähköistymisen ja vetytalouden kehittymisen myötä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä