Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Suomalaisetko ainoat viattomat – Yksikään Isisin tai muiden jihadistiryhmien toimintaan osallistunut nainen ei ole saanut syytettä terrorismi- tai sotarikoksista

Naisia ja lapsia al-Holin leirillä vuonna 2019. Suomalaisia Isis-äitejä ei ole vielä viety oikeuden eteen terrorismirikoksista. Norjassa maahan palannut äiti sai kolmen ja puolen vuoden tuomion.

Jo viime keväänä jihadistiseen liikehdintään erikoistunut tutkija Juha Saarinen kummasteli Ilta-Sanomien kommentissa, miksi Suomi on yksi harvoista EU-maista, ja ainoa Pohjoismaa, jossa yksikään Isisin tai muiden jihadistiryhmien toimintaan osallistunut palaaja ei ole saanut tuomiota terrorismi- tai sotarikoksista.

Isis-naisten mahdollisia rikoksia ei edes tutkita tällä hetkellä Suomessa. Keskusrikospoliisi vetoaa resurssipulaan. Onko meillä varaa tällaiseen välinpitämättömyyteen?

Maahamme on saapunut Syyriasta Al-Holin Isis-leireiltä tähän mennessä yhdeksän aikuista naista ja 26 lasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme vuotta sitten Keskipohjanmaa uutisoi, että yksi al-Holin leiriltä paenneista äideistä on kotoisin Kalajokilaakson alueelta. Naisen ex-puoliso on tunnettu Isis-päällikkö, portugalilainen jihadisti Nero Saraiva, jota tiedustelupalvelut pitivät osallisena länsimaalaisten panttivankien sieppauksiin ja moniin raakuuksiin.

Kolmikymppinen nainen on antanut haastatteluja peitenimellä ”Heli”. Kolmen, Syyriassa syntyneen lapsen äiti nousi jälleen lehtiotsikoihin, kun Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna laajan artikkelin Isis-naisten vapaasta elämästä Suomessa verrattuna muualla Euroopassa asuviin Isis-siskoihin.

Helin jälkeen Saraiva avioitui hollantilaisen, parikymppisen Angelan kanssa. Angelakin pääsi pakenemaan leiriltä. Kun Angela tammikuussa 2021 lensi Hollantiin, hänet pidätettiin jo lentokentällä Amsterdamissa. Lastensuojeluviranomaiset ottivat huostaansa Angelan kolmevuotiaan pojan. Vuotta myöhemmin Angela tuomittiin vankeuteen neljäksi ja puoleksi vuodeksi. Hänet todettiin syylliseksi Isisin jäsenyyteen ja terroristirikosten valmisteluun.

Tuomituilla Isis-naisilla on useita rikosnimikkeitä. Esimerkiksi vuosi sitten 49-vuotias nainen tuomittiin Ruotsissa kuuden vuoden vankeuteen sotarikoksesta. Nainen vei 12-vuotiaan poikansa konfliktialueelle, eikä tuomion mukaan estänyt lapsen päätymistä lapsisotilaaksi. Poika kuoli konfliktialueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa Isis-vaimot on usein nähty uhreina, jotka on manipuloitu lähtemään konfliktialueelle. Euroopassa jaetut tuomiot kuitenkin kertovat, että naiset ovat tienneet, minne ovat lähdössä. He ovat kannattaneet liikkeen toimintaa sekä kasvattaneet lapsiaan Isisin ideologiaan. Osa heistä on hyväksynyt esimerkiksi jesidien orjuuttamisen ja jopa kuolemaan johtaneet kidutukset.

Heli uhosi neljä vuotta sitten Ylelle al-Holin leirillä antamassaan haastattelussa, että Isisin kalifaatin kukistuttuakin hän odotti kalifaatin uutta nousua. ”Jos voisin päättää, asuisin koko elämäni maassa, jossa noudatetaan shariaa eli islamilaista lakia.”

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.