Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Timo Soinista tuli perussuomalaisille mörkö, joka herättelee nyt uuden populistipuolueen syntyä

Timo Soini. Onko edessä paluu politiikan valokeilaan?

Suomessa voi olla tilaa uudelle populistipuolueelle. Tilaa voi olla Timo Soinin toiselle tulemiselle.

Ajankohta on mitä sopivin. Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran perussuomalaiset on ajautunut kauaksi siitä syrjäytyneiden asialla olevasta maaseudun protestipuolueesta, jonka Timo Soini loi kaksikymmentä vuotta sitten.

Soini ei ole peitellyt näkemyksiään. Hän on arvostellut ex-puoluettaan muun muassa liiasta maahanmuutto-ongelmiin ripustautumisesta. Iltalehdelle hän kommentoi Purran rasismikohua runolliselle tyylilleen uskollisena: Laulujen lunnaat tulevat maksettavaksi. Mitä on vuosia kylvetty, sitä niitetään. Mitään ei opita, eikä mitään näytetä osaavan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisten maahanmuuttovastaiselle nuivalle siivelle Soinin jatkuvat ulostulot ovat hankalaa kuunneltavaa. Etenkin nyt, kun hallitusvastuu nostattaa painetta vallan ja vastuun sovittamisesta samaan pakettiin.

Tähän mennessä se on sujunut kaikkea muuta kuin kivuttomasti.

Kun perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja ja vaalipiirinsä ääniharava Mauri Peltokangas Kokkolasta syytti Purra-kohusta ”kesätoimittajia” Keskipohjanmaan haastattelussa, hän kommentoi myös Soinin ulostuloja: Hymyilen aina katkeralle Timolle, joka petti oman puolueensa.

Saattaa tosin olla, että hymyyn on aihetta vielä Soinillakin. Hänen viimeaikaisesta virtapiikistään päätellen uusi jytky voi lähitulevaisuudessa olla oraalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisen vauhdissa Soini oli kesäkuussa Hildén & Kaira Podcastissa. Hän haikaili uuden maalaisliiton perään ja palasi vanhaan teesiinsä, jonka mukaan keskusta ja perussuomalaiset ovat kuin samasta juuresta tehdyt.

Soini sanoi, että ”seuraava ja ehkä ainoa populistinen vanhan kansan nousija voi olla vain kepu”: Se ei vain voi vaan se ON heidän ainoa pelastuksensa.

Soini antoi juontajien vapaasti leikitellä ajatuksella, että hänen paluunsa politiikkaan tapahtuisi keskustan kautta. Soini jatkoi kertomalla oivalluksestaan, jonka hän teki alkukesästä ”Satakunnan ja Pirkanmaan rajalla”. Soinin mukaan kuoppaiset tiet pitäisi laittaa kuntoon ja puhua jostain muustakin kuin intersektionaalisesta feminismistä.

Intersektionaalisuus käsitteenä kuvaa sitä, miten ihmisen asemaan yhteiskunnassa vaikuttavat sukupuolen ohella monet muutkin erot, kuten yhteiskuntaluokka, ikä, alkuperä ja seksuaalinen suuntautuminen. Soinin mukaan siitä ei kuitenkaan ole ”kepuhenkisten herättäjäksi”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänelle liberalismi on yhtä kuin ”kepeät mullat keskustalle”: Populistin nenäni tajuaa, että oikeista asioista puhumalla keskusta voi vielä saada harjasniskoista ja emännistä kiinni. Kristilliset mukaan herätysjaoksena, niin siellä olisi kraatterin kokoinen aukko täytettävänä.

Perussuomalaisista irtaantuneet kansanedustajat Timo Soinin johdolla perustivat Sinisen tulevaisuuden vuonna 2017. Se vaihtoi nimensä Korjausliikkeeksi vuonna 2022.

Korjausliike ry poistettiin puoluerekisteristä huhtikuussa.

Timo Soini on nyt puoluepoliittisesti vapaa mies.

Lue myös:

Lisää aiheesta

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä