Mielipiteet

Pauliina Pasasen mielipidekirjoitus: 2/16 on murskaava luku

Otsikossa näkyvä suhdeluku on naisten osuus Vaasan vaalipiirin nykyisistä kansanedustajista. Viime viikolla mediat nostivat keskusteluun Vaasan vaalipiirin heikon naisedustuksen nykyisissä kansanedustajissa. Prosentteina se on 12,5 %. Luku on musertavan heikko. Heikoin verrattuna kaikkiin muihin vaalipiireihin. Lähes kaikkialla muualla päästään tasa-arvoisiin lukemiin 40–60 %:n välille.

Erotumme siis selkeästi muista. Meidän on mietittävä, mistä näin selkeä ero johtuu. Asialle on varmasti useita eri syitä. Kaikki lähtee ehdolle asettelusta. Demareita lukuunottamatta jokaisen suuren puolueen listalta löytyy selvästi enemmän miehiä kuin naisia. Nämä sukupuolten väliset voimasuhteet heijastelevat myös tulevaa tulosta. Voimme myös pohtia asenteiden merkitystä äänestyskulttuuriin.

Vahvat naiset ovat lakeuksien ääniharavia. Äänten voidaankin katsoa keskittyneen kolmelle naiselle vaalipiirimme alueella. Paula Risikko, Anna-Maja Henriksson ja Jutta Urpilainen keräsivät jokainen suuren äänisaaliin edellisissä vaaleissa. Vahvoille naisille on siis tilausta alueellamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Melkein jokainen puolue on kertonut naisten ehdolle saamisen suureksi haasteeksi. Meidän tulee yhdessä sparrata naisia ja antaa heille mahdolliuus kasvaa ja kehittyä politiikan kentällä. Tämä parantaa tulevaisuudessa ehdokasasettelun tasa-arvoa.

Naiset saavat edelleenkin kokea, etteivät he kuulu politiikkaan. Heidän arvoaan alennetaan muun muassa tytöttelemällä. Vallitsevien asenteiden vuoksi naisia on haastavampi saada mukaan politiikan pariin. Eihän kukaan halua joutua syrjityksi.

Osaaminen ja pätevyys ei ole sidoksissa sukupuoleen. Politiikkaan tarvitaan erilaisia ihmisiä. Meidän tulee edelleen vaikuttaa asenteiden muutokseen sekä kannustaa naisia mukaan politiikkaan ja päätöksentekoon.

Naiset osaavat ja pystyvät aivan kuten miehetkin. Muutos on raivattava rohkeasti itse! Vaatimattomuus ei ole voimavaramme!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry:n puheenjohtaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi tästä linkistä avautuvalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä