Kolumnit

Kuva: Jukka Lehojärvi

Pirkko Högkulla pohtii kolumnissaan: Leikkipaikka lapsille Pietarsaaren torille?

Voisiko Pietarsaaren torille rakentaa aidatun leikkipaikan lapsille? Lasten leikki toisi sykettä kaupungin sydämeen ympäri vuoden.

Toria on jo kivasti elävöitetty penkein, istutuksin, istuinryhmin Pietarsaaressa. Estradi kutsuu esiintymään ja paikalle on parkkeerattu kolme ruuan myyntikojua. Kesätoreja järjestetään tänä vuonna kolmena maanantaina ja perinteiset Jaakon Päivien festivaali kansoittaa kaupungin kesäkadut tuttuun tapaan.

Torin poikki kulkiessa ei kuitenkaan voi olla välttymättä ajatukselta, että usein torilla käy vain tuuli, kuten eräs keskustayrittäjä kuvaili kerran tilannetta kävelykadulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leikkipaikka kaupungin olohuoneessa tarjoaisi lapsiperheille uudenlaisen tavan viettää keskustassa aikaa. Koko perheen yhdessä ulos houkuttelevia leikkialueita olen nähnyt matkoilla monissa metropoleissa, joissa leikkipaikka on mutkattomasti sijoitettuna kaupungin sydänalueelle. Turvallisilta ja osallistavilta kohtaamispaikoilta aidatut alueet ovat näyttäneet kiipeilytelineineen, paksuine ja pehmeine turva-alustoineen. Ulkopuolelle on tyypillisesti sijoitettu penkkejä, joilla vanhemmat istuskelevat juttelemassa samalla seuraten jälkikasvunsa touhuja aidan toisella puolella. Pieneenkin tilaan mahtuu yllättävän paljon leikkiä kun neliöiden käyttö on tarkasti ja turvallisesti suunniteltu.

Isoa toria halkoo Isokatu. Raamit ovat upeat ja historialliset. Tori lepää puisen raatihuoneen, kampuksen, vanhojen Simeliuksen ja Lindskogin arvokiinteistöjen, Ehrs Höghet -kerrostalon, Strengbergin-Blomströmin-Labbartin talon ja ostoskeskuksen sylissä. Leikkialue näköalapaikalla viestisi Pietarsaaresta myös lasten kaupunkina.

Pietarsaaren keskustan elinvoimaisuudessa ei löydy moitteen sijaa numeroiden valossa. Vuosittaisessa kaupunkikeskustojen elinvoimatutkimuksessa se on näet pysynyt maan parhaana vuodesta toiseen. Elinvoimatutkimuksessa keskusta on sitä elinvoimaisempi, mitä enemmän siellä on lauantaina auki olevia kauppoja ja ravintoloita ja mitä vähemmän tyhjiä liiketiloja löytyy. Vuosi sitten Pietarsaari voitti valtakunnallisen keskustakilpailun kun Elävät Kaupunkikeskustat ry palkitsi Pietarsaaren pitkäjänteisen ja onnistuneen keskustauudistuksen.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella. https://www.keskipohjanmaa.fi/uutisvinkki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä