Paikallisuutiset

Pohde tarjoaa maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille kaikissa kunnissa, Soitessa ikäraja on 25 vuotta: "Varsinkin opiskelijoilla rahatilanne on tiukka"

Vuonna 2021 Pohjois-Pohjanmaalla tehtiin 85 raskauden keskeytystä alle 19-vuotiaille.

Ehkäisyvälineet ovat maksuttomia alle 20-vuotiaille Pohjois-Pohjanmaalla. Toiminta on uutta muun muassa Ylivieskassa, Alavieskassa, Sievissä ja Nivalassa.

Nuorten maksuton ehkäisy sisältyy hallitusohjelmaan, ja tämän vuoksi hyvinvointialueilla on menossa kokeiluja alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteessa on kuitenkin päätetty, että maksutonta ehkäisyä tarjotaan alle 20-vuotiaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähdemme aluksi tästä liikkeelle ja tarkastelemme tilannetta vuosittain tarpeen mukaisesti, sanoo toimialuejohtaja Leila Mämmi-Laukka perhe- ja sosiaalipalveluista.

Muutos heikentää nuorten palveluja Raahen ja Siikalatvan seutukunnissa, joissa ehkäisy on ollut maksutonta aina 25 ikävuoteen saakka.

Ylivieskan terveyskeskuksessa odotetaan vielä ohjeita hyvinvointialueelta, mutta maksuttomuus on joka tapauksessa jo alkanut.

Nuori voi hakea maksuttoman ehkäisyn terveydenhoitajalta, joko äitiys- ja lastenneuvolan tai kouluterveydenhoitajan kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiakasohjausprosessit tarkentuvat nyt kevään aikana ja niistä tiedotetaan erikseen. Tähän on olemassa toimintamalleja, joita hyödynnetään, Mämmi- Laukka sanoo.

Paikkakunnilla, joissa on aiemmin myönnetty maksutonta ehkäisyä, hakeminen tapahtuu samoin kuten ennen.

– Lähtökohtaisesti tarjotaan erilaisia hormonaalisia ja ei-hormonaalisia valmisteita ja kondomeja. Tähän samaan asiaan liittyy myös ehkäisy- ja seksuaalineuvonta eli sitä annetaan saman aikaisesti.

Terveydenhoitajat ovat saaneet nuorilta hyvää palautetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleensä ottaen nuoret ovat olleet tyytyväisiä maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen, Mämmi-Laukka sanoo.

LUE MYÖS: Soiten maksuton ehkäisy tavoittaa nuoret naiset, joille yksi ehkäisyväline on suosittu – Seksuaalikasvatuksessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka seksistä puhutaan

Ehkäisyvälineiden maksuttomuuden ansiosta nuoren ei tarvitse miettiä, onko hänellä varaa hankkia ehkäisyvälineitä. Kaikki ehkäisyvälineet ovat melko hintavia.

Pohjois-Pohjanmaalla on huomattu, ettei kaikilla nuorilla ole varaa huolehtia ehkäisystä.

– Lapsiperheköyhyys on Pohjois-Pohjanmaan alueella maan kärkikastia, ja tämä heijastuu varmasti myös ehkäisyn hankkimiseen, Mämmi-Laukka sanoo.

Maksuttomilla terveyspalveluilla haetaan monenlaisia hyötyjä.

– Ehkäisyvälineet ja neuvonta edistävät yleensä ottaen nuorten hyvinvointia, vähentävät ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja.

Terveydenhoitajan kanssa valitaan sopiva ehkäisymenetelmä. Ehkäisyvälineet vähentävät ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja.
Terveydenhoitajan kanssa valitaan sopiva ehkäisymenetelmä. Ehkäisyvälineet vähentävät ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hyvinvoinnin lisääntyminen yleensä vähentää sote-kustannuksia. Näin voi ajatella tämänkin palvelun kohdalla.

Pohteen hyvinvointialueella maksuttoman ehkäisyn suorat kustannukset ovat noin 204 000 euroa. Yksi raskauden keskeytys puolestaan maksaa noin 1 000 euroa.

Kunnista, joissa maksutonta ehkäisyä on jo ollut tarjolla, on vaikutusta raskauden keskeytysten määriin.

Vuonna 2021 Pohjois-Pohjanmaalla tehtiin 85 raskauden keskeytystä alle19-vuotiaille. 20-24-vuotiaille raskauden keskeytyksiä tehtiin 125.

Raskauden keskeytysten määrä on laskenut Suomessa 2020-luvulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan erityisesti alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on vähentynyt.

Vuonna 2021 tehtiin 5,8 keskeytystä tuhatta 15–19-vuotiasta kohden, kun vastaava luku viittä vuotta aikaisemmin oli 7,9.

Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20–24-vuotiaille (10,7/1 000 vastaavanikäistä naista). Keskeytysten määrä on viime vuosina laskenut myös tässä ikäryhmässä: vastaava luku viittä vuotta aikaisemmin oli 15,0.

Vastaavat luvut vuonna 2021 olivat Keski-Pohjanmaalla 14,3, Pohjois-Pohjanmaalla 10,7 ja Vaasan sairaanhoitopiirissä 9,3.

Lue myös: Nuorten ilmainen ehkäisy vastatuulessa Ylivieskassa – Onnistuu aikaisintaan ensi vuonna

Fakta

Maksuton ehkäisy

Suomessa alkoi vuonna 2022 nuorille tarkoitettu maksuttoman ehkäisyn kokeilu, joka kestää vielä tämän vuoden.

Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet eivät ole kokeilussa mukana, koska sille ei ole tarvetta. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella ehkäisy on maksutonta alle 25-vuotiaille ja Pohjois-Pohjanmaalla alle 20-vuotiaille nuorille.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan.

Sen tarkoituksena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja.

Kokeilussa kehitettävät ehkäisypalvelut sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

Lähde: THL