Paikallisuutiset

Soiten maksuton ehkäisy tavoittaa nuoret naiset, joille yksi ehkäisyväline on suosittu – Seksuaalikasvatuksessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka seksistä puhutaan

Nuoret keskipohjanmaalaiset ovat löytäneet hyvin maksuttoman ehkäisyn mahdollisuuden, vaikka alueellisia eroja on ollut jonkin verran. Näin kertoo Kokkolan äitiys- ja lastenneuvolatiimin viransijainen osastonhoitajaPia Rauhala.

Maksuttomuus on Rauhalan mukaan lisännyt työtä neuvoloissa. Nuorten käynnit lisääntyvät, kun ehkäisyjen uusiminen ja rutiinitarkastukset ovat keskimäärin puolen vuoden välein. Soiten ehkäisyneuvoloissa on käytössä sähköinen ajanvaraus, jossa on tarjolla tietty määrä aikoja.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on toiminut edelläkävijänä seksuaaliterveydessä. Viime vuonna se otti käyttöön ensimmäisenä maakuntana Suomessa ilmaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille nuorille. Tammikuussa maksuton tarjonta laajeni alle 25-vuotiaisiin. Aiemmin ehkäisystä maksaneet nuoret saavat nyt jatkossa saman ehkäisymuodon ilmaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaalikasvatuksen asiantuntijaKatriina Bildjuschkin näkee maksuttoman ehkäisyn erinomaisena kehitysaskeleena. Hän kuitenkin toteaa, että seksuaalikasvatuksessa tulisi puhua enemmän siitä, kuinka ottaa ehkäisy puheeksi seksitilanteessa.

Pojat ovat hakeutuneet aika vähän meille. Anu Rentola terveydenhoitajaKokkolan Torkinmäen ehkäisyneuvola

– Tieto ehkäisystä ei riitä, jos siitä ei osaa puhua seksissä. Silloin kun asiasta puhutaan kasvatuksessa muunakin kuin raskauden ehkäisynä, sen rooli sukupuolitaudeissa ja seksuaaliterveydessä ymmärretään paremmin kaikissa ryhmissä, Bildjuschkin sanoo.

Kun nuori hankkii ehkäisyä, ensin tulee selvittää, mihin tarkoitukseen nuori sitä tarvitsee. Vakituinen parisuhde tai sinkkuus eivät Pia Rauhalan mukaan vaikuta ehkäisymuotoon, ainoastaan nuoren yksilölliset terveystiedot, jotka käydään läpi aloitusvaiheessa. Kondomin käytöstä muistutetaan tarvittaessa.

– Sopivan ehkäisymuodon valinnassa käydään läpi Käypä hoidon suositusten esitiedot, joissa selvitetään mahdolliset lääkeaineallergiat ja riskitekijät ehkäisyn aloittamiseen. Muun muassa aurallinen migreeni ja lähisuvun laskimotukokset ovat yhdistelmäehkäisypillerin poissulkevia tekijöitä, sillä niillä on keskenään haitallinen yhteisvaikutus, Rauhala listaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alle 16-vuotiaalle säännöllisen ehkäisyn saa määrätä vain lääkäri. Nuoret naiset hakevat hormonaalisia menetelmiä myös esimerkiksi runsaaseen kuukautisvuotoon.

Papa-kokeita on tehty toistaiseksi normaalin käytännön mukaisesti viiden vuoden välein myös niille, jotka ovat ottaneet kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen. Alle 20-vuotiaille ei ole Käypä hoidon ohjeiden mukaan suositeltavaa tehdä papaa rutiinitarkastuksissa.

– Sukupuolitautitestejä suositellaan otettavaksi silloin, kun seksikumppani vaihtuu. Niitä tehdään myös rutiinitarkastuksissa ja jos nuorelle tulee oireita. Ensimmäinen lääkärikäynti on kahden tai kolmen vuoden päästä ehkäisyn aloituksesta, alle 20-vuotiaana ehkäisyn aloittaneelle parikymppisenä.

Kokkolan Torkinmäen ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaAnu Rentolan mukaan nuoret naiset käyttävät eniten ehkäisypillereitä. Toiseksi suosituimpia ovat ehkäisyrengas ja kierukka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pojat ovat hakeutuneet aika vähän meille. He ilmeisesti asioivat enemmän opiskelijaterveydenhuollon kautta, Rentola kertoo.

Ilmainen tarjonta on kuitenkin tuonut kasvavan määrän nuoria naisasiakkaita. Terveydenhoitaja kokee, että nykynuoret ovat valveutuneita ehkäisyn tärkeydestä.

– Monet ovat ottaneet selvää etukäteen, miten mikäkin ehkäisy toimii.

Soiten päätöksen taustalla ovat olleet THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön ja Väestöliiton esitykset, joissa suositellaan maksutonta ehkäisyä nuorille.

Kommentti

Fakta

Nuorten ilmainen ehkäisy

Soite tarjoaa alueen alle 25-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisyn.

Otettiin käyttöön alle 20-vuotiaille vuonna 2018. Laajennettiin koskemaan alle 25-vuotiaita tammikuussa 2019.

Ehkäisymuotoja kondomi, e-pillerit, ehkäisyrenkaat, ehkäisykapselit ja kierukat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä