Kotimaa

Pohjanmaalla maitokuskit ottivat yhteyttä Ilmatieteen laitokseen, kun auton tuulilasille satoi likaista vettä

Ilmatieteen laitos ennakoi, että keskiviikkona tai torstaina voi taas alkaa hiekkasade Saharasta.

Tänä vuonna Saharan hiekkaa on saapunut Suomeen enemmän kuin koskaan aiemmin. Lisää hiekkaa voi saapua Suomeen lähipäivinä. Ilmakuva Lauttasaaresta Helsingistä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Euroopassa pöllyää parhaillaan Saharasta saapunut hiekkapilvi, ja tänä vuonna hiekkaa on saapunut Suomeen enemmän kuin koskaan aiemmin, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Outi Meinander STT:lle.

– Pääsiäisenä havaintoja tehtiin ennätysmäärä erityisesti Pohjanmaalla, Meinander sanoo.

Edellinen ennätys on vuodelta 2021, kun hiekkaa havaittiin 1,1 grammaa neliömetrillä. Tänä vuonna hiekkaa on tullut Meinanderin mukaan kymmenkertainen määrä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä on sellaisia määriä, mitä en olisi missään tapauksessa osannut odottaa.

Hiekkanäytteitä ovat Ilmatieteen laitokselle keränneet aktiiviset kansalaiset, mistä Meinander on erityisen kiitollinen. Meinanderin mukaan näytteiden kerääminen on sosiaalista, sillä näytteitä ottaneet ovat kyselleet hiekkahavaintoja tutuilta ja somessa.

Ilmatieteen laitos on laatinut ohjeen hiekan keräämiseen. Hiekkainen lumi sulatetaan ja lähetetään tarkempien tietojen kanssa Meinanderille.

Meinander on saanut monenlaisia yhteydenottoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pohjanmaalla maitokuskit ottivat yhteyttä pääsiäisenä, kun auton tuulilasille satoi likaista vettä.

Havaintojen avulla kehitetään SILAM-mallia, jolla tehdään muun muassa siitepöly- ja metsäpaloennusteita. Suomen ilmakehään Saharan hiekkaa päätyy yleensä kerran tai kahdesti vuodessa.

Saharan autiomaasta nousee ilmaan vuosittain arviolta 60–200 miljoonaa tonnia hienoa hiekkapölyä, joka voi matkata tuulista ja sääoloista riippuen useiden tuhansien kilometrien päähän.

Lisää hiekkaa voi saapua Suomeen lähipäivinä. Meinanderin mukaan jää nähtäväksi, yltääkö Eurooppaan tullut pöly Suomeen. Jos pöly kulkeutuu Suomeen saakka, se tulee todennäköisesti keskiviikkoillan ja torstaipäivän välillä ja viipyy pari päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksella on tehty 42 vuoden ilmastoanalyysi pölyn kulkemista reiteistä. Vaihtoehtoja on useita, mutta useimmiten pöly on tullut suoraan etelästä. Tänä vuonna reitti on kuitenkin erilainen.

– Pöly on kulkenut Ranskan ja Saksan yllä. Se voisi tulla tänne Ruotsi–Norja-reittiä. Se tarkoittaisi hiekkalaskeumaa erityisesti Pohjanmaalla ja Oulun suunnalla, kuten pääsiäisenä.

Hiekkapöly saattaa Meinanderin mukaan näyttää ruskealta lumelta. Toisinaan hiekka paljastuu vasta parin päivän jälkeen, kun lumi alkaa sulaa ja hiekka jää laikuiksi lumen pinnalle. Joskus hiekkapöly taas näyttää ihan vain pölyltä esimerkiksi puutarhatuolissa.

Tuli Saharan hiekkapölyä Suomeen tai ei, siitä ei kannata olla huolissaan.

– Hiekkapöly ei vaikuta Suomessa ilmanlaatuun, Meinander sanoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pöly on heikentänyt ilmanlaatua muun muassa Espanjassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä