Paikallisuutiset
Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvussa jo toista vuotta, mutta maatalous on kriisissä
Pohjois-Pohjanmaalla niin talous kuin työllisyys ovat kasvussa toista vuotta. Maakunnan teollisuusyritysten kokonaisliikevaihto on kasvussa. Tilauksia ja rekrytointeja on tehty paljon, ja esimerkiksi puuteollisuudessa odotetaan isoja lisäinvestointeja. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta muun muassa Ukrainan sodan vuoksi. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla. Hintojen nousu voi hidastaa kulutusta ja myös investointeja. Tämä ilmenee Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaa koskevan katsauksen.
Isoimmat ongelmat kohdistuvat tänä keväänä maaseutuelinkeinoille. Maatalous on kustannus- ja kannattavuuskriisissä. Valtionhallinto on reagoinut tilanteeseen rakentamalla maatilojen kriisiavuksi niin sanotun huoltovarmuuspaketin. Aiemmin hhuomattava määrä ukrainalaisia on työskennellyt maakunnan tiloilla kausityövoimana, mutta nyt joudutaan kartoittamaan korvaavaa työvoimaa. Turkis- ja turvealoilla moni yrittäjä suunnittelee lopettamista. Ukrainan sodan odotetaan hidastavan turpeesta luopumista, kun kansallisena intressinä on turvata energiasektorin huoltovarmuus.
Maakuntaan on suunnitteilla runsaasti tuulivoimahankkeita ja aurinkovoimaakin kehitetään aktiivisesti. Parhaillaan odotetaan, millaisia vaikutuksia päätös keskeyttää työt Pyhäjoen voimala-alueella aiheuttaa. Rakentamisen kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Maakunnassa kuitenkin avataan merkittäviä rakennushankkeita lähiaikoina, isoja kohteita on valmisteilla ja asuntorakentaminen jatkuu.
Kaupan alojen liikevaihto on Pohjois-Pohjanmaalla kasvanut yhtäjaksoisesti ilman notkahduksia korona-aikanakin. Nyt rajoitusten purku ja lisääntyvä liikkuvuus kasvattavat matkailu- ja ravintola-alojen myyntiodotuksia. Matkailijamäärien odotetaan kasvavan, joskin kustannusten nousu voi hillitä kasvua.
Alkuvuonna 2022 avoimia työpaikkoja on ollut maakunnassa poikkeuksellisen paljon. Työntekijäpula on yhä iso haaste useilla toimialoilla ympäri maakuntaa, ja osaajapula on vain pahentunut viime syksystä. Eniten työvoimapulaa esiintyy maakunnassa rakentamisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen, metalli-, kone-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen, kiinteistöhuollon, myyntityön ja taloushallinnon aloilla.