Pohjoismaiset pienet mikroyhtiöt ovat houkuttelevia sijoituskohteita - Osuuspankilta uusi erikoissijoitusrahasto

Sijoitusjohtaja Joni Huhtala sekä varainhoitaja Heli Kangas OP Keski-Pohjanmaasta pitävät keskipohjalaisten aiempaa laajempaa kiinnostusta sijoittamiseen hyvänä asiana.
Sijoitusjohtaja Joni Huhtala sekä varainhoitaja Heli Kangas OP Keski-Pohjanmaasta pitävät keskipohjalaisten aiempaa laajempaa kiinnostusta sijoittamiseen hyvänä asiana. Kuva:

MAINOS -

Osuuspankkien asiakkailla on nyt mahdollisuus sijoittaa täysin uuteenOP-Pohjoismaat Mikroyhtiöt -erikoissijoitusrahastoon.

OP Keski-Pohjanmaan sijoitusjohtajaJoni Huhtala ennustaa, että rahasto kiinnostaa laajalti muun muassa siitä syystä, että pohjoismaiset mikroyhtiöt ovat viime vuosina tuottaneet selvästi pienyhtiöitä ja laajaa markkinaa paremmin.

-    Alkuvuoden aikana suurinta kasvua on ollut Suomi mikroyhtiöt -rahastolla, ja tähän verrattuna uudessa rahastossa sijoitusmahdollisuudet laajenevat Pohjoismaihin, hän kertoo.

Kun rahaston osakkeiksi on tarjolla kaikkien Pohjoismaiden pörssien osakkeita, tarjolla on pelkästään kotimaan tarjontaa huomattavasti enemmän esimerkiksi uusiutuvan energian, terveysteknologian ja informaatioteknologian yhtiöitä.

- Pohjoismainen osakemarkkina tarjoaa selvästi kotimaista markkinaa laajemman yhtiö- ja toimialavalikoiman. Erityisesti Ruotsin ja Norjan listautumismarkkina on viime vuosina ollut hyvin aktiivinen, ja uusia, kasvuhakuisia yhtiöitä on listautunut selvästi Suomea enemmän, kertoo salkunhoitajaAntti Karessuo.

Salkkuun haetaan yrityksiä, joilla on pitkällä aikavälillä esimerkiksi innovaatioon tai hyvään kilpailukykyyn perustuen edellytykset kasvaa selvästi suuremmaksi ja arvokkaammaksi yhtiöksi ja joissa tätä potentiaalia ei vielä hinnoitella. Yhtiöiden markkina-arvo on sijoitushetkellä tyypillisesti alle 500 miljoonaa euroa, mutta maksimissaan miljardi euroa. Rahasto sijoittaa noin 30-50 yhtiöön.

Monia yksityissijoittajia kiinnostaa varmasti myös tieto rahaston mahdollisuudesta sijoittaa listaamattomiin osakkeisiin. Maksimissaan 20 prosenttia varoista rahasto voi sijoittaa sellaisiin yhtiöihin, mitkä eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena. Usein tällaisissa yhtiöissä arvo voi nousta selvästikin esimerkiksi julkisen listautumisen yhteydessä.

Rahastoon voi sijoittaa käytännössä neljännesvuosittain. Sijoituksia voi tehdä esimerkiksi nyt rahaston ensimmäisessä merkintäikkunassa kesäkuun loppuun saakka, tämän jälkeen tehtävät merkinnät vahvistuvat rahastoon seuraavan kerran syyskuun lopussa.

Sijoitusinto kasvanut selvästi

Into varallisuuden kasvattamiseen erilaisilla sijoitustuotteilla on kasvanut selvästi Osuuspankkien asiakkaiden keskuudessa. Huhtala kertoo, että viimeisen vuoden  aikana koko maassa uusia rahastojen osuudenomistajia on tullut noin 170 000.

-    Suhteessa kaikkein eniten ovat kiinnostaneetOP Ilmasto-,OP Kiina -rahastot sekäPohjoismaihin sijoittava indeksirahasto.

VarainhoitajaHeli Kankaan mukaan OP:n tarjoama maksuton säilytys omistaja-asiakkaille on otettu ilolla vastaan, ja se on näkynyt uusien sijoitusasiakkaiden määrässäkin.

-    Verkossa sijoittaminen on kasvanut, mutta asiantuntijuudellemme on edelleen selvästi tarvetta. Käymme aina läpi kunkin asiakkaan henkilökohtaisen taloustilanteen sekä riskiprofiilin ja mietimme sijoitusvaihtoehtoja sen perusteella, Kangas sanoo.

Joni Huhtalan kokemusten perusteella viime aikoina sijoituskeskusteluissa on ymmärrettävästi tuottojen ohella keskusteltu mahdollisista kurssilaskuista.

-    Nythän voi sanoa, että markkinoilla on ristiriitaisia ajureita: Yleisesti talouden kasvunäkymät ovat erittäin hyvät, mutta inflaatiopelot sekä maailmanpankkien rahapolitiikan kasvaneet normalisointiodotukset hidastavat nousua, jopa luovat laskupaineita sijoitusmarkkinoille.

Hän muistuttaa kuitenkin sijoittamisen pitkäjänteisyydestä. Esimerkiksi OP-Pohjoismaat mikroyhtiöt -rahaston sijoitushorisontti on seitsemän vuotta.

-    Vastuullisuusteema, mitä paikalliset asiakkaammekin pitävät tärkeänä, on varmasti asia, mikä kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Yhä useampi haluaa sijoituksissakin ottaa osaltaan vastuuta ympäristön kehityksestä ja vastuullisesta toiminnasta, Huhtala sanoo.

Jos vastuulinen varainhoito ja sijoittaminen vähänkään kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä >>

Yleisesti Osuuspankin sijoituspalveluista >>