Kotimaa

Poliisi: Kouluampumisessa kuollut oli poika, molemmat haavoittuneet ovat tyttöjä – Kiusaaminen varmistui motiiviksi

Pastori Sanna Heikurinen puhui muistotilaisuudessa Tikkurilan kirkossa Viertolan koulussa tapahtuneen kouluampumisen jälkeen Kuva: Roni Rekomaa

Poliisi on kertonut päivitettyä tietoa Vantaan Viertolan koulun ampumisesta.

Vantaan kouluampumisessa kuollut oli poika, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Molemmat ampumisessa vakavasti haavoittuneet ovat poliisin mukaan tyttöjä. Toinen tytöistä on Suomen kansalainen, kun taas toisella on Suomen ja Kosovon kaksoiskansalaisuus.

Myös ampumisesta epäilty 12-vuotias poika on Suomen kansalainen. Poliisi kertoi jo eilen, että kaikki osalliset ovat kuudesluokkalaisia.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että Viertolan koulun ampumisesta epäilty on kuulustelussa myöntänyt teon. Poliisi myös tarkentaa, että epäillyltä otettiin kiinniottotilanteessa haltuun revolverimallinen käsiase.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi on selvittänyt aktiivisesti myös teon motiivia. Poliisilla on ollut alustava käsitys teon motiivista, mutta tutkinnallisista syistä sitä ei ole voitu vahvistaa.

Keskiviikkona poliisi tiedotti, että kouluampumisen takana oli kiusaaminen. Ampumisesta epäilty 12-vuotias on kuulusteluissa kertonut joutuneensa kiusatuksi, ja tieto on vahvistunut myös esitutkinnassa. Epäilty oli poliisin mukaan siirtynyt Viertolan kouluun tämän vuoden alussa.

Lisäksi poliisi epäilee häntä laittomasta uhkauksesta. 12-vuotiaan epäillään uhanneen aseella oppilaita, jotka olivat matkalla kouluun Helsingin Siltamäessä.

Sosiaalisessa median eri kanavissa liikkuu tapahtuneesta paljon erilaista, osittain virheellistäkin tietoa. Poliisi haluaa edelleen muistuttaa, että virheellisen tiedon levittäminen somessa on rikos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi kertoi viiden jälkeen tiistaina illalla, että molempien sairaalaan toimitettujen uhrien vammat ovat erittäin vakavia.

Pojan epäillään käyttäneen teossa luvallista käsiasetta. Aselupa kuuluu poliisin mukaan pojan lähisukulaiselle. Poliisi tutkii sitä, miten ase päätyi lapsen haltuun.

Alle 15-vuotiasta ei voida vangita. Poliisi kertoi aiemmin tiistaina, että kuulemisen jälkeen poika luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan.

Viranomaiset saivat tiedon ampumisesta hieman aamuyhdeksän jälkeen tiistaina, ja poliisi oli paikalla koululla yhdeksässä minuutissa hälytyksestä. Ensihoitoyksiköistä ensimmäinen saapui koululle 15 minuuttia hälytyksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisin saavuttua koululle epäilty tekijä oli poistunut koulun alueelta. Hänet otettiin kiinni Helsingin puolelta Siltamäen kaupunginosasta alle tunti ampumisen jälkeen. Kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti, eikä tilanteessa jouduttu poliisin mukaan käyttämään voimakeinoja. Pojalla oli poliisin mukaan käsiase hallussaan, kun hänet otettiin kiinni.

Tutkittavat rikosnimikkeet ovat murha ja kaksi murhan yritystä. Poliisi kertoo selvittävänsä kaikki tapahtuneeseen liittyvät asiat, vaikka epäilty ei 12-vuotiaana ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisi ei ole kommentoinut tarkemmin sitä, kuinka monta silminnäkijää tapahtumilla oli, miten monta kertaa epäilty laukaisi aseen tai miten hän liikkui koulun sisällä.

Poliisin mukaan ampujalla ei epäillä olevan yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen rikollisryhmään tai niin sanottuun katujengiin.

MTV:n uutiset kertoi illalla, että ampuja olisi tullut luokkahuoneeseen maski kasvoillaan ja kuulosuojaimet korvillaan. MTV:n tietojen mukaan tekijä ampui ensin kaksi kertaa 12-vuotiasta poikaa, joka kuoli laukauksiin. Sen jälkeen hän ampui kahta luokassa ollutta tyttöä, MTV kertoi. MTV:n mukaan epäilty oli ollut luokalla vasta pari kuukautta ja oli valinnut uhrinsa ilmeisesti summittaisesti.

STT:n tiistai-iltana tavoittama tutkinnanjohtaja Marko Särkkä ei vahvista MTV:n uutisten tietoja.

– Meidän täytyy olla asioista varmoja, ennen kuin niistä tiedotetaan eteenpäin, Särkkä sanoo.

Särkkä kertoo olevansa yllättynyt siitä, millaisia huhuja asian ympärillä liikkuu.

– Pyrimme toimimaan niin ripeästi kuin mahdollista, että julkisuuteen voidaan jakaa varmaa tietoa. Huomenna aamulla jatketaan isolla pyörällä asian tutkimista.

Kaksi STT:n toimittajalle puhunutta vanhempaa kertoivat, että he olivat yhteydessä lapsiinsa puhelimitse ennen kuin saivat hakea nämä koulusta. Vanhempien mukaan heille ei kerrottu mitään tietoja, kun he hakivat lapset koulusta.

Lastaan koululta hakemaan tullut Tuulia Kinnunen kertoi opettajan soittaneen, kun lapsen sai tulla hakemaan. Kinnusen mukaan sisälle koulurakennukseen ei päässyt, vaan lapsi tuotiin koulun ovelle.

– Tämä on ihan kauheaa, että täällä tapahtuu tällaista, Kinnunen sanoi ja kuvaili tunnelmaa järkyttyneeksi.

Kinnusen tietojen mukaan lapset saavat halutessaan pitää keskiviikkona vapaapäivän. Hän kertoi, että Viertolan koulussa kaikki on toiminut aiemmin todella hyvin.

Myös lastaan koulusta hakemaan tullut Shahriare Mahmood kertoi pitävänsä Viertolan koulua hyvänä kouluna. Mahmood kertoi, että koulussa on ollut jonkun verran kiusaamista, mutta asiat on hoidettu koulussa hänen tietääkseen hyvin.

– Tämä (ampuminen) on tosi huono juttu. Tiedän, että Suomi on tosi turvallinen maa ja kaiken pitäisi toimia täällä turvallisesti. Emme ajatelleet, että tällaista tapahtuisi Suomessa ja etenkään täällä Viertolan koulussa, tämä on tosi hyvä koulu, hän sanoi.

Juttua on päivitetty uusilla tiedoilla keskiviikkona 3.4. kello 11.

Juttua päivitetty keskiviikkona 3.4. kello 15.28. Myös otsikkoa muokattu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä