Kotimaa

Pörssisähkö kallistuu hieman maanantaina – tuulet puhaltavat heikosti ja Olkiluoto 3 on vuosihuollossa

Kun merkittävä voimalaitos on poissa pelistä, tuulivoimatuotannon merkitys kasvaa.

Pörssisähkö kallistuu maanantaina. Ei tosin kovin paljon. Sähkölinjoja Kruunupyyssä lähellä Kokkolan rajaa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta nousee maanantaina 11,52 senttiin kilowattitunnilta sunnuntain 8,39 sentistä, kertoo sähköpörssi Nord Poolin dataan perustuva sivusto.

Kalleimmillaan pörssisähkö on maanantaina aamupäivällä kello 10:n ja 11:n välillä, jolloin kilowattitunnille tulee arvonlisäveron kanssa hintaa 15,19 senttiä.

Hinnannousuun vaikuttaa muun muassa maanantain vähätuulisuus, mikä heikentää tuulivoiman tuotantoa. Samaan aikaan Olkiluoto 3:ssa on käynnissä voimalan ensimmäinen vuosihuolto, joka alkoi lauantaina. Vuosihuollon vuoksi voimala irrotettiin sähkön tuotannosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hinnannoususta huolimatta maanantain hinnat jäävät kauas tammikuun alun ennätyslukemista. Tuolloin pörssisähkön hinta kipusi välillä yli kahteen euroon kilowattitunnilta.

Pörssisähkö on kallistunut hieman sen jälkeen, kun Olkiluoto 3:n vuosihuolto alkoi. Lauantaina pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli 5,53 senttiä kilowattitunnilta.

Olkiluoto 3:n vuosihuollon arvioidaan kestävän runsaan kuukauden.

Energiayhtiö Fortum ja Huoltovarmuuskeskus lykkäävät Meri-Porin voimalaitoksen siirtymistä huoltovarmuuskäyttöön, ja voimalaitos pidetään kaupallisessa käytössä vielä maaliskuun ajan. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan järjestelyllä vähennetään riskiä siitä, että sähköstä tulisi pulaa maaliskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säällä suuri merkitys

Kun iso voimalaitos on poissa pelistä, tuulivoimatuotannon merkitys korostuu. Sähkön hintaan vaikuttaa myös sähkön kysyntä, johon taas vaikuttaa ennen kaikkea lämpötila.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen sanoo, että tuulivoimatuotannon kannalta tilanne näyttää lähipäivinä melko kehnolta: tuotantoalueilla eli Länsi-Suomessa on muutaman sadan metrin korkeudessa vain melko heikkoa tuulta.

– Tuotantotilanne huononee viikon mittaan, kun korkeapaineen keskus on lähellä Suomea tai Suomen päällä. Silloin tuuletkin ovat aika heikkoja, hän sanoo STT:lle.

Toisaalta Etelä-Skandinaviassa ja Pohjanmerellä tuulee tuulivoiman kannalta ihan kiitettävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sieltä ainakin saadaan ihan hyvällä tuotolla.

Sää viilenee viikon edetessä

Lähipäivinä pakkaset tekevät paluun myös etelään. Yöpakkaset alkavat kiristyä viikon puolivälin tienoilla.

Parviaisen mukaan päivisin lämpötilat ovat nollan molemmin puolin ja viikko on vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi.

– Vaikka tuulivoimatuotantoa olisikin vähän, niin yöpakkasten aiheuttama kulutus on tuskin kovin suurta.

Yöpakkaset ovat kireimmillään yöllä ja aamuyöllä, jolloin sähkön kulutus on muutoin pientä. Kylmyys on myös melko hetkellistä, joten kovin merkittävää kulutuspiikkiä se ei onnistune aiheuttamaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä