Kotimaa

Pörssisähkön pomppiva hinta on energiajättien muokattavissa, kertoo professori – "Sinisilmäinen ei pidä olla, mutta uskotaan nyt ihmisten rehellisyyteen"

Suomessa on elokuussa todistettu pörssisähkön rajua hintapiikkiä suorastaan miinusmerkkisten hintojen jälkeen. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kaipaa päättäjiltä toimia, joiden avulla kuluttajille pystyttäisiin jatkossa aina tarjoamaan kohtuuhintaista sähköä. Hän nostaa sähkökeskusteluun uuden, pörssisähkön hintaan vaikuttavan muuttujan, josta on Suomessa puhuttu vain vähän.

Sähköverkkoihin kohdistuvien kyberiskujen riskeistä on puhuttu Suomessa paljon etenkin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Sähköverkkojen kytkimet ovat pääosin etäkäytettäviä ja osaavat valtiolliset hakkerit voivat ainakin teoriassa päästä niihin käsiksi. Kuva: Joel Maisalmi

Moni hämmästyi, kun pörssisähkön hinta hyppäsi elokuun puolivälin jälkeen voimakkaasti ylöspäin, kun aiemmin hinta oli käynyt jopa miinuksella. Pahimmillaan kuluttaja on saanut maksaa sähköstään reilun 60 senttiä kilowattitunnilta, kun parhaimmillaan sähköyhtiö on teoriassa maksanut hänelle.

Energia-

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä