Ajankohtaista

Ruokaviraston koirarekisteriin on ilmoitettu koiria väärillä nimi- ja sirutiedoilla

Kennelliiton mukaan selviä väärinkäyttötapauksia on ollut useampia. Ruokaviraston tiedossa on tällä hetkellä yksittäiseen väärinkäyttötapaukseen liittyvä poliisitutkinta.

Ruokaviraston tänä vuonna avaamaan koirarekisteriin on mahdollista ilmoittaa tekaistuja tai paikkansapitämättömiä tietoja. Suomen Kennelliiton tiedossa on selviä väärinkäytöksiä koirarekisteriin liittyen.

– Jotkut ovat esimerkinomaisesti laittaneet sinne ihan mitä sattuu, ja sitten ihmetellään kun järjestelmä ei huomaa virhettä. Joulupukki voi rekisteröidä Petteri Punakuonon, ja kaikki menee läpi, Kennelliiton puheenjohtaja Esa Kukkonen kertoi STT:lle.

Kukkosen mukaan on ilmennyt myös ilmeisen tahallista toisen koiran mikrosirutunnuksen käyttöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koska mikrosirunumerot ovat Kennelliiton järjestelmässä julkisesti nähtävissä, niin jotkut ovat varastaneet sirunumeroita. Ainakin yhdessä tapauksessa oli otettu erittäin vanhan koiran sirunumero olettaen, ettei se enää olisi käytössä.

Ruokavirastosta vahvistetaan STT:lle, ettei koirarekisteriin ilmoitettuja tietoja tarkisteta reaaliaikaisesti mitenkään. Ruokaviraston eläinten ja hyvinvoinnin tunnistamisen yksikön erityisasiantuntijan Terhi Jääskeläisen mukaan koiran haltija on vastuussa siitä, että ilmoittaa rekisteriin oikeat tiedot.

Ruokavirasto on tietoinen tilanteista, joissa rekisteriin ilmoitettavan koiran mikrosirutunnus on ollut jo käytössä. Viraston asiakaspalvelu on joutunut selvittelemään tapauksia.

Ruokaviraston tiedossa on tällä hetkellä yksittäiseen väärinkäyttötapaukseen liittyvä poliisitutkinta. Tutkinnan tarkempia tietoja ei paljastettu STT:lle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki epäilyt väärinkäytöksistä otetaan Ruokaviraston mukaan vakavasti. Väärän tiedon syöttämisessä rekisteriin voi viraston näkemyksen mukaan olla kyse rekisterimerkintärikoksesta. Asian tutkinta kuuluu viraston mukaan poliisille.

Jääskeläisen mukaan osa virheellisistä tiedoista on kuitenkin selittynyt esimerkiksi näppäilyvirheinä.

Rekisteröinnin on toivottu osaltaan edistävän koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa. Kennelliiton mukaan koirarekisterillä saattaa olla enemminkin mahdollistava kuin ehkäisevä vaikutus pentutehtailuun. Kukkosen mukaan Ruokaviraston rekisteri mahdollistaa pentujen rekisteröimisen peräkkäisistä juoksuista.

– Jos vain haluaa tehdä rahaa pennuilla, niin joka toisen pentueen voi rekisteröidä Kennelliittoon ja joka toisen valtion koirarekisteriin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kukkosen mukaan koiran ostoa harkitsevat ihmiset eivät nimittäin välttämättä hahmota Kennelliiton ja Ruokaviraston koirarekisterien eroa.

– Jo nyt myydään rekisteröityinä pentuina koiria, jotka on rekisteröity Ruokaviraston koirarekisteriin ja nämä sekoitetaan helposti Kennelliittoon rekisteröityihin puhdasrotuisiin koiriin, hän kertoi.

Ruokavirastostakin myönnetään, ettei koirarekisteri yksinään tee loppua pentutehtailusta. Rekisterin toivotaan kuitenkin auttavan eläinsuojeluvalvonnassa.

Suomessa asuvat koirat tulee ilmoittaa rekisteriin ennen vuoden loppua. Tähän mennessä vasta runsaat 90 000 koiraa on rekisteröity, mikä vastaa noin 11:tä prosenttia Suomen koirakannasta.

Ruokavirastosta kerrotaan, että koirien rekisteröintipakossa on kyse velvoitteesta, jota ei suuremmin tulla valvomaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä