Paikallisuutiset

Sähköpula voi kestää tunteja tai päiviä – Kouluja, kauppoja tai maatiloja ei voida jättää suunniteltujen sähkökatkojen ulkopuolelle: "Kokkolassa ensimmäisenä sähkökatkot ohjataan asutusalueille"

Kanta-Kokkolassa sähköverkko on niin tiivis, että riskinä on sähkökatkon osuminen myös tärkeille käyttöpaikoille.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid saattaa ensi talvena pyytää jakeluyhtiöitä rajoittamaan tehoja sähköverkossa, jos sähköpula iskee. Alueelliset jakeluverkkoyhtiöt voivat tarvittaessa nopeastikin kytkeä sähköt irti, sillä suunnitelmat sähkökatkojen kierrättämisestä ovat jo olemassa.

Yksittäistä sähkön käyttäjää ei voida jättää sähkökatkon ulkopuolelle, sillä sähköt kytketään irti kerrallaan isolta alueelta.

– Jos täytyy reagoida nopeasti, ei voida käyttöpaikkakohtaisesti valita, keneltä sähköt lähtevät pois, sanoo Kokkolan Energiaverkot Oy:n liiketoimintajohtajaMarkus Kekolahti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Irtikytkentä voidaan nopeasti toteuttaa suurivirtaisilla etäohjatuilla katkaisijoilla. Puhutaan johtolähtökatkaisijoista, joiden perässä on suuria määriä kuluttajia.

Ennakoitavissa olevista sähkökatkoista pystytään tiedottamaan hyvissä ajoin, mutta talvipakkasilla sähkökatkon tarve voi tulla nopeasti.

Sähkökatkot toteutetaan kytkemällä irti johtolähtöjä, jotka sijaitsevat sähköasemalla. Markus Kekolahden mukaan irtikytkentä voidaan tehdä etäohjauksella.
Sähkökatkot toteutetaan kytkemällä irti johtolähtöjä, jotka sijaitsevat sähköasemalla. Markus Kekolahden mukaan irtikytkentä voidaan tehdä etäohjauksella. Kuva: Markku Jokela

Priorisoimalla turvataan sähköä huoltovarmuus- tai keskeytymiskriittisille toimijoille.

– Verkon osissa löytyy aina enemmän tai vähemmän kriittisiä sähkönkäyttäjiä. On mahdottomuus, että kaikkia voitaisiin huomioida, sanoo Herrfors Nät-Verkko Oy Ab:n toimitusjohtajaKristian Finell.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaatimus tehon pudotuksesta ehditään tekemään hallitusti, verkkoyhtiössä pystytään priorisoimaan sähkökatko niin, ettei esimerkiksi sairaalasta lähde sähköt pois. Finell uskoo, että sairaaloiden ja vastaavien yksiköiden sähköt pystytään kyllä turvaamaan.

– Ainoa mahdollisuus on, että jos tulee tosi laaja ja vakava tilanne, jolloin kantaverkko ryhtyy kytkemään sähköjä irti. Silloin pimenee koko seutu.

Tämä mahdollisuus on Finellin mielestä hyvin epätodennäköinen. On silti hyvä muistaa, että sähkönsiirto on toimintaa, jossa aina kannattaa olla varautunut sähkökatkoihin.

Etukäteen on mahdotonta tietää tarkalleen, minkä verran Fingrid pyytää pudottamaan tehoa. Finell pohtii, että se voi olla noin 10 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkökatkojen toteuttaminen vaatii jakeluyhtiöltä paljon suunnittelua.

– Meidän verkkoalueella on tavoite, että katkot kestävät tunnin verran, mutta voi tulla suurempikin tehon pudottamistarve.

Kun sähkökatko on ohi, menee kuitenkin useita tunteja ennen kuin sähkökatkon kohteeksi joutuu uudestaan. Mutta jos tehotilanne on kireä, sähkökatkoja voidaan joutua kierrättämään pitkäänkin.

– Ei tiedetä, onko sähköpula muutaman tunnin vai vuorokauden sisällä ohi vai voiko mennä päiviä, Finell sanoo.

Vinjetti

Sähköpula

Sähköpula syntyy silloin, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan senhetkistä kulutusta.

Tällöin sähkön kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan.

Päätökset mahdollisista sähkökatkoista tekee Fingrid, joka vastaa sähkön siirrosta Suomen kantaverkossa.

Sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta.

Tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt.

Lähde: Fingrid

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä