Paikallisuutiset

Saksalainen virologi sulkisi Suomen turkistarhat: ”Tämä on tulella leikkimistä”

Lintuinfluenssaa on todettu yli kahdellakymmenellä turkistarhalla Suomessa. Kuvituskuva. Kuva: Jouko Lassila

Saksalainen virologi Isabelle Eckerle on ottanut kantaa Suomen lintuinfluenssatilanteeseen. Eckerlen mukaan suomalaiset turkistarhat pitäisi sulkea.

Eckerle työskentelee kehittyvien virustautien keskuksen professorina sveitsiläisessä Geneven yliopistossa. Eckerle on kommentoinut myös muiden maiden lintuinfluenssatilanteita.

”Minun henkilökohtainen mielipiteeni: Sulkekaa nämä tarhat ja lopettakaa näiden eläinten kasvattaminen. Tämä on tulella leikkimistä ja todella provosoi viruksen sopeutumista nisäkkäisiin”, Eckerle kirjoittaa yhteisöpalvelu X:ssä (entinen Twitter) Suomen tilanteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eckerle viittaa kirjoituksissaan Eurosurveillance-tiedelehdessä julkaistuun artikkeliin, jossa kuvataan Keski- ja Etelä-Pohjanmaan turkistarhojen lintuinfluenssaepidemiaa. Artikkelin ovat julkaisseet Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) ja Ruokavirasto.

Eckerle nostaa esiin turkistarhojen avoimen rakenteen, jossa linnut pääsevät säännöllisesti häkkien luokse, sekä kuolleiden eläinten määrän ja mahdolliset tartunnat turkiseläinten välillä.

”Ei kovin rauhoittavia tietoja”, Eckerle kirjoittaa.

”Me emme ole valmiita toiseen pandemiaan. Tilanne ei vaikuta olevan lainkaan hallinnassa”, Eckerle kirjoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eckerle on huolissaan siitä, että mukautuva lintuinfluenssavirus voisi sopeutua pian nisäkkäisiin. Tästä syystä turkistarhat tulisi hänen mukaansa sulkea.

Artikkelin työryhmää Eckerle kiittelee tiedon ja datan nopeasta jakamisesta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä