Paikallisuutiset
Sappileikkaukseen lähes viiden kuukauden jono – Soiten odotusajat vielä koholla koronan jäljiltä: "Tämä tilanne ei ole niin huolestuttava kuin alkuun pelättiin"
Kokkola
Jonot ovat pitkät mutta huonomminkin voisi mennä. Näin voi kiteyttää Soiten erikoissairaanhoidon hoitojonotilanteen keväisen koronasokin jälkeen.
Keväällä hoitojonot alkoivat kasvaa, kun Soitessa valmistauduttiin koronaan lykkäämällä ei-kiireellistä erikoissairaanhoitoa ja muuttamalla leikkaussaleja tehohoitotiloiksi. Hoitojonot esimerkiksi lonkka-, polvi-, tyrä-, sappi- ja suonikohjuleikkauksiin venyivät.
Loppukeväästä ja kesän mittaan jonoja on kuitenkin päästy purkamaan suhteellisen rauhallisessa koronatilanteessa, ja leikkauksia on tehty normaalikesiä suuremmalla työvoimalla.
Ei ole näköpiirissä, että saisimme palkattua silmälääkäreitä. Pirjo Dabnell Johtajaylilääkäri
– Tämä tilanne ei ole niin huolestuttava kuin alkuun pelättiin. Lonkka- ja polvileikkauksissa, suonikohjuissa, tyrissä ja sappileikkauksissa on vielä jonkin verran viivettä, mutta yllättävän vähän siihen nähden, millainen manööveri tässä maaliskuun aikana tehtiin. Näitä jonoja saadaan varmasti talven aikana kurottua, Soiten johtajaylilääkäriPirjo Dabnell kertoo.
Dabnellin mukaan koronatartunnan pelko sai ihmiset keväällä perumaan lääkäriaikojaan, mikä osaltaan aiheuttaa hoitovelkaa.
– Mehän jouduimme median kautta melkeinpä houkuttelemaan ihmisiä, kun poliklinikkakäyntejä peruuntui. Nyt tilanne on normaalistunut.
Dabnell sanoo ymmärtävänsä ihmisten pelot, mutta korostaa, että siihen ei ole syytä.
– Tämä on yksi turvallisimmista paikoista. Henkilökuntamme tietää hyvin, miten suojaudutaan. Ja meillä on tilat ja toiminta järjestetty niin, että se tartuttavuus on mahdollisimman minimissä.
Sappileikkaukseen samoin kuin arpi- tai tyräleikkaukseen joutuu nyt jonottamaan tavallista kauemmin. Sappileikkaukseen pääsee nyt noin 140 päivässä, kun huhtikuun lopussa hoitoa joutui odottamaan noin 75 päivää. Arpi- ja tyräleikkaukseen joutuu jonottamaan noin 120 päivää, kun huhtikuun lopussa hoitoon pääsi noin 90 päivässä.
Kaiken kaikkiaan Soitessa erikoissairaanhoidon odotusaika piteni keväällä 41:stä 60 päivään. Samoin kävi Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireissä. Odotusaikojen erot ovat muutaman päivän luokkaa.
Soitessa odotusajat pitenivät erityisesti kirurgiassa mutta myös sisätaudeilla ja silmätaudeilla. Pirjo Dabnell ennakoi, että syksyn mittaan jonoja päästään purkamaan tehokkaasti, jos koronatilanne ei pääse Soiten alueella pahaksi.
– Kirurgiassa päästään varmaan aika hyvin purkamaan hoitojonoja, koska meillä on siellä ihmisiä. Kaihijonoissa kestää valitettavasti aikansa ennen kuin saamme sitä purettua.
Dabnellin mukaan jonojen purkua saatetaan vuoden mittaan tehostaa lisäämällä leikkaustiimien määrää. Jos koronatilanne pahenee merkittävästi, osa leikkaussaleista muutetaan tehohoitohuoneiksi, jolloin jonot lähtevät jälleen kasvuun.
Silmäsairauksista, kuten kaihista tai silmänpohjan rappeumista, kärsivien tilanne on Soitessa hankala. Silmätautien jonotusaika venyi keväällä 95 päivään, mikä on pisin sitten kevään 2016. Esimerkiksi viime vuoden lopulla silmälääkärille pääsi tyypillisesti 69 päivässä. Kaihileikkaukseen Soitessa pääsee nyt noin kahdessa kuukaudessa.
Silmätautien osalta tilannetta pahentaa se, ettei hoitojonoja päästä lääkäripulan vuoksi tehokkaasti purkamaan.
– Silmälääkärijonot ovat pysyneet meillä jo pitkään, ja ne tulevat pysymäänkin. Ei ole näköpiirissä, että saisimme palkattua silmälääkäreitä, Pirjo Dabnell kertoo.
Hän kuvailee silmälääkäripulaa krooniseksi. Virkojen täyttäminen on vaikeaa, vaikka sitä on yritetty eri keinoin useaan otteeseen. Ongelman pirullisuutta lisää se, että silmätautien odotetaan yleistyvän sitä mukaa kuin väestö vanhenee.
Soitessa työskentelee tällä hetkellä vain yksi osa-aikainen virkalääkäri. Lisäksi silmäsairauksia hoidetaan keikkatöinä.
Dabnellin mukaan näyttää selvältä, että silmälääkärit hakeutuvat töihin yksityisille lääkäriasemille. Näköpiirissä ei ole keinoa silmälääkäripulan helpottamiseksi.
– Sen kun osaisi ratkaista, meillä olisi asiat paljon paremmin, Dabnell huokaa.