Mielipiteet

Seppo Mutkan mielipidekirjoitus: Sauli Niinistö — naisten itkettäjä

Toimittaja Ruben Stillerillä oli Iltasanomissa huhtikuun alkupuolella kriittinen juttu presidentti Niinistöstä. Stiller moitti presidenttiä siitä, että tämä ei ole tukenut Marinin johtamaa hallitusta millään tavoin. Stiller muistutti Esko Ahon saamasta tunnustuksesta. Kun hän nuorena pääministerinä laman aikana teki vaikeita päätöksiä, sai hän kaiken tuen presidentti Koivistolta. Niinistö ei ole pystynyt tähän tai ei vain ole halunnut.

Muistellaanpa koronan alkuaikoja, jolloin presidentti ehdotti ratkaisuksi ”koronanyrkkiä”. Järjetön ehdotus. Kuka sen olisi valinnut ja ketä siihen olisi kuulunut? Kenelle se olisi ollut vastuussa päätöksistään? Olisi luullut lakimiehen koulutuksen saaneen Niinistön ymmärtävän, ettei millekään pienelle porukalle voi delegoida maailmanlaajuisen pandemian hoitoa Suomessa. Onneksi pääministeri Marin tyrmäsi heti tuollaiset kaavailut. Olisiko tässä yksi syy Niinistön nyreyteen naisten johtamaa hallitusta kohtaan, joka muuten hoiti pandemian esimerkillisellä tavalla?

Stiller kirjoitti presidentin tuen puutteesta seuraavasti: ”Onko hän antanut koko sinä kautena kun Marin on taistellut jatkuvien kriisien keskellä, mitään todella positiivista ja rohkaisevaa julkista tunnustusta Marinille? Ei! Ja minkä takia ei? Sen takia, koska tämä entinen salolainen asianajaja on niin pikkusieluinen, ettei näyttämölle mahdu kuin yksi tähti”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennen kuin Niinistöstä lehdistössä tehdään suuri ajattelija ja myytti, isompi mitä hän on, on syytä katsoa hänen tekemisiään aikaisemmilta vuosilta.

Ennen kuin Niinistöstä lehdistössä tehdään suuri ajattelija ja myytti, isompi mitä hän on, on syytä katsoa hänen tekemisiään aikaisemmilta vuosilta. Kukapa hänet paremmin tuntee kuin ne valtioneuvoston jäsenet, jotka ovat olleet tekemisissä hänen kanssaan. Eräs heistä on sosiaali- ja terveysministerinä Lipposen hallituksessa toiminut Sinikka Mönkäre. Sauli Niinistö oli puolestaan valtiovarainministerinä.

Mönkäre kertoo kirjassaan Orpotytöstä ministeriksi muun muassa (s. 114–115) neuvottelusta jota hän kävi työttömyysturvalakiuudistuksesta Niinistön kanssa. Neuvottelu pidettiin iltamyöhällä valtioneuvoston kokoushuoneessa. Paikalla oli myös molempien ministereiden virkamiehet. Mönkäre esitti asian Niinistölle, mutta yhteisymmärrystä ei syntynyt. Niinistö alkoi huutaa hänelle.

Seuraavassa suora lainaus kirjasta: ”Et ymmärrä mitään!“ Niinistö huusi. ”Olet tyhmä!“ Mönkäreen virkamies, Matti Toiviainen, kumartui hänen puoleensa. ”Lähde pois”, Toiviainen kehotti Mönkärettä. ”En ole koskaan kuullutkaan, että ministereitä kohdeltaisiin tällä tavalla”. Mönkäre poistui takahuoneeseen, ja häntä alkoi itkettää.

Niinistöstä kerrottiin, että hänellä oli tapana huutaa kokoomuksen ja muidenkin hallituspuolueiden ministereille, erityisesti naisministereille. Kuvaan kuuluu tietysti, että Niinistö ei muista tapahtumista mitään. Nyt on selvää, ettei tällaisella luonteella varustetulta presidentiltä tullut tukea naisvaltaiselle hallitukselle. Pikkusielu mikä pikkusielu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken lisäksi kuvaan kuuluu kateus. Kuten Stiller kirjoitti, ”näyttämölle ei mahdu kuin yksi tähti”. Sanna Marinin suosio Euroopassa ja USA:ssa on sitä luokkaa, että se ylitti Niinistön sietokyvyn. Jotenkin säälittävää, kun miehellä on aikaa enää vajaa vuosi presidenttinä. Luulisi, että hän olisi hoitanut sen kunnialla loppuun, mutta minkäs luonteelleen voi.

Presidentin vaalit pidetään 28.1.2024. Ensi vuonna tähän aikaan meillä on uusi presidentti. Jos minulta kysytään, niin haluaisin kalifiksi kalifin paikalle Sanna Marinin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä