Paikallisuutiset

Sisustussuunnitteluliike muutti vanhaan miljööseen Ylivieskan kasarmialueelle: "Potentiaali, mikä tällä alueella on, viehättää kovasti" – Katso kuvat vasta remontoidusta Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talosta

Jenny Pisilä ja Anni Haikola vuokraavat tiloja myös kokousten ja juhlien järjestämistä varten. Vanhaan malliin sisustetussa Vaihdemiehen tuvassa voi myös yöpyä.

Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo oli "aivan hirvittävä läävä", kun Sisustus Visiointi -sisustussuunnitteluliikkeen yrittäjätJenny Pisilä jaAnni Haikola kävivät ensimmäistä kertaa katsomassa vuonna 1908 rakennettua taloa Ylivieskan entisellä kasarmialueella.

Kahden rautatieläisperheen asunnoksi rakennettu talo oli ollut vuosikymmeniä kylmillään. Sisällä oli rojua ja vanhat tapetit repsottivat rumasti.

– Mutta home ei haissut, Haikola painottaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo on yksi kolmesta vanhasta kasarmirakennuksesta, jotka Ylivieskan kaupunki on päättänyt suojella. Niistä yksi, Asemapäällikön talo on jo remontoitu ja vuokrattu kahdelle yrittäjälle. Kolmas talo on tarkoitus remontoida ensi kesänä.

 Me olemme tekemässä tiloista niin kivat ja mukavat, että kaikki voisivat nauttia tästä. Jenni Pisilä Sisustussuunnittelija

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Tänä syksynä oli Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talon vuoro. Ylivieskan kaupungin kanssa tehtiin sopimus, jonka mukaan kaupunki kunnostaa rakenteet ja teettää sähkö ja LVI-työt. Vuokralainen remontoi pinnat omalla kustannuksellaan ja maksaa tilojen käytöstä vuokraa.

Aikaa ja rahaa remonttiin on mennyt yrittäjien lompakosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rahallisestihan tämä ei ole kannattavaa, mutta monesti ei nähdä vanhojen rakennusten arvoa, Haikola sanoi.

Vuosi siihen meni, mutta nyt lopputulos on vuokralaisten mieleen.

– Ei voi laskea työtunteja, jotka on täällä tehty, Pisilä toteaa.

Sisustussuunnittelijat Jenny Pisilä ja Anni Haikola ystävystyivät opiskellessaan sisustusuunnittelijoiksi. Nyt heillä on yhteinen Sisustus Visiointi -yritys.
Sisustussuunnittelijat Jenny Pisilä ja Anni Haikola ystävystyivät opiskellessaan sisustusuunnittelijoiksi. Nyt heillä on yhteinen Sisustus Visiointi -yritys. Kuva: Markku Jokela

Remonttia tehtiin perheiden ja sukulaisten voimin: aluksi otsalamppujen ja työvalojen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesällä työpäivät venyivät äkkiä 12-tuntisiksi.

– Listoja olen mennyt läpi vesivärisiveltimellä, jotta hirren päälle ei mennyt yhtään maalia, hän kertoo.

Sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä on vaadittu paljon, sillä molemmilla naisilla on myös toinen työ. Sisustussuunnittelun ja -konsultoinnin lisäksi Pisilällä on kampaamoalan yritys, ja Haikola on hanketöissä Jedulla, jossa hän toimii osa-aikaisesti sisustusneuvojaopiskelijoiden ja muiden taidealojen opiskelijoiden kanssa.

Jenny Pisilä kuvaa Lounge Lättähatussa, jossa sohva on ainoa uusi huonekalu. Anni Haikolan edessä oleva nojatuoli on uudelleen verhoiltu.
Jenny Pisilä kuvaa Lounge Lättähatussa, jossa sohva on ainoa uusi huonekalu. Anni Haikolan edessä oleva nojatuoli on uudelleen verhoiltu. Kuva: Markku Jokela

Idea yrityksen toimitiloista vanhassa rakennuksessa on peräisin Porvoosta, jossa Haikola kävi ystäviensä kanssa. Vanhassa Porvoossa he huomasivat, miten mukava olisi toimia jossain vanhassa miljöössä.

Vaikka idea oli myös Pisilän mielestä loistava, he harkitsivat ratkaisua tarkkaan. Niin kuin asiakkaidenkin kanssa: suunnitelmien sanoittaminen ei riittänyt vaan tarvittiin visuaalinen kokemus.

– Kun piirsimme rakennuksen 3D-ohjelmalla ja näimme, kuinka hyviltä tilat voisivat näyttää, meidän oli pakko tarttua tähän mahdollisuuteen, Haikola sanoo.

Ylivieskalaissyntyiset sisustussuunnittelijat näkivät rappiolle päässeen alueen uusin silmin.

– Potentiaali, mikä tällä alueella on, viehättää kovasti. On hyvä, että osa rakennuksista päätettiin säästää ja kunnostaa käyttöön. Toivottavasti uudesta torialueesta tulee nyt oikea keskiö, Haikola sanoo.

Viime kesänä kaksi huonokuntoisinta rakennusta purettiin alueelta. Niiden kohdalle rakennetaan uusi tori, joka on tarkoitus ottaa käyttöön ensi syksynä Kauppojen yön tapahtuman aikaan.

Oviaukko suurennettiin pariovien kokoiseksi, jolloin huoneista toiseen avautuu kaunis näkymä.
Oviaukko suurennettiin pariovien kokoiseksi, jolloin huoneista toiseen avautuu kaunis näkymä. Kuva: Markku Jokela
Lämmin tunnelma jatkuu huoneesta toiseen. Seinällä oleva ryijy on ostettu ja se on peräisin Visalan sairaalasta.
Lämmin tunnelma jatkuu huoneesta toiseen. Seinällä oleva ryijy on ostettu ja se on peräisin Visalan sairaalasta. Kuva: Markku Jokela

Kun vanhoja rakennuksia ryhdytään remontoimaan, yllätyksiä voi tulla vastaan. Tällä kertaa oli jo etukäteen tiedossa, että yhteen huoneeseen joudutaan uusimaan lattianiskat ja lankkulattia. Vaihdemiehen asuntoon jälkikäteen tehty sisävessa ja keittiön hana olivat aiheuttaneet vesivahingon.

Kirjanpitäjän asunnossa puolestaan levennettiin oviaukkoa pariovia varten. Samanlaiset pariovet on myös Asemapäällikön talossa.

– Olemme neuvotelleet kaupungin kanssa, mitä käyttäjänä toivomme tiloilta, Pisilä sanoo.

Muut lattiat rakennuksessa ovat alkuperäiset. Kaupungin miehet ovat myös kontanneet varmistamassa tuulettuvan rossipohjan kunnon.

– Kun eristeitä osittain uusittiin lattialankkujen alle ja hirsiseinät imuroitiin, huoneilma raikastui, Haikola sanoo.

Sisustussuunnitteluliikkeen yrittäjät Anni Haikola ja Jenny Pisilä halusivat panostaa kunnolla vanhan hirsitalon sisustamiseen.
Sisustussuunnitteluliikkeen yrittäjät Anni Haikola ja Jenny Pisilä halusivat panostaa kunnolla vanhan hirsitalon sisustamiseen. Kuva: Markku Jokela

Vanhan talon hajua ei rakennuksessa haista, kun eteisestä astuu sisään tiloihin.

Huoneissa vallitsee miellyttävä rauha ja lämpö, joka tulee sisustukseen valituista väreistä ja materiaaleista. Jokaisessa huoneessa on oma päävärinsä, jonka lisäksi eteiseen tulevan punaisen maton väri jatkuu vaivihkaisena sivuteemana huoneesta toiseen.

Kokoushuone Konnarin paneeli näyttää mustalta mutta se onkin tummansininen. Osa seinistä on jätetty hirsipinnalle, osa on tapetoitu tai maalattu.

Musta, moderni keittiö on tuotu edellisestä toimitilasta samoin kuin kookas tuunattu pirtin pöytä. Valaisimet, taulut, monet esineet ja huonekalut ovat kierrätyslöytöjä.

– Vaikka täällä on uusia juttuja, vanhat esineet tuovat tunnelmaa ja henkeä, Haikola sanoo.

Joitain tavaroita tai huonekaluja on saatu myös lahjoituksena.

– On mukavaa, kun esineillä on tarina ja ihmiset ovat halunneet niitä lahjoittaa, hän sanoo.

Osa tavaroista on omista varastoista, joista on vähitellen vapautumassa tilaa, kun tavarat löytävät paikkansa.

– Vihdoinkin saa taas auton autotalliin, Pisilä iloitsee.

Anni Haikola ja Jenny Pisilä vuokraavat tiloja kokous- ja juhlakäyttöön. Ensimmäiset varaukset on jo tiedossa.
Anni Haikola ja Jenny Pisilä vuokraavat tiloja kokous- ja juhlakäyttöön. Ensimmäiset varaukset on jo tiedossa. Kuva: Markku Jokela
Käkikello maalattiin kullan väriseksi  ja samalle seinälle ripustetuissa tauluissa on myös kullanväriset kehykset.
Käkikello maalattiin kullan väriseksi ja samalle seinälle ripustetuissa tauluissa on myös kullanväriset kehykset. Kuva: Markku Jokela

Kokoushuoneesta avautuu näkymä olohuonemaiseen Lounge Lättähattuun. Uusi sohva on saanut kaverikseen huonekaluja eri vuosikymmeniltä: läpinäkyvä sohvapöytä on 1970-luvulta ja puinen ompelupöytä on 1900-luvun alusta.

Verhot puuttuvat vielä molemmista huoneista: kokoushuoneeseen tulee punaiset samettiverhot ja loungeen pitkät kullanväriset verhot.

Remontti on melkein valmis ja remonttinaiset ovat tyytyväisiä.

– Me ei meinata malttaa lähteä täältä kotiin, Pisilä riemuitsee.

Sisustusyrittäjien remontti on kiinnostanut monia, myös alkuun epäillen suhtautuneita ihmisiä.

– Moni haluaisi tulla valmiiksi remontoituihin tiloihin, mutta harva haluaa lähteä putsaamaan hiirenpapanoita, Pisilä sanoo.

Rakennukset kaikki pönttöuunit ovat säilyneet ehjinä, ja niitä on jo lämmitettykin. Lisäksi rakennuksessa on lämpöpatterit sekä pian myös ilmalämpöpumppu.

Kaikki pönttöuunit toimivat. Niiden lämmittämistä kokeiltiin jo remonttivaiheessa.
Kaikki pönttöuunit toimivat. Niiden lämmittämistä kokeiltiin jo remonttivaiheessa. Kuva: Markku Jokela
Vanhan taulun takaa löytyy vanha amerikkalainen sanomalehti. Taulu tulee lounge Lättähatun seinälle.
Vanhan taulun takaa löytyy vanha amerikkalainen sanomalehti. Taulu tulee lounge Lättähatun seinälle. Kuva: Markku Jokela

Remontoidut ja sisustetut huoneet ovat samalla sisustussuunnitteluliikkeen käyntikortti.

– Me halusimme panostaa tähän ja osoittaa, että toisellakin tavalla voidaan vanhojen tilojen sisustus toteuttaa, Haikola sanoo.

Sisustus kuvastaa myös yrittäjien ajatusmaailmaa.

– Käyttämämme materiaalit ovat laadukkaita ja aikaa kestäviä. Lisäksi mukana on aina kierrätysajatus, Pisilä sanoo.

Vanhan ja uuden yhdistäminen tuo tunnelmaa ja henkeä sisustukseen. Huonekaluja voi entisöidä ja vanhoihin valaisimiin voi uusia johdot.

– Meillä on asiakkaitakin, jotka muuttavat uuteen kotiin ja haluavat, että suunnittelemme, miten vanhat huonekalut sijoitetaan, Haikola kertoo.

Toimistossa on työtilat kahdelle. Anni Haikola nojaa pahvilaatikkoon, jossa on jääkaappi.
Toimistossa on työtilat kahdelle. Anni Haikola nojaa pahvilaatikkoon, jossa on jääkaappi. Kuva: Markku Jokela

Alusta saakka yrittäjien suunnitelmana oli, ettei vanhaa rakennusta kunnosteta vain omaan käyttöön. Sekä kokoushuonetta että loungea voi vuokrata kokousten tai juhlien järjestämistä varten. Muutamia varauksia on jo tullutkin.

– Me olemme tekemässä tiloista niin kivat ja mukavat, että kaikki voisivat nauttia tästä, Pisilä sanoo.

Pisilä ja Haikola toivovat, että vanhan talon tunnelma ja koko miljöö houkuttelevat ihmisiä paikalle. Kasarmialue on ollut pitkään tyhjillään, mutta nyt tuntuu siltä, että alue todella halutaan ottaa käyttöön.

– Täällä voitaisiin järjestää vanhan ajan joulumarkkinat, ja kesällä rompetori, Pisilä ja Haikola ideoivat.

Vaihdemiehen tuvan Anni Haikola ja Jenny Pisilä sisustavat vanhanaikaiseksi. Sitä vuokrataan majoitustilaksi.
Vaihdemiehen tuvan Anni Haikola ja Jenny Pisilä sisustavat vanhanaikaiseksi. Sitä vuokrataan majoitustilaksi. Kuva: Markku Jokela

Vanhan hirsitalon seinät eristävät hyvin junaradalta kuuluvat äänet. Lähdön tunnelma on aseman seudulla mukavasti läsnä, ja toivottavasti juna tuo kasarmille myös yöpyjiä.

Vaihdemiehen tupa on nimittäin remontoitu yöpymistä varten. Keittiössä on alkuperäiset keittiön kaapit. Myös seinät on tapetoitu ja maalattu jugend-ajan tyyliin.

Tuvassa on myös olohuone ja pieni makuusoppi. Kylpyhuone on täysin uudistettu

– Tämäkin tila on vuokrattavissa. Tänne voi majoittua tai kesällä tähän voi perustaa pop up -kahvilan, jonka tuolit ja pöydät voi sijoittaa pihalle, yrittäjät suunnittelevat.

Fakta

Näin korjattiin

Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talossa on kunnostettu ikkunat, maalattu katto ja lattiat ja ulkoseinät. Myös wc ja valaistus uusittiin.

Samanlainen remontti on tarkoitus tehdä myös viereiseen rakennukseen.

Kumpaankin rakennukseen on tehty kattoremontti, joka oli suurin kuluerä.

Kaupunki on käyttänyt remontteihin rahaa tänä vuonna 100 000 euroa.

Rakennustöitä on pääosin tehty kaupungin omana työnä; LVIS- ja kattotyötä lukuun ottamatta,

Esimerkiksi ikkunoita ja ovia on kunnostanut kaupungin Työllisyyspalvelut.

Toimija itse on kalustanut ja sisustanut rakennuksen.

Lähde: Ylivieskan kaupunki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä