Paikallisuutiset

Soitessa on käytössä rajatulle kohderyhmälle tarkoitettu koronaviruslääke, joka pitää ottaa viiden päivän kuluessa tartunnasta: "Meillä on vaikutelma, että se on toiminut hyvin"

Tablettina käytettävä viruslääkehoito on tarkoitettu esimerkiksi syöpäpotilaille, joilla on riski sairastua vakavasti.

Soitessa on ollut heinäkuun alusta käytössä Paxlovid-viruslääke, joka on tarkoitettu koronavirustautiin sairastuneen hoitoon. Sairaanhoitaja Emmi Mäenpää näyttää tablettina annettavaa läkettä Kokkolan terveyskeskuksen infektiovastaanotolla.
Soitessa on ollut heinäkuun alusta käytössä Paxlovid-viruslääke, joka on tarkoitettu koronavirustautiin sairastuneen hoitoon. Sairaanhoitaja Emmi Mäenpää näyttää tablettina annettavaa läkettä Kokkolan terveyskeskuksen infektiovastaanotolla. Kuva: Markku Jokela

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymässä Soitessa on on hyvät kokemukset Paxlovid-koronalääkkeestä, jota on käytetty heinäkuun alusta lähtien.

Lääkehoito on tarkoitettu koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakava koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

– Meillä on vaikutelma, että se on toiminut hyvin, sanoo infektioylilääkäriMarko Rahkonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokemusta ei ole kovin paljon, sillä kohderyhmä on hyvin rajattu. Kesän aikana viruslääkettä on annettu joitakin kymmeniä eriä.

Paxlovid on suun kautta otettava tabletti. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt kohderyhmät, joille lääkehoito on tarkoitettu.

– Tärkein kohde ryhmä ovat potilaat, joilla on erittäin suuri riski sairastua koronaan. Esimerkiksi elinsiirtopotilaat, syöpäpotilaat tai potilaat, joilla on immuunivajaustiloja, Rahkonen sanoo.

Viruslääkkeen käyttö perustuu lääkärin harkintaan. Sairastuneen pitää käydä virallisessa PCR-testissä, ja hoito on aloitettava viiden vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Muuten lääkehoito ei tepsi tarpeeksi hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paxlovidin käytöllä ei ole merkitystä epidemian kuriin saattamisessa, koska sitä ei käytetä laajemmin.

– Yksilötasolla se voi parantaa sairastuneen henkilön ennustetta, Rahkonen sanoo.

Lääkehoidon tavoitteena on ehkäistä vaikean tautimuodon kehittyminen, vähentää sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia.

Paxlovidia voidaan antaa myös yli 80-vuotiaille koronaan sairastuneille potilaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Heille voidaan lääkettä periaatteessa antaa, jos sitä on muun lääkityksen osalta mahdollista käyttää, Rahkonen sanoo.

Lääkettä on käytetty muun muassa yleislääketieteen osastolla. Myös poliklinikoilla on kehotettu tiedottamaan ja kertomaan viruslääkkeen käyttömahdollisuudesta. Toisaalta esimerkiksi syöpäpotilaat ovat varsin tietoisia hengitystieoireiden vaaroista muutenkin.

Kun koronavirusinfektion hoitoon on olemassa lääke, on testaaminenkin infektioylilääkärin mielestä lääketieteellisesti mielekkäämpää.

– Kun syksyn influenssakausi on tulossa, testaamisen kautta löydetään potilaat, jotka hyötyvät lääkityksestä.

Rahkonen on samaa mieltä THL:n Mika Salmisen kanssa siitä, koronassa on siirrytty pandemiasta endemiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että tautia on jatkuvasti liikkeellä jonkin verran muiden hengitystieoireita aiheuttavien tautien ohella.

Tilannekuva on kevääseen verrattuna erilainen.

– Kesän huippuaalto on syyskuulla ohitettu, Rahkonen sanoo.

Myös osastokuorma on vähentynyt, sillä keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä yhtään potilasta eristyksissä koronan vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää torstaisin valtakunnalliset koronatilastot. Niiden mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti oli Keski-Pohjanmaalla 290, Pohjois-Pohjanmaalla 234 ja Vaasan sairaanhoitopiirissä 284.

Luvut ovat kahden viikon jaksolta (22.8.-4.9.).

Tapauksia todettiin Keski-Pohjanmaalla 224, Pohjois-Pohjanmaalla 969 ja Vaasan sairaanhoitopiirissä 483.

Peruspalvelukuntayhtymässä uusia koronavirustartuntoja on todettu noin 50 tapausta viikossa. Tällä hetkellä osastohoidossa ei ole yhtään potilasta.

Lue myös:

Vielä ei tiedetä, tepsivätkö syksyllä käyttöön tulevat uudet rokotteet valtavirukseen: "Odottelen, että varianttirokotteiden tehosta tulisi lisätietoa", sanoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä