Kokkola-lehti

Sokojalla laitetaan nuorisotaloa kuntoon talkoovoimin - Talo on kylän nuorille paikka, jossa voi viettää aikaa koulun jälkeen

Såka Ungdomsförening kerää rahaa nuorisotalon kattoremonttiin hyväntekeväisyyskonsertilla.

André Rönnqvist (vas.), Jonas Rönnqvist ja Daniel Gåsström kertovat, että nuorisotalon kunnostamisessa riittää tekemistä. Kuva: Maria Store

Sokojan nuorisotalo on nimensä mukaisesti paikka, jossa kylällä asuvat nuoret saavat viettää vapaasti aikaa.

- Heillä on sinne pääsy, että he pääsevät sinne oleilemaan koulun jälkeen. Emme halua, että kaikki karkaavat kaupunkiin. Ja toisaalta ei tarvitse olla yksin kotona, selvittää Såka Ungdomsföreningenin puheenjohtaja Jonas Rönnqvist.

Samalla nuoret saavat ottaa vastuuta talosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- He huolehtivat, että talo on kunnossa ja siisti, että kahvinkeitin on pois päältä ja ovet lukossa, kun he lähtevät pois.

Nuoret ovat mukana myös talkoissa, kun vanhaa taloa kunnostetaan.

- Tekemistä vanhassa talossa löytyy joka vuodelle ja kaikki tehdään talkoilla. Nuoret ovat mukana remppahommissa ja oppivat siten itsekin näitä asioita.

Nykyinen nuorisotalo, nimeltään Fackelheim, valmistui 1930-luvun lopulla. Nuorisotalo kylällä oli sitä ennenkin, mutta se paloi vuonna 1931.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorisotoiminnan suosio Sokojalla on kulkenut aalloissa. Välillä on vilkkaampaa, välillä hiljaisempaa. Myös talon kunto on vaihdellut.

- 1970-luvulla talo oli todella huonossa kunnossa, ikkunat olivat rikki. Myös nuoristoiminta oli silloin tauolla. 1990-luvun alussa talo rempattiin talkoilla sisältä ja ulkoa, ja siitä lähtien toimintaa on jatkunut, kertoo Rönnqvist.

Rönnqvist muistelee astelleensa taloon ensimmäistä kertaa teini-ikäisenä noin viitisentoista vuotta sitten.

- Silloin talolla kävi paljon porukkaa. Sitten oli vuosi tai kaksi vähän hiljaisempaa ja nyt porukkaa käy taas enemmän. Se on hienoa. Nuorten olisi niin helppo jäädä kotiin, pelaamaan vaikka tietokonetta. On hyvä, että he lähtevät tapaamaan muita nuoria kasvotusten turvalliseen paikkaan, jonne ei ole kotoa pitkä matka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talolle ovat tervetulleita yläkouluikäiset nuoret.

- Ikäraja pitää olla, koska nuoret ovat välillä talolla keskenään. Kevään aikana nuorisotalolla on ollut aikuinen paikalla pari kertaa kuukaudessa.

Nuorisotalon toiminnasta aktiivit kertovat muun muassa Instagramissa. Tili löytyy nimellä fackelheim_official.

Nuoret ovat mukana remppahommissa ja oppivat siten itsekin näitä asioita.

Tulevana lauantaina Sokojan nuorisotalolla järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerätään rahaa nuorisotalon kattoremonttiin.

- Remppasimme pari vuotta sitten yläkertaa ja teimme sinne uutta lattia. Keväällä huomasimme, että lattialla oli reilusti vettä. Katto vuotaa vähän joka paikasta.

Yhdistys haki korjausavustusta Kotiseutuliitolta, mutta ei saanut sitä ensiyrittämällä.

- Meidän piti tehdä kuntokartoitus, ennen kuin pystyimme hakea isompaa korjausavustusta.

Tänä vuonna lykästi ja Såka Ungdomsförening r.f. sai Kotiseutuliitolta 32 000 euron avustuksen.

- Se kattaa hieman alle puolet kattoremontin kustannuksesta. Olemme hakeneet avustuksia myös muualta. Olemme myös keränneet rahaa esimerkiksi polttopuita myymällä.

Jonas Rönnqvist, Emma Dahlbacka, André Rönnqvist ja Daniel Gåsström ovat Såka Ungdomsföreningenin aktiiveja. Kuva: Maria Store

Hyväntekeväisyyskonsertin toivotaan kasvattavan remonttirahastoa.

- Matkaa on vielä, mutta uskon, että pääsemme tavoitteeseen.

Katto halutaan myös kuntoon, koska sen jälkeen voidaan parantaa talon eristystä ja parantaa talon energiatehokkuutta.

- Ei ole järkeä tehdä eristystä, kun katto vuotta ja eristevilla kastuisi.

Projektit vanhassa talossa eivät lopu siihen.

Viime vuosina talolla on esimerkiksi uusittu pintoja ja rakennettu uusi terassi. Tulevaisuudessa on tarkoitus remontoida keittiö ja kunnostaa julkisivua.

- Haluamme lisätä talon vuokraustoimintaa ja kaikki tämä edistäisi myös sitä. Talossa voi järjestää esimerkiksi häitä, Rönnqvist vinkkaa.

Hyväntekeväisyyskonsertissa 29.4. kello 18 esiintyvät Withmoor, Destiny, Southern Comfort, Layback Company, Remells Orkester, Jessica Riippa ja Andreas Åman. Tilaisuuden juontavat Emma Dahlbacka ja Herman Hagnäs.

- Lippuja on rajoitetusti, sillä saamme ottaa sisälle noin sata henkeä. Tukilippujakin voi ostaa, sanoo Rönnqvist.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä