Kokkola-lehti

Suomen rauha houkutteli Sveitsissä pitkään asuneen pariskunnan Kokkolaan

Irja-Liisa Honegger-Sannikka ja Guido Honegger vaihtoivat Pohjois-Sveitsin Oltenin ensin Kalajokeen ja muutama vuosi sitten sitten Kokkolaan.

Irja-Liisa Honegger-Sannikka ja Guido Honegger ovat uusia kokkolalaisia. Kuva: Maria Store

- Muutimme Suomeen Guidon vuoksi. Hänellä oli Sveitsissä stressaava työ ja lomalla Suomessa hän ihastui rauhallisuuteen ja kauniiseen luontoon, kertoo Irja-Liisa Honegger-Sannikka ja jatkaa:

- Hänen äitinsä oli kuollut ja pojat aikuisia, joten mikään ei pidellyt Sveitsissä.

Honegger-Sannikka asui Sveitsissä yli 35 vuotta ja ajatteli, ettei osaisi enää asua Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- En ollut koskaan ollut töissä Suomessa ja se kokemus alkoi kiinnostamaan. Suostuin muuttoon, koska halusin tehdä töitä Suomessa vielä parin vuoden ajan ennen eläkettä.

Ensin pariskunta asettui Kalajoelle, josta Honegger-Sannikka oli hankkinut loma-asunnon jo useita vuosia sitten. Se oli tapa pitää Suomi-suhdetta elossa.

- Ostin sen äitini ystävältä, joka oli rakentanut Kalajoelle talon itselleen, mutta ei sitten viihtynytkään siellä.

Kalajoelle tai Kokkolaan pariskunnalla ei ollut muita kytköksiä. Honegger-Sannikka on kotoisin Ruukista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalajoelle muuttaessa Honegger-Sannikalla ei ollut vielä työpaikkaa, mutta sellainen löytyi kuukauden päästä Kokkolasta, joten pariskunta muutti työn perässä kaupunkiin. Hän työskentelee Kokkolan sairaalassa psykiatrian avohoito-osastolla.

- Guidolla ei ollut Suomessa työtä, mutta ostimme tämän talon Ykspihlajasta ja Guido remontoi sen, ja vielä toisen Kalajoella.

Kokkolassa pariskunta oli vieraillut kerran kesällä, mutta sen kummempaa tuntemusta kaupungista ei ollut. Uudesta kotikaupungista on löytynyt paljon positiivista. He pitävät Suntin rannan puistoista sekä meren läheisyydestä.

- Täällä on hienot pyöräilytiet ja hiihtoladut. Olemme käyneet uimahallissa ja avantouimassa. Ykspihlajasta tykkäämme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Guido Honegger arvostaa hyviä junayhteyksiä Helsinkiin, sillä pariskunta käy Sveitsissä useamman kerran vuodessa.

Hän arvostaa myös Suomen luontoa, mikä saattaa ihmetyttää suomalaisia Eikö Sveitsin vuoristot ole kuitenkin komeampia?

- Vuoret ovat kauniita, mutta tasaisella maalla on liikaa ihmisiä. Sveitsin koko on noin kymmenesosan Suomesta, mutta siellä asuu yhdeksän miljoonaa ihmistä. Kaupungeissa on aivan liian ahdasta ja liikaa liikennettä.

Mitä jäitte kaipaamaan Sveitsistä?

- Ehkä juustoa. Suomalainen juusto ei ole niin juustoista. Sveitsissä käydessämme tuomme Suomeen aina mukanamme juustoa. Ja italialaista viiniä, Honegger toteaa.

Honegger-Sannikkaa taas jäi kaipaamaan Sveitsin vanhoja kivirakennuksia, jollaisessa he itsekin asuivat Oltenissa. Se talo on vielä heidän omistuksessaan.

Oltenista he esittelisivät vierailleen vanhan luostarin, linnan vuoren päällä, vanhan puusillan sekä vanhan kaupunginosan.

- Meillä on käynyt vieraita Sveitsistä täällä Kokkolassa ja heille olemme esitelleet Bryggania, Sahaa, Wanhaa Wellamoa, Elbaa ja vanhaa kaupunkia, he luettelevat.

– Vieraat ovat ihailleet Seitsemän sillan tietä Kokkolasta Pietarsaareen.

Onko Guido Honegger havainnut suuria eroja suomalaisen ja sveitsiläisen kulttuurin välillä?

- Isoin ero liittyy saunaan.

Sveitsissä harvalla on oma sauna ja julkisissa saunoissa käyminen on liian kallista. Pariskunnalla on oma sauna, mutta he käyvät välillä saunomassa myös Saksan puolella, jossa saunominen on Sveitsiä halvempaa.

- Siellä saunassa ei missään nimessä saa puhua, eikä saa heittää löylyä. Se on huvittavaa.

Honegger-Sannikka jää eläkkeelle lokakuussa, mutta aikoo tehdä töitä akupunktiohoitajana kodin yhteyteen perustettavassa toimipisteessä.

Guido Honegger taas haluaa panostaa musiikkiin.

- Hän on koko elämänsä harrastanut musiikkia, laulanut kuorossa, osallistunut musikaaleihin ja tehnyt poikiensa kanssa musiikkia. Hän tekee mielellään keikkaa Kokkolassa erilaisissa juhlissa. Kesällä hän esiintyy Ykspihlajan Kulttuuriviikolla ja muutama keikka on sovittu leirintäalueelle.

Honegger soittaa tanssimusiikkia, mutta hänen erikoisuutensa ovat Elvis-imitaatiot.

Uusi kokkolalainen -juttusarjassa esittelemme kaupunkiin muuttaneita uusia asukkaita. Vinkkaa haastatateltavaa: toimitus@kokkolalehti.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä