Ulkomaat

Suomi on nyt Pohjois-Atlantin liiton jäsen – tuore Nato-maa talletti ensimmäisenä tekonaan Ruotsi-ratifioinnin

Suomi liittyi Naton viidennen artiklan turvatakuiden piiriin tiistaina Brysselissä järjestetyssä seremoniassa. Kuva: John Thys

Suomi on nyt Pohjois-Atlantin liiton jäsen. Tämä tapahtui noin puoli neljältä Suomen aikaan, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) luovutti Naton päämajalla Brysselissä Suomen liittymisasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille.

– Onhan tämä historiallinen päivä. On tehty työtä tämän eteen, mutta Suomen turvallisuuden kannalta hyvä ratkaisu, Haavisto kommentoi Naton päämajalle saapuessaan.

Juuri luovutushetkellä Suomesta tuli Nato-maa. Samalla Suomi myös luovutti Ruotsin jäsenyyden ratifiointia koskevat asiakirjansa eli saattoi Ruotsin ratifiointiprosessin Suomen osalta loppuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haavisto saapui päämajalle luovuttamaan Suomen liittymisasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministerille Blinkenille, vaikka normaalisti tämä tapahtuu Washingtonissa Yhdysvalloissa.

Hetkeä aiemmin, hieman ennen puoli kolmea Suomen aikaa, Haavisto oli Nato-edustustolla allekirjoittanut Suomen liittymisasiakirjat. Hän kertoi tuolloin, että Turkki oli samoihin aikoihin jättämässä omia ratifiointiasiakirjojaan Blinkenille.

Naton päämajaan saapuneen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan tänään on suuri päivä niin Suomelle kuin Natolle. Kaikkosen mukaan Suomen seuraava tavoite on varmistaa se, että myös Ruotsista tulee pian Naton täysivaltainen jäsen.

Hymyilevältä Kaikkoselta tiedusteltiin myös henkilökohtaisia tunnelmia, mihin hän vastaisi lyhyesti, että tuntuu erittäin hyvältä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken liittymisasiakirjan luovuttamistilaisuudessa Brysselissä. Kuva: Emmi Korhonen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä